6 de nov. 2014

El síndic de greuges demana que es paralitzi la indemnització a l'empresa del Castor


TVC - 06/11/2014

El síndic de greuges, Rafael Ribó, reclama que es paralitzi la indemnització a l'empresa constructora de la plataforma Castor, que segons el decret del govern espanyol s'ha de pagar abans del 14 de novembre. Amb aquest objectiu, Ribó ha traslladat al defensor del poble espanyol i a l'europeu l'informe amb un seguit d'irregularitats que ha trobat en la gestió de la planta, tant pel que fa a la falta d'informes ambientals com el menysteniment dels riscos sísmics. Afirma que el Tribunal Constitucional podria aturar-ho i que ja ha demostrat que, quan vol, és molt àgil.

Segons el síndic, el govern espanyol ha fet una "gestió fatal" del magatzem de gas, situat davant de les costes de l'Ebre i Castelló. En un informe que ha lliurat al Parlament, Ribó demana concretament que la defensora del poble, Soledad Becerril, presenti un recurs urgent davant del Tribunal Constitucional perquè aturi de manera cautelar la indemnització de 1.350 milions d'euros a l'empresa concessionària, a la Generalitat que defensi els drets dels consumidors catalans i del medi ambient, i a les institucions europees que investiguin si es pot haver vulnerat la lliure competència.

Al govern de l'Estat, Ribó l'acusa també d'actuar de forma precipitada i sense transparència. En concret, es recrimina que no es fes cas a diversos informes geològics del 2005 que desaconsellaven la instal·lació del magatzem, que es van subestimar o fins i tot ignorar els riscos sísmics i que no es van seguir les bones pràctiques recomanades en matèria de mineria i indústria gasista. Per això, es considera que hi ha responsabilitats ambientals, però també de reparació dels danys materials causats a les cases afectades pels terratrèmols. A més, afecta, diu, els consumidors pel fet que es carregui al rebut de gas durant els propers 30 anys l'import de la indemnització, de 1.350 milions, però que alguns càlculs situen el cost total en 3.500 milions.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada