26 de jul. 2013

Oligopoly - El joc de l'energía. Salvados - Jordi Évole

Aquí una mica d'informació per conèixer com i qui realment mou els fils del guinyol i de l'energia.

“OLIGOPOLY: el juego de la energía”

Enmig d'un context de crisi com l'actual el preu de l'energia no para de pujar fins al punt que a Espanya paguem una electricitat i una benzina de les més cares d'Europa. Per què? Per què totes les companyies de llum ens cobren el mateix? Per què és igual a quina gasolinera vagis que sempre acabes pagant la gasolina més o menys al mateix preu? ¿No és un mercat liberalitzat?
Intentarem entendre el complex món de l'energia, començant per la factura de la llum. Què estem pagant realment en aquest paperet incomprensible per a la majoria? Com es fixa el preu del que consumim? 

Parlarem amb Jorge Fabra, Expresident de Red Elèctrica Espanyola i ex-conseller de la Comissió Nacional de l'Energia i amb Carmen Monforte, periodista de Cinco Días especialitzada en energia. 

Visitarem la gasolinera més barata de Madrid que ens demostrarà que, en realitat, la nostra gasolina podria ser més barata. Per què llavors els preus no baixen i sempre pugen? Qui marca els preus? Hi ha algú que reguli aquest mercat?

Aquí teniu el programa sencer a YouTube:



  
Oligopoli:  Un oligopoli és un tipus de mercat de competència imperfecta, que es caracteritza per tenir pocs oferents i molts demandants ... Llegir més ->  

Què és un oligopoli?

Un oligopoli consisteix en la producció o venda d'un producte per part d'uns pocs comerciants. Generalment aquests comerciants estan relacionats entre si, pel que més que competència, tendeixen a fixar regles generals de comercialització, preus, metes i topalls de producció, etc.

Aquestes pràctiques frenen el comerç i augmenten els preus, moltes vegades desmesuradament, doncs al no existir competència, els comerciants o industrials fixen al seu antull els preus.

El terme d'oligopoli s'aplica també en altres àmbits, com en la política, on es considera oligopoli quan dos o més partits d'ideologies semblants, alternen en els càrrecs principals, portant constantment la mateixa línia de govern. A més pot existir oligopolis estatals, que és el cas quan un producte o servei és controlat en la producció o comercialització per empreses pertanyents al govern, en aquests casos, generalment per controlar la seva venda i distribució, així com per garantir preus baixos.

Hi ha oligopolis sobretot entre les empreses de comunicacions, telecomunicacions, energètiques, aigües ... ja que en ser un sector que requereix infraestructura especialitzada, són pocs els que competeixen, pel que és més senzill ubicar en condicions comercials semblants planejades amb els altres prestadors de serveis, per a poder aconseguir els fins comercials.

-.-

Llista dalgns personatges al servei dels oligopolis que després de passar per la política actualment serveixen a les energètiques (bé, de fet ja ho feien des dels seus privilegiats càrrecs polítics):
-.- 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada