7 de maig 2013

Es constitueix la Xarxa-Sud

Fins a 18 entitats, plataformes i col·laboradors del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre s’han unit per formar Xarxa Sud, una plataforma pensada per unificar criteris i sumar esforços en la defensa del territori i lluitar contra les agressions de forma coordinadora, potenciant i defensant els valors identitaris d’aquestes comarques. Des de Xarxa Sud s’aposta per un model de desenvolupament territorial que reverteixi en el seus habitants, que respecti el medi ambient i els béns culturals i naturals, els paisatges i els activitats agràries, pensant, també en les generacions futures.

Davant d’aquesta unió s’hi troba el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), qui ha impulsat la unió entre grups i col·laboradors de comarques com la Ribera d’Ebre, el Baix Camp, el Priorat, el Tarragonès, la Terra Alta i el Baix Penedès.


 -.-

Manifest

Nosaltres, entitats, plataformes i persones reunides a Reus, l’1 de març del 2013, manifestem que:

Davant de les agressions ambientals que han deixat nombroses ferides en el territori, esquarterant-lo amb noves infraestructures abans de millorar les existents, fent que les inversions en qualsevol àmbit de l’economia siguin a gran escala; turisme de masses i indústria petroquímica a la costa; indústries energètiques a les muntanyes i abocadors i extractives a l’interior o bé que les inversions siguin inexistents, etc. Pensem que aquesta manera de funcionar no fa més que reproduir els models de desenvolupament que ens han portat a la crisi actual.

Pensem que el creixement no pot consistir en la saturació i la destrucció de l’entorn. Així, volem que es conservin, es promoguin i es valoritzin uns espais que, per sobre de tot, estimem i necessitem.

No podem girar l’esquena al lloc on vivim. Creiem que la gent del territori tenim el dret i el deure d’implicar-nos en les decisions públiques. No involucrar-nos en la transformació territorial és fer ulls clucs als valors naturals, paisatgístics, culturals i humans que ens envolten i que hem de deixar en herència als nostres descendents.

El progrés de les nostres terres ha d’anar de la mà de la conservació d’aquests valors.

És per tot plegat que ens hem unit persones, plataformes i entitats decidides a defensar el medi ambient i la qualitat de vida dels territoris del sud de Catalunya, creant la Xarxa Ambiental dels Territoris del Sud (Xarxa Sud).

Des de Xarxa Sud apostem per un model de desenvolupament territorial que reverteixi en els seus habitants, que respecti el medi ambient i els béns culturals i naturals, els paisatges i les activitats agràries. En definitiva, els valors humans que han deixat la seva empremta al llarg dels segles i que han forjat la nostra identitat.

Volem un progrés que salvaguardi aquests béns i valors, un creixement compatible amb la sensibilitat necessària per a protegir-los i promoure’ls, un desenvolupament acompanyat del bon estat ecològic de l’entorn. Volem una economia relocalitzada per tal de garantir la seguretat i la sobirania alimentàries, amb l’enfortiment de la ramaderia, l’agricultura i l’artesania agroalimentària, amb cicles curts distribució, una economia capaç de crear ocupació i de fixar la població al territori.

Defensem la qualitat del nostre entorn perquè aquest pugui contribuir a l’assoliment del benestar de la col·lectivitat i de l’individu.

Volem una xarxa agrícola i forestal ben conservada, amb connectors biològics que assegurin la preservació de la flora i fauna locals i la protecció de la diversitat del paisatge. Reivindiquem la rendibilització i la millora de les infraestructures ja existents –carreteres, ferrocarrils, línies elèctriques, sanejament- i la creació només d’aquelles necessàries per augmentar l’autosuficiència local i la qualitat ambiental.

Volem donar a conèixer més bé aquest patrimoni dins i fora de les nostres comarques, posar-lo en valor i assegurar-ne el reconeixement. El territori és la nostra essència i la nostra identitat.

Amb l’objectiu de fer-nos més forts gràcies a la unió de les nostres veus, defensar el territori i encaminar-nos de manera conjunta al que volem esdevenir, neix la Xarxa Ambiental dels Territoris del Sud, constituïda per les persones, plataformes i entitats sotasignades i quantes es vulguin unir sota aquests principis i en representació dels nostres pobles de les comarques de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, el Montsià i el Priorat, la Conca de Barberà, l’Alt Camp, el Baix Camp,Tarragonès i Baix Penedès. 

Signants: GEPEC-EdC, GEVEN, Plataforma del Priorat, Plataforma Salvem Platges, Assamblea Aturem Bcn World, Plataforma de la Terra Alta, Plataforma Móra d’Ebre, Alveolus, La Canonja 3, DEFENTERRA, DELTERPA, Centre d’Estudis d’Alforgenencs Ramon de Ganagod, Plataforma Martí Verd, Plaforma Cel Net, Plataforma de la Conca de Barberà, Modest Guinjoan, Xavier Joanpere, Sergi Saladié.


Manifest (pdf)

-.-

Entitats i plataformes: 

Font: Xarxa Sud
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada