18 de febr. 2014

La MAT: el silenci d’allò injustificable

És un negoci que enriquirà quatre grans empreses que s’han proposat ser la pila d’Europa quan aquesta no disposi de combustible fòssil barat

Mapa de la línia de Molt Alta Tensió Escatrón-La Secuita

Revista n. 400 La Terra (pàg 04)Unió de Pagesos

Rafel Hinojosa

Portaveu de la Plataforma del Camp en defensa de la terra i el territori


Vull fer-vos cinc cèntims, ara que és febrer i el ritme hivernal encara plana en les feines del camp, del que ens inquieta a la gent del Camp de Tarragona que estem en contra de la lí- nia de Molt Alta Tensió [MAT], a raó dels últims es- deveniments i de l’ànim que percebem en la gent, que ens pregunta: “I ara, què? El projecte de la MAT a Tarragona s’ha parat perque se’ls va acabar el termini, oi? Doncs ja està, no?”.

INFORMACIÓ EN COMPTAGOTES •
El 17 de gener, l’execució que promou Red Eléctrica Española [REE] d’una línia de molt alta tensió de doble circuit ‘Escatrón - els Aubals - la Selva entroncament E1 la Secuita’, de 440kV, es va aturar perquè el Ministeri va arxivar l’expedient d’avaluació ambiental del projecte, a requeriment d’ERC, en resoldre favorablement que la seva vigència vencia l’agost del 2012.

El 5 de desembre del 2013, uns dies abans de la presentació de la plataforma del Camp en de- fensa de la terra i el territori a la Selva del Camp, el Parlament de Catalunya va aprovar la moció presentada per la CUP-AE per establir les bases per constituir un pacte nacional per la sobirania energètica. L’onzè punt de la moció, de rebuig a la MAT d’Escatrón - la Secuita, es va aprovar per 104 vots a favor i 23 en contra.

Un mes abans, es va presentar en petit comi- tè l’avenç del pla d’ordenació urbanística muni- cipal [POUM] d’Almoster (Baix Camp). Esverats, vam comprovar que en els plans urbanístics par- cials del municipi, datats del 2010, ja contempla- ven el traçat de la MAT segons les directrius dona- des per la Diputació i la Generalitat.

El 23 de juliol, els alcaldes d’ERC, amb el suport d’altres formacions i associacions, van presentar una moció encapçalada per l’alcalde de la Secuita (Tarragonès) per demanar que s’arxivés l’expedient d’avaluació del projecte perquè la seva data de validesa havia caducat.

El maig, la gent d’Unió de Pagesos de la Selva del Camp (Baix Camp) ja havia alertat de les greus afectacions que comportaria la infraestructura. Apartir d’aquí, vam interrogar les autoritats públiques i els preguntar tant pel seu parer com pels detalls del projecte. Ens van respondre que tot era molt incert, que no disposaven de detalls i que, res- pecte el seu posicionament, tenien el cor dividit.

Així, doncs, entre el gener del 2010 i el gener del 2014, tenim: 41 mesos de silenci absolut de les ad- ministracions, i 8 mesos de diàleg amb el territori.


PER QUÈ AQUEST SILENCI? •
I nosaltres ens preguntem: si l’alcalde d’un municpi de 1.381 habitants encarrega l’estudi dels plans parcials del seu POUM i disposa d’un plànol que explicita que hi passarà la MAT que vé d’Aragó i acaba a la Secuita, i ho sap des del 2010, com és què tu i jo no ho sabem fins al maig del 2013?

I encara ens qüestionem: si dirigents, caps de formacions polítiques amb accés als ministeris i despatxos de l’Estat, en contacte “polític” entre ells i amb els caps de grans empreses i multinacionals, que poden demanar informes, assistir a reunions... que estan assabentats de tot des del 2010, com és què no ens informen ni a tu i ni a mi d’una successió de torres de 30 m que plantaran a casa d’algú com tu i com jo, i faran un camí de 16 metres d’ample en un traçat de 163 Km?

La resposta és evident: perquè es tracta d’un projecte que no poden justificar. No es tracta d’una escola per al poble, sinó d’un negoci energètic que enriquirà quatre poderosos consells d’administració d’empresa que s’han proposat ser, juntament amb el Nord d’Àfrica, la pila d’Europa quan aquesta no disposi de combustible fòssil barat.

En què som potència al nostre país? En sol i vent. Doncs, tot apunta que importarem turistes i exportarem energia, tota la que puguem vendre. I quin preu en pagarem? Doncs plantar molins, parcs solars, centrals tèrmiques i connectar-ho tot amb línies de MAT, desde Algeciras fins a França. I qui vol una torre de 30 m amb camps electromagnètics al jardí de casa? Ningú? Doncs, en silenci.

Font:
La Terra (La Veu Autortizada)
Les alçades dels suports de la sèrie 43 des de la creueta superior a terra poden oscil·lar entre els 41 i els 66 m, mentre que els de la sèrie D2 oscil·len entre els 37 i els 62 m. Font: REE
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada