20 de febr. 2015

La MAT i la bombolla elèctrica espanyola

El sistema elèctric espanyol no és res més que una altra bombolla, com la immobiliària. Per tenir una idea de la magnitud d’aquesta, només cal dir que la potència instal·lada a finals de 2014 éren 108.000 MW.

Per situar-nos, la demanda punta de potència els darrers anys, es situa en 43.010 MW, concretament el dia 13/2/12. Estem parlant d’un marge de reserva operatiu del 59%, i pujant. S’estima un valor de reserva òptim del 25%, (França 22%).

I tot això sense tenir en compte, tota la potència latent que hauria d’aportar l’autoconsum elèctric i que s’està bloquejant, aferrissadament (Real Decreto Autoconsumo), des del govern i el lobby elèctric.



L’objectiu real de la MAT és rescatar el sector elèctric espanyol i permetre-li exportar els seus brutals excedents elèctrics  cap a Europa i així evitar, el fet de, tenir aturades les noves centrals de cicle combinat de gas i haver de rebaixar la potència o bé aturar reactors nuclears.

Extret del l’informe de REE 2012: “…El saldo d’intercanvis internacionals d’energia elèctrica ha mantingut el signe exportador per novè any consecutiu. Les exportacions es van elevar a 18.857 GWh (14.023 GWh el 2011), mentre que la xifra d’importacions es va reduir a 7.427 GWh (7.932 el 2011). Com a resultat, el saldo net exportador va ser d’11.430 GWh, un 87,7 % superior al del 2011. Aquest saldo ha representat el 4,2 % de la producció total peninsular. …”


Amb la MAT, l’estat espanyol doblarà la capacitat d’interconnexió, passarà d’un 3% al 6%. Cal dir que Catalunya, com a estat independent, ja compta amb una capacitat d’inteconnexió superior al 10%, recomanació de la UE, SENSE COMPTAR AMB LA MAT.


I per acabar-ho d’adobar, ens diuen que la MAT ha de servir per aprofitar al màxim l’electricitat de fonts renovables, cosa que topa frontalment amb la darrera reforma energètica on es bloqueja totalment l’autoconsum : 


d’aquí s’entén que boicotegin les renovables, perquè els hi resten hores de funcionament a la seva generació fòssil, que hagin cancel.lat la central de cicle combinat de gas que havia de construir-se a Bescanó i que posposin per al 2016 la subestació de Ramis, perquè l’únic que els interessa és exportar, per no entrar més en fallida.

Recordem que els arguments del lobby elèctric  per encolomar-nos la MAT, eren:
  • “a Girona ens quedarem a les fosques”, sí que ens hi vam quedar però no perquè no hi hagués prou energia disponible sinó perquè una simple nevada va deixar al descobert la ineficiència  del sistema centralitzat de producció d’energia.
  • “evacuar l’energia eòlica”. ¿Ens preguntem quina energia eòlica? A Catalunya tant sols tenim uns 1258 MW eòlics i majoritàriament al sud. La MAT és al nord i té una capacitat de transport de més de 6000 MVA , és a dir cinc vegades més i amb unes pèrdues associades al transport al voltant d’un 20%.
  • “a la província de Girona no tenim connexió de 400kv”. Que ens expliquin de quin voltatge és la línia de Coll d’Ares i la que ara arriba a Bescanó.
  • “per poder funcionar el TGV calen també 400 kv”. El TGV ja porta uns mesos funcionant i no és que funcioni sense 400 kv, sinó que ni tan sols funciona amb 220 kv. La darrera excusa és que funciona amb “energia interina”.
  • Com s’ha vist, tots aquests arguments són falsos, i ara que el TGV ja funciona la darrera excusa és que cal la MAT per augmentar la freqüència d’aquests gran infraestructura,  que segons la mateixa RENFE, un de cada quatre trajectes del TGV tant sols té un passatger al dia. Per no parlar dels 97.000 milions del cost total del projecte, del cost real del bitllet on per cada euro que paga el viatger l’estat el subvenciona amb dos euros més.

La mateixa història de sempre, privatitzar beneficis i socialitzar les pèrdues, però amb l’agravant  que comporta la destrucció del territori i la salut de molts catalans


-.- 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada