21 d’oct. 2014

25 aniversari de l’accident de la central nuclear de Vandellòs I.

El 19 d’octubre de 1989 a les 21:40, es va produir l’accident nuclear de Vandellòs I, el més greu de la història nuclear espanyola. L’accident va començar amb un incendi a la sala de turbines que es va propagar fins al reactor i va estar a punt de provocar una fusió del nucli i una fuita de gas i aigua radioactiva, tal com anys després ha esdevingut a Fukushima.


En el desenvolupament de l’accident va ser clau la situació de diversos sistemes de seguretat, la reparació dels quals havia ordenat el 1986 el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) a Hifrensa, l’empresa propietària. Tot i això, al 89 encara no s’hi havien instal·lat la protecció del sistema elèctric ni els bufadors d’emergència. El foc va donar lloc a una inundació que va deixar inservibles dos dels quatre turbo bufadors, peces que serveixen per refrigerar el reactor, i va danyar els altres dos que quedaven, amb el consegüent risc que la reacció en cadena es descontrolés i es produís la fusió del nucli. La temeritat de Hifrensa i la manca de rigor de les autoritats van ser, doncs, claus perquè es produís l’accident. El desconcert després de l’accident va ser majúscul a la central i al CSN, com mostren les gravacions de les converses telefòniques lliurades al Congrés el 1990. Van ser els bombers els que van aconseguir acabar amb l’incendi, evitant de passada una enorme fuita radioactiva. Només la fortuna va impedir que es produís la reacció nuclear i es fongués el nucli. La mateixa bona sort que va fer que no s’arribés a produir una fuita d’aigua ni de gas radioactiu.

L’actuació dels bombers va salvar la vida a moltes persones i evitar la tragèdia. Malgrat tot el que va passar, els responsables de l’accident de Vandellòs I van sortir impunes del judici que hi va haver per determinar responsabilitats.

L’accident de Fukushima al Japó ha tornat a posar en evidencia la perillositat d’aquestes instal·lacions. L’energia nuclear està desacreditada i prova d’això és el seu clar declivi. L’any 2013 va aportar el 10,8 % de l’electricitat mundial, pràcticament la meitat de la que va arribar a aportar en els seus millors temps. Europa i els Països més desenvolupats aposten per un altre tipus d’energies més netes, amb menys perill per la ciutadania i amb menys impacte sobre el medi Ambient i la salut de les persones. Però el Govern espanyol i el català segueixen apostant per perpetuar aquest tipus d’energia , en base a allargar la vida activa d’uns reactors ja de per si mateix envellits, a 60 anys o més d’activitat.

Presentació campanya 25 aniversari accident Vandellòs I
from tanquemlesnuclears

La Campanya 25 anys aniversari de l’accident Vandellòs I conformada per entitats de tota Catalunya, ha realitzat un seguit d’actes, jornades i accions reivindicatives que culminan amb la concentració realitzada aquest diumenge per commemorar l’accident i exigir un calendari de tancament de les Centrals Nuclears pactat amb tots els agents socials, polítics i econòmics tal com s’ha fet en altres Països. Les organitzacions han demanat un canvi radical en l’actual política energètica per la transició a un model basat en fons netes i renovables. 



-.- 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada