8 d’abr. 2014

Com muntar panells solars


Font:  Lucila Benito / La Bío Guia

Fer els teus propis panells solars és molt senzill i no necessiteu tenir coneixements tècnics. En acabar, podràs aprofitar una font d'energia inesgotable que no contamina i l'únic cost és la inversió inicial en els materials.L'energia solar prové de la transformació de la llum solar en electricitat. aquest procés s'anomena conversió fotovoltaica. Per realitzar-lo, s'utilitzen les cel·les solars que, en ser exposades a la llum, lliuren un corrent elèctric. Si no produeixen molta energia individualment, se les pot connectar entre si perquè produeixin la tensió i corrent que es necessitin. Per exemple, un panell solar de 18 volts, compost per 36 cel · les solars de mig volt, és capaç de carregar una bateria comuna de 12 volts.

M
aterials

Cel·les solars

Tauler de fusta contraxapada 

Serra

Tires de fusta estretes

Cola que condueixi l'electricitat

Rodet de cable

Alicates de tall diagonal amb accessori per pelar cables

Segellador de silicona


Molta cura en manipular les cel·les perquè són molt delicades i solen ser costoses. Per donar-los una mica més de resistència, podeu pintar la part de darrere. Però amb precaució de no pintar els punts de connexió.


1. Calcula la quantitat de cel·les solars que necessitaràs per fer el teu panell solar. Les cel·les tenen voltatges diferents. Per esbrinar la quantitat necessària, dividir el voltatge que vulguis que produeixi teu panell per la potència de les teves cel·les solars. El resultat serà el nombre de cel·les que necessitaràs per produir 12 volts. Afegir algunes cel·les de més per afegir alguns volts i evitar el perill d'una sobrecàrrega, que podria malmetre el teu panell. 

2. Talla la fusta contraxapada d'una mida suficient com per sostenir totes les cel·les. Enganxa tires de fusta estretes al voltant del seu perímetre. Quan muntis les cel·les, aquestes sostindran la cobertura de plexiglàs per protegir el teu panell. Deix un petit espai entre dues de les tires per passar els cables.

3. Aafegir les cel·les solars al panell de fusta contraxapada, usant la cola conductor d'electricitat. Deixa que una petita quantitat d'aquest cola sobresurti per sobre de la part superior de cada cel·la per formar un vincle elèctric amb les terminals de la part inferior. Aquest punt de cola serà anomenat "pol negatiu" de cada cel·la.

4. Talla tires de 15,24 cm. de cable del rodet usant les alicates de tall diagonal. Talla tants trossos de cable com cel·les hi hagi al panell, menys un. Treu 2,5 cm. l'aïllament de l'extrem de cada cable i 7,62 cm. l'altre extrem usant les alicates de tall diagonal.

5. Enganxa els extrems dels cables amb 7,62 cm. pelats a la part superior de les cel·les. No deixis que la cola sobrepassi la part superior de la cel·la i toqui el pol negatiu. Tampoc deixis que cap extrem pelat toqui els pols negatius de les cel·les. Deixa l'última cel·la sense cable a la part superior.

6. Enganxa els cables sobre la cola que sobresurt de la vora de les cel·les després d'haver deixat que s'assequi el dels altres extrems. Deixa-ho assecar.

7. Talla dos trossos de 91,44 cm de cable del rodet. Treu 2,54 cm. d'aïllant de cada extrem. Enganxa una secció en el pol negatiu de la primera cel·la, la qual no hi cables connectats. Enganxa una altra a la part superior de la cel·la del altre extrem, que no té cable a la part superior.

8. Passa els cables llargs pels espais entre les tires de fusta. Enganxa'ls als costats del panell solar, de tal manera que no puguin tocar-se entre si. Si això passés, podria generar un curtcircuit.

9. Talla el panell de plexiglàs d'una mida equivalent al del teu tauler. Enganxa'l per sobre de les tires de fusta. Quan la cola s'assequi, segella totes les vores amb segellador de silicona per protegir l'aigua.

Una altra opció per muntar un panell solar és soldar les cel·les. En aquest vídeo podràs trobar els passos per fer-ho d'aquesta manera:


-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada