2 d’oct. 2014

L’Eurocambra colla Cañete pels seus interessos petroliers

L’exministre se sotmet a l’examen dels eurodiputats per convertir-se en comissari d’Energia i Canvi Climàtic

Laia Forès 
Ara.Cat 02/10/2014


Els seus col·laboradors asseguren que estava nerviós abans de la seva compareixença a l’Eurocambra, però Miguel Arias Cañete va respondre amb seguretat i sense errors a la majoria de preguntes dels diputats. Tanmateix, Cañete es va deixar acorralar en el punt més dèbil de la seva candidatura: la seva vinculació a la indústria petroliera. I va acabar per cometre el pecat més comú quan un no té prou arguments a favor, que és ignorar la pregunta. 

El Parlament Europeu examinava ahir Cañete per donar el vistiplau a la seva candidatura com a comissari europeu d’Energia i Canvi Climàtic, una prova que han de passar tots els futurs membres de la Comissió Europea que dirigirà el luxemburguès Jean-Claude Juncker. L’exministre d’Agricultura va demostrar conèixer les matèries però va patinar a l’hora de justificar amb convicció que no hi ha cap conflicte d’interès pel fet d’haver tingut una important participació en dues empreses energètiques. 

“¿Com es pot lluitar contra el canvi climàtic quan un té empreses del petroli?”, li va etzibar un eurodiputat britànic. “Vostè no sembla la persona adequada per la seva proximitat a la indústria del petroli”, li va dir un holandès. I així un bon nombre de diputats, que li van tirar en cara que s’hagi desprès “precipitadament” de les accions de les empreses i les hagi posat en mans del seu cunyat. De fet, el popular va admetre que va vendre les accions i va deixar els càrrecs directius l’endemà de ser nomenat candidat a comissari de l’Energia. “Jo no he fet res malament, no sabia que em nomenarien comissari d’Energia”, es va justificar Cañete. 

El cunyat, protagonista

La pressió de l’Eurocambra sobre Cañete era evident. El candidat es va negar a respondre -fins a sis vegades- a la pregunta sobre si el seu cunyat i mà dreta en els negocis continuava al capdavant de les empreses. La seva negativa a respondre i l’afirmació que la seva família “directa” -en referència a la seva dona i al seu fill- s’ha desvinculat del tot de les dues empreses posen en evidència que Cañete només s’ha desprès en aparença de les accions. Les empreses continuen a la família, ara dirigides per Miguel Domecq, germà de la seva dona, Micaela Domecq. “¿Que no considera el seu cunyat família?”, li va preguntar incrèdul un altre eurodiputat. 

“No hi ha dubtes que no tinc conflicte d’interessos. Es tracta d’empreses petites i ho vull aclarir: he venut totes les meves accions i la meva dona i el meu fill han renunciat al consell d’administració”, va dir Cañete, nerviós, en un intent de tancar el tema. Però els eurodiputats -tots menys els populars- hi insistien i el futur comissari d’Energia va acabar mofant-se de les preguntes. “Veig que jo era el propietari de les accions més famoses d’Europa”, va dir. També va prometre transparència i va explicar que publicarà a la seva web totes les reunions que mantindrà com a comissari. 

Disculpes pel sexisme

En l’altra qüestió que havia creat polèmica, les seves declaracions sexistes, va ser més intel·ligent. Cañete va començar la seva intervenció demanant disculpes i admetent l’error. “Ho sento. Vaig fer un comentari desafortunat però crec fermament en la igualtat entre homes i dones”, va dir. Després va explicar que el seu cap de gabinet serà una dona i que en el seu equip hi haurà paritat entre homes i dones. En el llenguatge que va utilitzar també va tenir cura d’utilitzar les fórmules en femení i masculí per adreçar-se als eurodiputats. 

Malgrat el possible conflicte d’interessos que pot tenir Cañete, l’encara eurodiputat popular va defensar amb fermesa la seva capacitat de gestionar l’energia i la lluita contra el canvi climàtic a escala europea. “Tinc l’entusiasme i la voluntat de gestionar aquestes polítiques, i crec en el canvi climàtic”, va assegurar. Alguns eurodiputats, sobretot Iratxe García, socialista, i Paloma López, d’Esquerra Unida, van retreure a Cañete les polítiques del govern espanyol contra el medi ambient i el canvi climàtic, com la reducció de les subvencions a les energies renovables, la llum verda a les prospeccions petrolieres i la llei de costes. Però a l’exministre d’Aznar no li va tremolar la veu durant les respostes i en va sortir airós. 

Entre les prioritats que va enumerar el futur comissari destaca la seguretat energètica. En plena guerra comercial entre Brussel·les i Rússia, l’objectiu d’Arias Cañete -en línia amb les polítiques de l’actual executiu comunitari-és diversificar les fonts de subministrament de gas i petroli. També es va comprometre a impulsar els objectius de reducció de gasos contaminants, tot i que la UE ha afluixat en els últims anys coincidint amb la crisi econòmica. 

Ara els eurodiputats de les comissions parlamentàries han de decidir si donen l’aprovat a Cañete. Avui hi haurà una primera reunió dels caps de files dels grups parlamentaris. Fonts parlamentàries asseguren que el grup de l’Esquerra Unitària i el dels Verds forçaran una votació de tots els eurodiputats de les comissions d’Energia i de Medi Ambient. Pels ecologistes, la intervenció de Cañete ha deixat “serioses preocupacions”, especialment perquè no ha quedat acreditat que no hi hagi un conflicte d’interessos. 

Pacte de no agressió 

Encara no hi ha data per a la votació però Cañete té moltes probabilitats de rebre el vistiplau. Sobretot perquè socialistes i populars tenen un pacte de no agressió per donar l’aprovat als comissaris, cosa que facilitarà les coses a l’espanyol. Ahir a la nit els socialistes europeus es reunien per valorar les audiències i acabar de decidir el sentit del seu vot en els casos polèmics, com el d’Arias Cañete. 

Segons fonts dels socialdemòcrates, és poc probable que suspenguin Cañete, però podrien forçar un canvi de cartera per evitar el conflicte d’interessos de l’exministre, que després de l’audiència d’ahir no va quedar resolt. Un altre aspirant a comissari, el britànic Jonathan Hill, haurà de repetir el seu examen de Serveis Financers perquè en el primer no ha convençut els diputats. El Parlament Europeu, que té el dret de veto de la nova Comissió Europea, té previst aprovar en sessió plenària el 22 d’octubre l’executiu de Juncker.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada