2 de febr. 2014

El doble impacte de la MAT

Les imponents estructures de la línia de 400 kV, molt visibles des de l’AP-7 i altres carreteres, conviuran almenys fins al 2016 amb les torres de les línies de 220 kV i 132 kV existents fins ara.

Un rètol de l’AP-7 amb les torres
al fons. Foto: MANEL LLADÓ.
La construcció de les torres de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Bescanó i Santa Llogaia continua a molt bon ritme: ja n’hi ha 80 d’acabades del tot i la previsió de Red Eléctrica de España (REE) és començar a passar cable la setmana que ve o l’altra i tenir tot el tram enllestit a l’estiu. L’impacte del traçat de 44,2 quilòmetres en el territori és més que visible per als ciutadans. Les imponents estructures de la nova línia de 400 kV –que mesuren entre 35 i 55 metres d’alçària i poden arribar a superar les 100 tones de pes– destaquen davant dels ulls de qualsevol que passi per l’AP-7 i altres carreteres properes a la línia, com ara la variant de Banyoles.

L’impacte, a més, és doble. Al costat de la MAT també sobresurt una altra filera de torres: les de les línies d’alta tensió existents fins ara, que no es desmuntaran almenys fins a l’any 2016. El doble impacte es mantindrà, doncs, un mínim de dos anys més.


Tot i que les noves torres no només han de servir per transportar la nova línia elèctrica de 400 kV, sinó que també s’hi han de compactar la línia de 220 kV de Bescanó a Sant Julià de Ramis i la de 132 kV de Sant Julià a Santa Llogaia, els cables d’aquestes línies no es traslladaran fins que la línia de 400 kV ja estigui en funcionament. El desmantellament de les torres, a més, necessita un projecte executiu nou que no es presentarà tampoc almenys fins a mitjan 2015, quan està previst que tota la MAT estigui operativa amb la posada en marxa del tram transfronterer subterrani. L’administració de l’Estat trigarà, en el millor dels casos, com a mínim dos o tres mesos a aprovar-ho i els treballs per desmuntar les torres duraran almenys un altre any. “Trigues el mateix a muntar que a desmuntar i més o menys hi ha el mateix nombre de torres que a la MAT”, expliquen des de REE.


Article El Punt
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada