15 de jul. 2013

El moviment contra el pla hidrològic de l'Ebre es revifa i prepararà mobilitzacions

Èxit ahir de la tretzena piraguada · Va ser organitzada, com cada any, per la Plataforma de Defensa de l'Ebre.

ACN / Vilaweb 14/07/2013

La clàssica piraguada de la Plataforma de Defensa de l'Ebre (PDE), que ahir es va fer per tretzè any consecutiu, va servir per a confirmar que el moviment social que lluita en defensa del tram català del riu Ebre pren força de nou.

Hi van concórrer més de 150 embarcacions, amb 250 participants, una xifra molt superior a les dels anys passats. Segons Mireia Palos, membre de l'organització, la resposta dels ciutadans a la festa de les piragües demostra que el moviment en defensa de l'Ebre és en un punt d'inflexió. 'Hi ha hagut una reviscolada que s'anticipa, suposo, al suport que la plataforma demanarà a la gent', va dir.

Per primera vegada, després de fer el trajecte en piragua des de Xerta a Tortosa, al Baix Ebre, la PDE va rebre els participants amb una musclada a la platja de ribera de Tortosa, davant el Mercat Municipal. Amb els musclos, els antitransvasistes van voler simbolitzar la necessitat que el tram final de l'Ebre tingui prou cabal ecològic per a mantenir les activitats agroalimentàries i turístiques del delta de l'Ebre.

Ajudats, reforçats i preparats
 

Tot i que la PDE admet que amb el suport rebut se sent reforçada, ara com ara no ensenyarà totes les cartes. A la tardor faran la dotzena assemblea general i concretaran l'estratègia del moviment social i el possible calendari de mobilitzacions. 'Encara que Cañete [el ministre d'Agricultura espanyol] ens ensenyi un drap roig, no hi podem pas anar de dret. N'hem après molt', diu el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. 'La societat ebrenca decidirà quin camí hem d'agafar. Però, sigui quin sigui, la PDE continuarà ferma en la lluita contra el pla hidrològic i els transvasaments i en favor d'un cabal d'aigua suficient per a mantenir el delta i millorar l'estat del riu', va assegurar.

Per tant, hi ha la determinació de contenir i racionalitzar la protesta per no caure en paranys. La plataforma defensa que el territori continua fort per a emprendre una nova etapa en defensa del riu. I, per Tomàs, sobre aquesta solidesa del moviment s'ha sustentat fins ara tota la lluita jurídica, institucional i política contra el pla hidrològic de l'Ebre (PHE). 'Si hi ha potència, fortalesa i decisió, tindrem moltes portes obertes', apunta.

Oberta la via jurídica 

De moment, mentre hom espera que el govern espanyol ratifiqui el pla de conca de l'Ebre –podria ser que s'aprovés a principi d'agost o setembre–, la PDE ha activat la via jurídica contra el pla hidrològic, per denunciar davant l'Audiència espanyola que incompleix les directives europees i fins les espanyoles. La PDE també ha demanat a la Generalitat que es personi 'en l'entramat jurídic'.

-.-

Informació relacionada:

15/07/2013 La "marea blava" es rearma per afrontar una tardor calenta en defensa de l'Ebre
La clàssica piraguada de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que aquest any ha arribat a la tretzena edició, ha servit de baròmetre per confirmar que el moviment social que lluita en defensa del tram català del riu Ebre torna a prendre força. Llegir més .. 

15/07/2013 La PDE portarà el Pla de conca a l’Audiència Nacional i prepara una tardor calenta.
El moviment antitransvasament està acostumat a les tardors calentes. No hi ha més remei, quan els governs comencen a tirar el carro pel pedregal aprofitant l'aturada estival, i esta vegada no és una excepció. Llegir més ..

La junta de govern de la Comunitat de l'Esquerra de l'Ebre rebutja el seu vot favorable al pla hidrològic. La PDE ho celebra i proposa a la societat fer pinya. Llegir més ..

10/07/2013 Europa comprovarà ‘in situ' l'estat del delta de l'Ebre.
El Parlament Europeu accepta la petició de la PDE d'analitzar el pla hidrològic de l'Ebre abans que l'Estat l'aprove. Eurodiputats catalans de tots els partits, excepte el PP, donen suport al moviment antitransvasament. Llegir més ..

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada