2 de jul. 2013

Denuncien irregularitats en les obres per col·locar les torres de la MAT a Canet

Els signants exposen que hi ha abocaments a la llera del Torrent del Gàrrep i manca de mesures de seguretat a l'obra.

Les terres extretes arriben fins la llera del Gàrrep.


Una agrupació de veïns de Canet d'Adri ha presentat una demanda davant del Departament d'Empresa i Ocupació per denunciar irregularitats en les obres de les bases de les torres de la MAT que s'estan fent al municipi. Els signants consideren que les perforacions posen en perill les aigües del Torrent del Gàrrep i també que la terra excavada s'està abocant al mateix torrent sense cap mena de control per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En la demanda, afirmen que s'han intentat posar en contacte amb l'ACA per posar de relleu aquesta situació, però que no han obtingut resposta. És per això que en els signants sol·liciten que s'aturin immediatament les obres; que hi hagi un expedient sancionador per afectació de la llera amb el material d'excavació de les obres; que s'inspeccionin les mesures de seguretat i salut en els treballs; i que també s'obri un expedient per aquestes irregularitats en salut i seguretat.

En l'exposició de les irregularitats que consideren que s'estan cometent, afirmen que l'informe de l'ACA sobre la línia aèria de Bescanó a Santa Llogaia no va avaluar l'emplaçament de la Torre 26 i que no referencia el pas del Torrent del Gàrrep entre les torres 26 i 27. En aquest sentit, afirmen que en el projecte s'hi va referència com a "torrentera", que en rebaixa la categoria hidrogràfica. Els denunciants ho qualifiquen com un error "greu" ja que recorden que el Gàrrep ha estat preseleccionat com a àrea amb risc potencial d'inundació en l'Avaluació Preliminar del Risc a les Conques Internes de Catalunya de l'ACA.

Abocaments a la llera


En l'exposició de fets també denuncien que qualsevol obra en la Zona de Policia, on està ubicada la Torre 26, requereix autorització administrativa prèvia de l'Agència. La demanda també exposa que les pedres extretes de l'excavació dels fonaments per la torre s'estan apilant a la riba del Gàrrep, esllavissant-se cap a la llera.

Una altra de les denúncies que formulen els veïns és la manca de mesures de seguretat a la zona excavada. "La senyalització dels pous es redueix a unes tanques baixes sense relligar i la seva coberta ni tan sols és contínua, esdevenint totalment accessibles per les persones alienes a l'obra i pels animals", afirmen en la demanda. Així, consideren que amb una profunditat de cinc metres als pous i sense les mesures pertinents, s'incompleix la legislació de seguretat i salut en l'execució de les obres.

El regidor de Medi Ambient de Canet d'Adri, Albert Riera, va explicar que tot i la demanda i que s'han intentat posar en contacte amb l'ACA, encara no han rebut cap resposta. "S'ha trucat a l'ACA i ens han dit que no havien rebut res però que ells no es posicionaran en contra d'una infraestructura promoguda per la Generalitat", afirmava Riera. "Creia que el promotor era Red Eléctrica de Espanya però potser sí que cada cop és més senzill confondre què és política i què són les empreses", afegia.

Les obres per construir els fonaments de les torres del tram aeri de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia van començar el passat mes de maig. En total, s'aixecaran 115 torres que substituiran les ja existents al llarg de 13 municipis en un recorregut que tindrà 42 quilòmetres.


-.-





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada