12 de març 2014

El Geven alerta que s’ha desenterrat el projecte d’una nova MAT pel Baix Penedès

Ermita de Sant Antoni

La fura 12/03/2014

El grup ecologista Geven alerta que s’ha desenterrat el projecte de 2007 de construcció d’una línia elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT) que creuaria el Baix Penedès per la seva zona muntanyosa. Entraria per Mas Borràs, passaria arran d’Albinyana, les Peces i sortiria cap al coll de Santa Cristina.

Els ecologistes del Baix Penedès han posat el crit al cel en conèixer les intencions de la companyia Red Eléctrica de España (REE) d’aixecar una nova línia de 220 kV que travessaria la comarca pels termes municipals del Vendrell, Albinyana i la Bisbal.

Aquest projecte ja s’havia començat a tramitar al 2007, però l’empresa el va haver de guardar en un calaix ja que va ser desestimat per defectes de forma en la seva tramitació i pel seu elevat cost ambiental. En el seu moment, a més, els ajuntaments d’Albinyana i de la Bisbal van presentar al·legacions conjuntes, no pas per qüestionar la seva necessitat, sinó per modificar el traçat previst, que afectava de ple la zona muntanyosa dels dos municipis. La Bisbal i Albinyana presentaven una alternativa, consistent a aprofitar el traçat de l’autopista, que ja no hi va ser a temps de resoldre’s.

Ara, REE torna a la càrrega amb el projecte, amb el traçat lleugerament modificat, però lluny de l’autopista. La línia aèria projectada té més de nou quilòmetres de longitud i costa de vint torres de seixanta metres d’alçada. Entraria al Baix Penedès per la zona de Mas Borràs (el Vendrell), travessaria l’Espai d’Interès Natural Massís de Bonastre (inclòs a la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea), passaria entre el poble d’Albinyana i l’ermita de Sant Antoni, prop de les Peces, i sortiria del Baix Penedès pel nord del terme de la Bisbal, passant per la urbanització La Miralba. Inclou, a més, la construcció d’una subestació elèctrica en uns terrenys adquirits anys enrere per les elèctriques a la zona de Mas Borràs, en sòl de protecció especial.

El projecte a exposició pública seria un tram de la línia de MAT entre Bellisens (Reus) i Subirats, i té com a objectiu incrementar el subministrament energètic al que anomenen genèricament com a Costa Daurada Nord.

El Geven ha presentat al·legacions al projecte per la seva afectació ambiental i també qüestionant la necessitat de la línia, projectada en el moment més àlgid del boom immobiliari i amb unes previsions de creixement que la crisi va aturar de cop. Denuncien que es tracta d’una “imposició d’una empresa amb ànim de lucre”, que es fa sense haver demanat l’opinió dels penedesencs, i que enlloc consta cap informa tècnic que justifiqui la necessitat d’una infraestructura que “forma part d’un pla més global en què també s’inclou la MAP a les comarques de Girona”.

D’altra banda, els ecologistes aposten per un canvi de model energètic basat en les energies renovables, que crearia llocs de treball autòctons, estables i que requeriria una xarxa de distribució més minsa. Demanen al Consell Comarcal un pla energètic del Baix Penedès, fet mitjançant procés participatiu, i fan una crida als polítics municipals a encapçalar l’exigència de paralització de la MAT fins que el model energètic comarcal estigui definit.

Albinyana
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada