27 de jul. 2014

Aliança per demanar la intervenció de la Convenció Ramsar contra el pla de conca

La Plataforma en Defensa de l’Ebre, SEO/BirdLife, WWF, Ecologistes en Acció, Greenpeace i Amics de la Terra, sol·liciten que Ramsar faça complir al Govern el seu compromís internacional de conservar el Delta de l'Ebre.

Un moment de la roda de premsa a la vora del riu, a Tortosa. Foto: PDE

, Tortosa 23/07/2014

La Plataforma en Defensa de l’Ebre, juntament amb les cinc grans ONG ambientals de l'Estat, -SEO/BirdLife, WWF, Ecologistes en Acció, Greenpeace i Amics de la Terra-, s’ha aliat per demanar la intervenció de la Convenció Ramsar per evitar que la implantació del Pla Hidrològic de l'Ebre perjudique els ecosistemes del seu Delta.

Els responsables de les entitats ambientals han consensuat i signat una carta i un informe tècnic amb la Plataforma, que han estat dirigits al secretariat europeu d'esta convenció mundial que té com a objectiu la preservació de la biodiversitat i els aiguamolls de tot el planeta, i que compromet a Espanya com a país signatari de la convenció des de 1982.

En la carta, segons van explicar ahir en una roda de premsa a Tortosa, advertixen dels perills que comporta el pla hidrològic aprovat pel Govern d'Espanya, en concret degut a la disminució de cabals d'aigua que contempla i a la previsible deterioració de la seva qualitat a causa de l'augment desmesurat de regadius al llarg la conca. També alerten de la retenció de sediments en les nombroses preses i infraestructures hidràuliques, tant existents com a noves previstes pel Pla. De fet, són riscos que, tal com van explicar ahir, s’afegixen als problemes que ja patix el tram final del riu degut a que en les últimes dècades el cabal del riu ja s’ha reduït a la meitat, la salinització de l’aigua ha augmentat en un 80% i l’aportació de sediments ha quedat reduïda al 0,15% dels que duia el riu.

Davant esta situació, les entitats signants sol·liciten que Ramsar demane informació tècnica al govern del PP sobre els impactes previsibles del Pla Hidrològic de l'Ebre sobre els ecosistemes fluvials i el delta, a més de que demane informació científica sobre el règim de cabals i l’aportació de sediments necessaris per garantir un bon estat dels aiguamolls.

També se sol·licita la intervenció d’una Missió Ramsar d'assessorament que analitze de forma independent i puga emetre l'informe tècnic pertinent sobre les amenaces creades per la política hidràulica del govern sobre el lloc Ramsar Delta d'Ebre.

Les ONG ambientals han ofert tot el seu suport i informació científica sobre l'important patrimoni natural del delta, que acull nombrosos hàbitats naturals d'interès prioritari i centenars de milers d'aus aquàtiques, entre altres valors naturals, socials i econòmics que han de transmetre's a les generacions futures.

Cal recordar, pel que fa a altres aspectes de l’actualitat de la PDE, que el Tribunal Suprem ha acceptat el recurs contenciós administratiu que va presentar contra el Pla i s'està preparant una queixa a la Comissió Europea.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada