2 de febr. 2014

Article de Jordi Navarro al Diari de Girona “La MAT i la dependència energètica”

La UE i l’Estat espanyol ja donaven per tancada la polèmica que durant els anys 2000 i 2008 va obrir-se a Catalunya amb la imposició de la MAT de Sentmenat a Baixàs. La infraestructura elèctrica és una aposta dels estats espanyol i francès per donar sortida als excedents nuclears de l’Estat francès, que alhora forma part del gran projecte global de l’anella energètica mediterrània. En definitiva, una gran operació d’estat impulsada pel lobby energètic, ben representat en aquest cas per REE (Red Eléctrica de España).

A través d’una actitud antidemocràtica basada en l’opacitat, els suborns encoberts i la manipulació informativa, els principals beneficiaris d’aquesta infraestructura han aconseguit generar confusió i neutralitzar, de mica en mica, les veus crítiques i els moviments de resistència. D’aquesta manera les elits econòmiques han blindat un model energètic centralitzat, ineficient, amb poc pes de les energies renovables, amb unes tarifes elèctriques cada cop més encarides i un greu impacte sobre el paisatge, el territori i la pagesia. Un escenari lamentable que dissortadament a les comarques gironines ja està agafant forma.

Tanmateix, els opositors a la infraestructura continuem alçant la veu i el puny. La nostra terra és el llegat més valuós que tenim en aquest país i no podem acceptar que uns dirigents cobdiciosos ens trinxin el territori amb total impunitat. Aquest és el model energètic que volem per als Països Catalans que tant somniem lliures?


Pel que sembla les cúpules de CiU i ERC, amb el vistiplau d’una àmplia majoria dels partits parlamentaris catalans, han acceptat ofegar la Nova Cultura de l’Energia i perpetuar el vell model centralitzat, que té la MAT com a paradigma. El de les portes giratòries i l’augment desmesurat de tarifes, que ens malmet el paisatge i la pagesia i es regeix per interessos econòmics.

Enfront d’aquest model caduc i ineficient hem d’alçar l’alternativa de la independència energètica i l’autoconsum, el foment del cooperativisme energètic, la diversificació de fonts i l’aposta decidida per les renovables, l’estalvi i l’eficiència energètica. Perquè un país sigui vertaderament lliure ha de ser-ho, també, dels grans lobbies i multinacionals que prenen decisions sense tenir en compte la nostra sobirania. I és que la sobirania només serà real si s’estén a tots els sectors i àmbits de decisió, també l’energètic.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada