23 d’ag. 2014

S'està morint l'arròs de les parcel·les salinitzades per lluitar contra el caragol poma

Quan acabi la sega, al mes d'octubre, els arrossaires del Delta valoraran l'afectació i discutiran amb la Generalitat la millor estratègia per eradicar la plaga d'aquesta espècie invasora.

Una gran posta de caragol poma, al delta de l'Ebre. Foto: ACN

Diari de Tarragona 23/08/2014

A poc menys d'un mes per començar la sega de l'arròs al delta de l'Ebre, els pagesos han alertat que a les parcel·les que es van inundar amb aigua de mar per eradicar el caragol poma s'està morint l'arròs. Un fet que els preocupa, i molt, ja que en aquests arrossars podria suposar la pèrdua de fins a un 50% de la collita. La plaga en si, però, no ha fet tant mal com en altres temporades, ja que els productors han aplicat mesures per controlar-la. Des d'Unió de Pagesos, el responsable del sector de l'arròs, Dani Forcadell, ha augurat una collita mitjana, d'unes 130.000 tones, i una bona qualitat del producte. Pel que fa al preu, es preveu que es mantingui similar a l'any passat, amb 285 euros per tona.

Un estiu amb unes condicions climatològiques prou bones, tot i que el mes de juliol ha estat una mica més fred que de costum, fa que les previsions de la collita d'arròs al delta de l'Ebre siguin prou bones, tant pel que fa a quantitat com a qualitat. Forcadell, però, ha apuntat que la sega es retardarà una mica i començarà a mitjans de setembre -tot i que alguna varietat primerenca, com l'arròs bomba, es pugui començar a segar abans-.

Seguint la línia iniciada les darreres campanyes, enguany s'ha cultivat, bàsicament, arròs rodó tradicional, i s'està introduint també l'arròs llarg. Tot plegat en detriment de l'arròs de varietat bomba, del qual hi ha superproducció a tot l'estat espanyol. D'aquesta manera els arrossaires del delta poden enfrontar-se millor a la competència, i és que el consumidor compra, principalment, arròs rodó.

Alerta per la salinització

Malgrat les bones previsions, els pagesos han alertat que, tot i que la salinització ha funcionat molt bé per matar el caragol poma, podria estar afectant negativament el conreu de l'arròs. "Si es salinitza la parcel·la i mor l'arròs", ha explicat Forcadell, "és com si intentes eliminar les puces que tingui un gos matant-lo". En aquest sentit, ha dit que encara és aviat per treure conclusions, i que caldrà esperar al final de la sega, però ha lamentat que una arma "massiva i ecològica" que existeix contra el caragol poma no sigui tan efectiva com es pensava.

Així, quan acabi la collita al mes d'octubre, esperen reunir-se amb la Generalitat per tal de valorar els fets i definir, conjuntament, quina és la millor estratègia per lluitar contra aquesta plaga. Forcadell ha manifestat que cal coordinació entre tots els agents, "Generalitat, pagesos, cooperatives, Unió Europea", per eradicar el caragol poma del delta, "perquè si no, la despesa que ens comportarà, tant als pagesos com a nivell mediambiental, serà tremenda".

Sobredespesa de la pagesia

La plaga d'aquesta espècie invasora, però, enguany ha fet menys mal al conreu que en temporades passades ja que, a més de la salinització, els pagesos han aplicat diverses mesures per controlar el caragol poma. Així, han aplicat saponina i cianamida càlcica (un adob) per contenir el primer cop de la plaga, al moment de sembrar. Unes mesures que els han costat uns 250 euros extra per hectàrea, que s'han de sumar a la resta de despeses que tenen. Forcadell ha exposat que enguany s'ha pogut fer, però que si s'ha de realitzar aquesta inversió de manera fixa la situació es farà "inviable".

Denúncia per sabotatges

A més a més, des d'UP han denunciat que hi ha persones que estan portant caragol poma al marge dret del delta de l'Ebre, "que està net de caragol". Forcadell ha recordat que aquests sabotatges són un delicte penal contra el qual ja estan vetllant agents dels Mossos d'Esquadra i dels Agents Rurals. També ha manifestat la seva preocupació pel fet que la plaga vagi remuntant riu amunt, i pels problemes que això podria comportar en un futur.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada