15 de set. 2015

La CUP aposta per desmuntar la MAT i les centrals nuclears

  • Assegura que la línia de molt alta tensió no fa falta i que l'energia atòmica té uns costos molt alts 
  • Defensa un model basat en les renovables 


La CUP es va mostrar partidària ahir a Salt de canviar el model energètic al conjunt del país i desmantellar tant la línia de molt alta tensió (MAT) com les centrals nuclears. Benet Salellas, número u a la llista de la CUP per les comarques gironines, va defensar que el canvi de model energètic és un tema “candent i prioritari” per la candidatura. En aquest sentit, va dir que cal un model de transició que ha de tenir com a principal prioritat la desnuclearització del país.

La número dos de la llista, Marta Ball-llosera, hi va afegir que cal iniciar un procés per canviar el model energètic cap a energies renovables. Va recordar que l'impacte ambiental i econòmic de les centrals nuclears “és brutal”. Va quantificar en 60.000 euros diaris el que paga Catalunya per tenir residus nuclears a l'Estat francès. D'altra banda, va concloure que “és mentida” que les comarques gironines necessitin la MAT i va assegurar que la CUP en promourà el desmantellament si en té l'ocasió. La formació aposta per un model descentralitzat i autosuficient. Ball-llosera apunta que les comarques gironines tenen abundància de recursos per generar energies sostenibles, com el sol, el vent, el mar i els rius. Hi afegeix, però, que les renovables no poden imposar-se “a qualsevol preu”. En aquest sentit, va dir que a l'Alt Empordà hi ha uns 300 aerogeneradors, i va qualificar aquesta situació de “model insostenible”. Va dir que el que cal és fer un pla territorialitzat de què pot aportar cada comarca en aquesta implementació de parcs i plantes de generació d'energies renovables.

Jordi Navarro, tercer a la llista, hi va afegir que el procés d'independència que viu Catalunya és entre altres coses “una oportunitat per trencar velles dependències, com el sistema energètic actual”. Navarro recorda que l'energia “és un dret”, i que hauria de ser de lliure accés per a tothom.


-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada