8 de des. 2013

Aturem la MAT (línia de Molt Alta Tensió de 400.000 volts)!

Red Eléctrica de España amenaça la nostra salut i el mediambient incomplint lleis internacionals. Per un nou model energètic i una planificació sostenible.


http://www.change.org/es/peticiones/goettingereu-paremos-la-mat-l%C3%ADnea-de-400-000-voltios?share_id=kAuPXZWfFQ&utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_false

Petición dirigida a: José Folgado Blanco
Petición creada por No a la MAT Selva

Aturem la MAT (línia de 400.000 volts)!

Red Eléctrica de España, l’empresa privada que ha obtingut uns beneficis de 287 milions d’euros en el primer semestre d’aquest any, és la principal promotora del corredor de Molt Alta Tensió (MAT), que trinxa el territori des de la frontera francesa fins a Algeciras, destrossa per sempre els paisatges, amenaça la nostra salut, els ecosistemes, les economies locals i imposa un model energètic obsolet i altament contaminant. 

Això sí, reporta suculents beneficis per al lobi elèctric i els seus inversors sense escrúpols. 

Amb publicitat enganyosa i amb el suport dels governs, ens van vendre que sense la MAT patiríem apagades constants, que no tindríem llum ni per als quiròfans dels hospitals, que seria imprescindible per al funcionament del TGV (Tren de Gran Velocitat) i que per totes aquestes raons el projecte era susceptible de ser declarat “d’utilitat pública”.

Però la realitat és que aquests arguments han quedat en no-res, ja que la demanda elèctrica ha caigut en picat a causa de la crisi, el perill d’apagades té l’origen en la falta d’inversió en la xarxa de distribució elèctrica i no pas en la necessitat d’una nova línia de transport de Molt Alta Tensió, el TGV ja funciona amb una línia de 132 kV... Aquesta caríssima infraestructura només servirà per fer circular excedents d’energia, o sigui, per augmentar encara més els beneficis de les grans empreses energètiques a costa del deteriorament i la sostenibilitat dels territoris. 

Aleshores, per a què volem la MAT? Estem pagant una autopista innecessària per la qual no ens deixaran circular? El preu que s’ha de pagar és molt alt (a part de la pujada del rebut de la llum), s’ha de tenir en compte:  

-Risc, provat científicament, per a la salut de les persones i els éssers vius, ja que el traçat no respecta les distàncies reglamentàries de seguretat amb els habitatges (400m), i passa a  menys de 50 metres d’algunes cases. Estudis científics relacionen la leucèmia, el càncer i altres malalties amb els camps electromagnètics generats per aquestes línies, a banda de relacionar-los directament amb les cefalees, insomni, vòmits, pèrdua d’oïda.... 

(Veure annexos)

-Greus danys ambientals, patrimonials i d’impacte visual (corredor amb tres línies paral·leles, de torres de més de 50 m d'alçada, amb la desforestació que això comporta) en àrees on el turisme és una activitat econòmica que compensa la pèrdua dels usos tradicionals del bosc.

(Veure annexos)

- Augment en el risc d'incendi en zones de gran interès natural, que posseeixen boscos d’ambients mediterranis i d’ambients continentals, zones ZEPA, zones PEIN...

La construcció d'aquest corredor de dimensions gegantines desobeeix lleis europees com la Fragmentació del Projecte d’Interès Europeu EL.3, aconseguint així evitar la "Valoració d’Impacte Global" (reconeguda pel mediador europeu designat en el seu dia, Mario Monti). REE, al mateix temps, vol minimitzar l’impacte dels diversos trams fent-los un seguit de problemes locals, i separar el conjunt de l’oposició.

També vulnera el Conveni Internacional d'Århus que, en matèria  mediambiental, com ara l'aprovació de projectes interestatals de xarxes elèctriques de 200 kV o més, estableix el dret dels ciutadans a ser informats de la totalitat del projecte, el dret a la participació ciutadana en la presa de decisions (a través de consulta popular, segons recomanava Mario Monti) i a l’accés gratuït a la justícia.

El projecte de la MAT a la Catalunya Nord, dintre de l’Estat francès, es va resoldre amb un debat democràtic i vinculant, en el qual van escollir l'opció de soterrar la línia per evitar tants perjudicis, i així s'està executant.

Però en el nostre territori, la població no ha estat informada de la magnitud d'aquest macroprojecte energètic, tampoc ha estat escoltada, malgrat la forta oposició demostrada en manifestacions, plataformes, declaracions, informes i recursos judicials. (Veure annexos)

A més, actualment, el país està immers en una greu crisi econòmica, a causa de la qual han estat suspesos grans projectes d'infraestructures, però la MAT no només se salva de les retallades, sinó que rep una molt quantiosa subvenció de la Unió Europea.

Per tots aquests motius, demanem a la Comissió Europea que faci respectar els drets de tots els seus ciutadans, que paralitzi les obres de construcció de la MAT a l’Estat espanyol, que freni les tramitacions del projecte i exigeixi a REE el compliment de la legislació mediambiental europea, garantint així un preceptiu procés democràtic.

ANEXOS

INFORMES SOBRE ELS EFECTES DELS CAMPS ELECTROMAGNÈTICS (CEM) 

· Evidence for Childhood Cancers (Leukemia)
· Resum Bioinitiative report 2012 spanish
· Bioinitiative report 2012 full english
· IARC MONOGRAPHS ON THE EVALUATION OF CARCINOGENIC RISKS TO HUMANS
· Declaración de Seletun
·  Reportaje Contracorriente Documentos TV 
·  Campos magnéticos de la Alta Tensión.
 
INFORMES I ESTUDIS SOBRE AFECTACIONS I ALTERNATIVES

·  Dossier informatiu sobre la MAT , 2007
·  Estudi àrea afectada línia 400 kv Riudarenes
·  Dossier MAT línia de 400.000v
·  El Projecte MAT
·  Informe Mario Monti Proyecto EL.3. setembre08
·  Dosier sobre la Mat, contextos, actores, contradicciones y alternativas 2008
·  La molt alta tensió a Catalunya
·  Informe sobre la viabilidad del soterramiento de la línea Bescanó - Santa Llogaia 2008
·  Viabilitat de soterrament en CA CILMA maig 2010

Més informació: Clica AQUÍ

http://www.change.org/es/peticiones/goettingereu-paremos-la-mat-l%C3%ADnea-de-400-000-voltios?share_id=kAuPXZWfFQ&utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_false

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada