18 de jul. 2014

Girona: “Absolen les dones que es van lligar contra la MAT”.

Les declaracions de les acusades i de dos agents corroboren que no hi va haver cap delicte de desobediència.


Les dues dones que es van encadenar el mes de març a bidons de ciment en plena Gran Via Jaume I de Girona en una acció contra la MAT van ser ahir jutjades i absoltes. Les activistes, dues veïnes del nucli de Fellines, a Viladasens, s’enfrontaven a possibles multes per dos delictes de desobediència a l’autoritat i alteració de l’ordre públic, però després de les seves declaracions i de les de dos agents dels Mossos d’Esquadra presents el dia dels fets va quedar demostrat que no hi havia hagut cap falta i tant la fiscal com la defensa van fer la petició d’absolució, que no serà oficial fins que no es dicti sentència.

No hi va haver delicte de desobediència i els protestants no es van enfrontar en cap moment al dispositiu policial. Les dues dones que es van encadenar a bidons de ciment a Girona en un acte de protesta contra la MAT, així com l’home que va llogar la furgoneta amb la que es van transportar els bidons, van passar a declarar ahir davant del jutge perquè l’informe previ del ministeri fiscal els imputava delictes de desobediència a l’autoritat i de pertorbació de l’ordre públic, basat en l’atestat emès pels Mossos d’Esquadra que van coordinar el dispositiu dels fets del 6 de març.

Tot va quedar, però, en un no-res. Després de les declaracions dels tres acusats i de dos agents dels Mossos d’Esquadra, la fiscal va concloure que no es podia acreditar cap dels dos delictes i va demanar una sentència absolutòria, una resolució que ja demanava d’entrada l’advocat de la defensa, Benet Salellas. Al final de la sessió, el lletrat va puntualitzar que tenint en compte com havien anat els esdeveniments, ni tan sols s’hauria d’haver celebrat el judici perquè no hi havia cap delicte de desobediència.

Una de les dues dones acusades, veïna de Fellines, va assegurar que va tirar endavant amb l’acció perquè és “inacceptable que per beneficiar les grans multinacionals s’hagi de malmetre la salut de les persones i l’economia de subsistència”. L’acusada va defensar que abans d’ocupar la via, poc abans de les nou del matí, cap membre dels Mossos d’Esquadra els va impedir que ho fessin i que, per tant, no havien desobeït cap ordre. Posteriorment, va arribar una furgoneta que es va aturar al mig del carrer i que allà “tres o quatre persones” van baixar els bidons a peu d’asfalt, on immediatament les dues dones es van encadenar.

La veïna de Fellines va exposar que va ser únicament a partir d’aquest moment quan va tenir contacte amb un agent dels Mossos d’Esquadra, qui li va demanar que s’identifiqués. Una versió similar és la que va donar l’altra veïna. Pel que fa a l’home acusat de llogar la furgoneta amb la qual es van transportar els bidons, va admetre haver fet la gestió, i que sabia que seria “per protestar contra aquesta línia”, però va negar saber ben bé què es faria. A més, davant les preguntes de la fiscal, va negar ser el conductor del vehicle, ja que segons va defensar va desplaçar-se fins a Girona en el seu vehicle.

Els agents ho corroboren

Els testimoni de dos agents dels Mossos d’Esquadra que formaven part del dispositiu policial present el dia dels fets van corroborar les declaracions dels acusats. Un dels inspectors va assegurar que “no hi va haver la possibilitat” d’intervenir abans que els manifestants ocupessin la Gran Via Jaume I perquè “tot va anar molt ràpid”. A més, va aclarir que tan sols havia estat en contacte amb les dues dones després que s’encadenessin als bidons de ciment, i que ho va fer per demanar que s’identifiquessin, per saber si es podien deslligar i per consultar si estaven bé de salut. L’altre inspector va afegir també que quan es va demanar a la resta de manifestants que s’apartessin de la via, aquests ho van fer sense causar cap problema.

Les activistes van estar encadenades gairebé quatre hores durant el matí del 6 de març, interrompent la circulació del trànsit pel centre de la ciutat de Girona, i el seu alliberament va requerir l’actuació dels agents dels Bombers, que van haver d’actuar amb serres radials i martells per poder trencar el ciment dels bidons on havien introduït el braç.

Enllaç notícia Diari de Girona

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada