2 de set. 2013

Els Mossos renuncien a desallotjar una masia de Bàscara que planta resistència a la línia de la MAT



REDACCIÓ DIRECTA / 02/09/2013

L'oposició a la línia de Molt Alta Tensió ha protagonitzat un cap de setmana de protestes contra la construcció del tram entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia d'Alguema (Alt Empordà). El dissabte una manifestació va ser bloquejada pels mossos amb un enorme dispositiu de control a Cervià de Ter. L'endemà diumenge una acció al peatge de l'autopista va acabar amb onze persones retingudes durant hores i escorcollades.

A quarts d'una del migdia l'ampli dispositiu d'antiavalots ha desistit de l'intent de desallotjar la finca de Mas Castelló. Els furgons han abandonat la zona i s'han reobert els camins. La gent concentrada ha accedit a la casa, i des de l'assemblea dels resistents a la MAT han fet una crida perquè s'hi sumi més gent. Una desena de persones ha estat tot el matí sobre la teulada del mas esperant l'entrada dels agents, però sembla que finalment no han aconseguit l'ordre de desallotjament. Segons han informat testimonis presencials, poc abans de les nou del matí d'avui dilluns un ampli dispositiu de furgonetes d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra havia arribat al municipi de Bàscara per tal de procedir al desallotjament del Mas Castelló, nom amb el que es coneix la finca de Can Viella d'Orriols. L'edifici fou okupat la setmana passada en senyal de resistència a les obres de la línia de molta alta tensió. Una dotzena de persones resisteixen a la teulada i dins de l'edifici, mentre els agents, que no havien mostrat cap ordre judicial encerclaven el perímetre de la masia i retiraven les barricades que bloquejaven els camins d'accés. Alguns activistes i veïns de la zona s'han apropat a 300 metres del lloc dels fets, on un cordó policial impedia avançar. Fonts policials havien informat que estaven a l'espera de rebre l'ordre per entrar dins la casa, però l'actuació finalment ha quedat suspesa.

La masia estava abandonada i és de l'antic director del Port de Barcelona

Més enllà de l'acampada de resistència que es perllonga des de fa dies al nucli de Fellines, al llarg de la setmana passada un grup d'activistes va entrar a la masia de Can Viella d'Orriols, més coneguda com Mas Castelló, dins el terme municipal de Bàscara. L'immoble és propietat de l'antic director del Port de Barcelona i fa molts anys que està buida, presentant un avançat estat d'abandó. Diumenge a la tarda un dispositiu dels mossos es va apropar fins l'edifici, que és a menys de 100 metres del traçat de la línia elèctrica, i va identificar una de les persones que hi eren. L'objectiu de l'acció és prendre posicions dins una de les finques per on ha de passar la línia de molt alta tensió que ja es troba marcada sobre el territori mitjançant la cimentació del peu de les torres que, segons pretèn Red Eléctrica Espanyola, s'hauran d'alçar sobre el paisatge de l'interior empordanès ben aviat. Són més de 20 els propietaris que s'han negat a signar les actes d'expropiació, i molts d'ells donen suport a les accions de protesta amb la cessió de les seves finques per tal que s'hi desenvolupin les mobilitzacions, acampades i accions. Un dels afectats ha manifestat en declaracions a aquest setmanari: "faran bona feina aquests nois a la masia de Can Viella, allà no s'hi feia res des de fa molts anys". La gravetat de les intencions del govern espanyol i la companyia de distribució es pot entendre de la simple lectura de les dades de l'operació: els cables d'alta tensió passaran a 17 metres d'un habitatge, a 140 metres d'un nucli habitat i a menys de 300 metres del nucli de Fellines, alhora que atravessa granges passant pràcticament per la seva vertical. Totes les dades de la mobilització a Fellines i les novetats de l'okupació de la masia, les podeu actualitzar a través d'aquest web. 

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada