22 de maig 2013

Gas Natural Fenosa i les energètiques espanyoles campen per les amèriques

El pa de cada dia ...




El diumenge 19 de maig, dos companys camperols participants en l'Assemblea Popular del Poble Juchiteco van ser agredits a trets: "Al voltant de les 11 hores, quan el company Celestino Bartolo Terán es trobava pasturant el seu bestiar, prop dels terrenys on l'empresa UNION FENOSA - Gas Natural pretén establir el parc eòlic Bii-Hioxo, va ser agredit a trets per uns individus que es trobaven a bord d'una camioneta blanca tipus suburban. Afortunadament el va salvar-se en muntar el seu cavall i internar-se a la muntanya. El company és un camperol indígena binniza, qui des de l'any 2007 està a la lluita contra Unión Fenosa. El 2009 després de denúncies i mobilitzacions, ell i altres pagesos binniza vam aconseguir la anul·lació dels contractes amb l'empresa. No obstant això, ara UNION FENOSA-GAS NATURAL no està respectant les terres dels companys i pretenen apropiar-se de terrenys comunals de Juchitán." Llegir més..



Aquest dilluns, a les oficines de Nova York, el Relator Especial per als Pobles Indígenes, el Dr James Anaya va rebre a una comissió d'integrants de l'Aliança de Dones Indígenes de Mèxic i Amèrica Central i de la Xarxa de Joves Indígenes d'Amèrica Central i Mèxic , que van presentar una denúncia per les greus violacions als drets dels pobles indígenes de l'Istme de Tehuantepec per la imposició de parcs eòlics.
En particular es va denunciar al Govern Federal per emetre permisos per a la generació d'energia elèctrica sense tenir en compte que els terrenys són propietat de comunitats indígenes i que hi ha una legislació internacional que l'obliga a informar a consultar a aquests pobles. Així mateix es va denunciar al Govern de Oaxaca el qual ha utilitzat de manera recurrent a les forces policíaques per imposar diferents projectes i ha criminalitzat als opositors. 
També existeixen acusacions contra del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) i les empreses transnacionals Marena Renovables i Gas Natural Fenosa per utilitzar mitjans il·legals i suborns per contractar terres sota condicions lleonines, les quals signifiquen una despulla disfressada de legalitat. 
James Anaya comentar a les comissionades que ja ha emès recomanacions sobre aquest tema al Govern mexicà i ha expressat la seva preocupació per la gran quantitat de queixes expressades pels pobles indígenes al voltant de la violació al seu dret a la Consulta.

-.-

 
Més informació:

Gas Natural SDG, S.A., amb nom comercial Gas Natural Fenosa (antigament Gas Natural i fins 1992 Catalana de Gas). Després l'adquisicion de la compania electrica Union Fenosa, tercera del mercat espanol, Gas Natural Fenosa ha culminat el seu objectiu d'integrar els negocis de gas i electricitat. Gas Natural Fenosa és una de les companyies multinacionals líders en el sector del gas i l'electricitat, és present a 25 països i compta amb més de 20 milions de clients, opera principalment a Espanya, Itàlia, Mèxic, Colòmbia, Argentina, Puerto Rico i Marroc. El seu màxim interès es distribuir gas natural al sud-oest d'Europa i Sud-Amèrica així com la generació i comercialització d'electricitat als mercats elèctrics liberalitzats recentment.
La seu central es troba situada a Barcelona. 
L'edifici corporatiu, obra d'Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, es troba al solar que ocupava l'antiga fàbrica de gas de la ciutat, a l'actual plaça del Gas, situada al barri de la Barceloneta.
Els seus màxims accionistes són La Caixa i la petroliera Repsol.
Recordem que un dels recents fitxatges fou Felipe González Márquez (PSOE) com a membre del Consell d'Administració de dita empresa. L'expresident percebrà un mínim de 126.500 euros, més els 80.000 que percep com ex-president ... i ves sumant.




-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada