28 d’oct. 2013

Unió de Pagesos i la MAT

Xavier Frigola Costa
Coordinador Territorial de Girona
de la Unió de Pagesos
El procés que ha seguit la Unió de Pagesos amb la MAT, no ha estat diferent del que ha seguit en la resta d’infraestructures que amenacen l’espai agrari i la terra de la pagesia afectada. A nosaltres, no ens agrada la MAT, i per això vam formar part del moviment d’oposició des del començament. Per aturar-la, ens vam unir a altres actors del territori amb els quals hi ha sensibilitats diferents però voluntats coincidents, com per exemple els sectors més ecologistes. 

La nostra prioritat però, és la defensa dels interessos de la pagesia, i sense cap miopia corporativista. Aquesta prioritat és vigent des del començament, és a dir, quan comença a haver-hi els primers plànols d’un projecte o senzillament les primeres propostes d’un traçat, fins al final. Prioritzem la continuïtat de l’activitat agrícola i ramadera, lluitant per fer-la rendible amb uns preus justos al pagès quan no ho són, sense resignacions, però també reclamem la indemnització justa quan una infraestructura passa irremissiblement per una explotació i en contra de la voluntat del pagès o pagesa.

La MAT es farà contra la nostra voluntat. Però fins i tot en aquesta infraestructura hem aconseguit millores importants i canvis de traçat, per aquells afectats o aquells pobles que han confiat en nosaltres i en els nostres serveis tècnics. Desgraciadament, no hem tingut l’èxit social que vam tenir liderant l’oposició a Eurovegas, que recentment amenaçava el Parc Agrari del Baix Llobregat, mentre altres es resignaven al discurs oficial amb l’humiliant argument que “com això de la terra no dóna... com a mínim tindrem la indemnització”. De vegades, hem aconseguit la desestimació d’un projecte o l’ajornament durant molts anys d’una obra agressiva per l’espai agrari. Estem bregats en la lluita contra torres d’alta tensió, parcs eòlics, carreteres de diversa índole o casinos que amenacen l’espai agrari. 

Així mateix, una vegada les torres d’alta tensió estan aprovades i previstes en el terreny d’un pagès, la nostra missió fundacional és que se’l compensi en la mesura justa per aquesta agressió no volguda. Aquesta és també la tasca del sindicat i dels professionals de la seva empresa de serveis, Agroxarxa, i per això el sindicat de pagesos i pageses ens vam dotar d’un projecte nacional de serveis. Llavors, és el moment de fer un seguiment acurat i continuat de l’obra per tal que tots els elements quedin restituïts com cal. A més, es defensa qualsevol pagès o pagesa que ho demana, petit o gran, ja sigui que li expropiïn 50 metres quadrats, o 5.000, prioritzant per tant els seus interessos, i mai els de l’organització, a diferència d’alguns despatxos particulars, als que només els interessa agafar els “grans” propietaris afectats.

Vull dir també que l’estratègia a seguir es defineix d’acord amb allò que majoritàriament ha  volgut la pagesia afectada, valorant si és possible l’acord o no amb els expropiadors. Hi ha ocasions en les que no és possible i recomanem enviar tots els expedients al Jurat d’Expropiació. Aquest és l’exemple del TGV en el tram internacional, amb TPFerro, on hi vam enviar més de 400 parcel·les, i on per cert, hem aconseguit de mitjana entre un 30% i un 60% més d’ingressos pels afectats i en alguns casos concrets fins a un 400% més. En canvi, hi ha altres ocasions, com per exemple el cas de la MAT, on recomanar això seria només fer perdre temps i els diners als afectats. Els tècnics assessoren de forma rigorosa, amb independència d’interessos aliens i amb solidaritat amb el pagès o pagesa, i sempre és aquest qui decideix.

El que sí que trobem vergonyós, i ens ho han reconegut tots els responsables polítics, des del propi conseller de Territori, Santi Vila, passant per directors generals i fins a responsables dels partits polítics, és la situació d’aturada total en els pagaments de projectes com el de la C-31 i d’altres arreu de Catalunya. Per això, des del sindicat continuem treballant i no pararem. Ara, però, el Govern té la possibilitat d’obrir la porta a que es pagui la totalitat del deute a la pagesia el 2014, tot incorporant la partida necessària al pressupost que ja s’està elaborant. Aquest pas i la consideració de pagament prioritari des del punt de vista de tresoreria, és l’oportunitat que té el Govern de no fer més el ridícul, mentre condemna a la pagesia a fer malabarismes per obtenir el finançament que la Generalitat li nega. 


Xavier Frigola Costa
Coordinador Territorial de Girona de la Unió de Pagesos

-.-

Informació relacionada:

Unió de Pagesos i la MAT Diari de Girona 28/10/2013
Unió de Pagesos, ¿un sindicat al servei dels pagesos i de la terra?
08/10/2013

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada