6 de jul. 2013

El Delta de l'Ebre, amenaçat de nou pel cabal imposat pel govern espanyol

El pla hidrològic de l'Ebre s'aprova sense consens i amb un cabal de 107 m³/s

· El Consell de l'Aigua aprova el document amb el vot en contra de la Generalitat i la PDE.
· Les dues comunitats de regants del Delta avalen el pla.

Lurdes Moreso
05/07/13 El Punt / Avui

TORTOSA -El Consell de l'Aigua de la Conca de l'Ebre va aprovar ahir el pla hidrològic de l'Ebre, un document que avui serà avalat pel comitè d'autoritats competents de la demarcació i que d'aquí a poques setmanes ratificarà el Consell de Ministres. El pla fixa un cabal mínim al tram final de l'Ebre de 106,9 m³/s (deu mesos a l'any inferior als 100 m³/s), un cabal ambiental que no accepten ni la Generalitat ni les entitats ambientalistes. Els sis representants del govern català van oposar-se al pla hidrològic, com també van fer-ho la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Coagret i la Chunta Aragonesista. “És la primera vegada que s'aprova un document important de la conca sense consens polític, institucional, territorial i social. S'exclou un territori”, va manifestar l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que va assistir a la reunió en representació de la Generalitat. Bel va retreure a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que no hagi dialogat amb el govern català i no hagi incorporat cap de les seues al·legacions al document final. “Farem tot el possible perquè l'Estat i Europa rectifiquen aquest pla hidrològic”, va dir Bel. El conseller de Territori i Sostenibilitat avaluarà avui el pla.

Per la seua banda, la PDE va considerar positiu el suport del govern, un suport que van recordar que fa tretze anys no van tenir. “El cabal ambiental que s'ha aprovat és pitjor que el de l'any 2000”, va apuntar la portaveu de la PDE, Susanna Abella, que també va explicar que els paràmetres per avaluar la qualitat de l'aigua no són els recomanats per la Directiva Marc de l'Aigua. Bona part de les 1.700 al·legacions presentades provenien de les Terres de l'Ebre, però no han estat acceptades. Un fet que va lamentar el PSC de l'Ebre i que, segons la diputada Núria Ventura, respon a la voluntat del PP de fer nous transvasaments. 

Més regadius

L'increment de 450.000 hectàrees de regadiu, que s'afegiran a les 966.000 hectàrees que hi ha actualment, amb una dotació total d'aigua de 10.800 hectòmetres cúbics anuals és un factor clau a l'hora de fixar el cabal ecològic. “Deixen per al tram final del riu l'aigua que sobra, i això no és el que diu la directiva marc europea”, va insistir Abella. I així ho expressaran dimarts en la seua intervenció a la comissió de peticions del Parlament Europeu, on reclamaran la tutela europea. Precisament l'increment de regadius va fer que les dues comunitats de regants del delta de l'Ebre hi votessen a favor.

LA FRASE:

"S'aprova un pla que no és bo per a l'Ebre en conjunt i que és especialment negatiu per al tram final". Ferran Bel (Alcalde de Tortosa).

LA DATA:

12.07.2013 Debat polític sobre el pla hidrològic de l'Ebre convocat per la PDE a la Cambra de Comerç de Tortosa.

LA XIFRA:

450.000 hectàrees de nous regadius preveu el pla de la conca de l'Ebre, amb un consum de 3.100 hm³ anuals.

-.-
.
05/07/2013 Tornem-hi amb l'Ebre

La Confederació Hidrogràfica del riu aprova un Pla de Conca que no respecta el cabal ecològic exigit per la UE. La PDE ho considera un atac sense precedents a les Terres de l'Ebre
Acte reivindicatiu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre Foto: ACN
Naciódigital. Nova mostra de menysteniment a les institucions catalanes, autoritats europees, a la sostenibilitat i d'agressió al territori amb una qüestió ja delicada: l'Ebre. El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre ha superat la primera votació al Consell de l'Aigua de la Conca per àmplia majoria, malgrat l'oposició manifesta de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i del Govern que, juntament amb la CHA, hi han votat en contra.

El document, que limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees, ha estat aprovat en primera instància sense el consens que s'havia donat fins ara a l'ens consultiu de la conca. Les comunitats de regants de la Dreta i l'Esquerra de l'Ebre han votat finalment a favor del Pla i han defensat el repartiment de concessions per a nous regadius. El text final no recull cap de les al·legacions que va presentar-hi l'administració catalana ni respecta el cabal ecològic exigit per la normativa europea.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) considera que l'aprovació d'aquest pla és una agressió sense precedents contra les Terres de l'Ebre. La plataforma denuncia que el govern espanyol i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre han dissenyat aquesta estructura de repartiment de l'aigua prioritzant demandes de comunitats de regants i altres usuaris que no obeeixen a necessitats reals, per deixar com a cabal ecològic per al tram final la xifra sobrant de totes aquestes provisions.

A més, els antitransvasament insisteixen que el Pla de Conca vulnera la Directiva Marc de l'Aigua Comunitària, sense tenir en compte variables claus en l'establiment de cabals ecològics que garanteixin el bon estat ecològic dels rius.
.
-.-
.
· La Generalitat portarà el nou pla hidrològic a la Comissió Europea si Cañete no s'asseu a dialogar.
Des de la PDE, el seu portaveu, Manolo Tomàs, era contundent: 'La reunió s'ha fet per complir un protocol però el que s'ha aprovat ratlla el delicte ecològic'. Per Tomàs, la votació és una nova 'marxa militar' del ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, que s'activa de manera 'unilateral', sense tenir en compte els interessos de les Terres de l'Ebre, per forjar un nou 'pacte nacional de l'aigua' amb nous transvasaments previstos dins d'un nou pla hidrològic espanyol a partir del mercadeig de les concessions. Considera, a més, que la proposta de 'repartir' concessions de regadiu, fins a 450.000 noves hectàrees, deixa 'totalment fora de lloc' la preservació del Delta de l'Ebre i els preceptes d'obligat compliment de la Directiva Marc de l'Aigua europea. Llegir més..

.
05.06.2013. Tomàs (PDE): 'El nou pla de conca és l'avantsala d'un nou PHN amb transvasaments de l'Ebre'.
El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, ha advertit aquest divendres que el nou projecte de pla de la conca que ha aprovat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) és l'avantsala d'un nou Plan Hidrológico Nacional (PHN) que inclourà "específicament" nous transvasaments del riu. "L'enorme quantitat de regadius que es preveuen no té cap justificació tècnica o econòmica, sinó que es fa un repartiment polític de l'aigua per posar les bases" per a nous transvasaments de l'Ebre, ha denunciat Tomàs en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies. Llegir més..

05.06.2013. El govern català rebutja “frontalment” el pla hidrològic de l'Ebre
· El conseller de Territori alerta que els cabals previstos posen en risc el Delta Vila lamenta l'“actitud i les formes” amb què s'ha gestionat. Llegir més..

05.06.2013. Vila qüestiona la CHE i afirma que la Generalitat portarà el nou pla hidrològic de l'Ebre a la Comissió Europea.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha mostrat aquest divendres la seua "oposició frontal" al nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre i ha lamentat "el fons i les formes" de l'aprovació. Per Vila, el pla no garanteix els cabals suficients per assegurar la biodiversitat i evitar la regressió del Delta, i a més no evita la cronificació progressiva de la salinització del tram fins a Tortosa. També ha considerat que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no és l'instrument adequat per impulsar "una reflexió d'aquesta transcendència", perquè els regants són part "interessada". Davant d'això, ha reclamat a l'Estat "diàleg i acord" per reconsiderar el pla i avisa que, si cal, el portaran a la Comissió Europea. Llegir més..

05.06.2013. 'Revival' Arias Cañete 2001
Mònica Terribas. PER QUÈ tornen a emetre aquesta pel·lícula? Aquí els revivals els reservem per als festivals d'estiu. El ministre d'Agricultura d'Aznar, Arias Cañete, va imposar el Pla Hidrològic Nacional després dels conflictes del 2001, ho recorden? Va ser un dels episodis més tensos de les relacions del govern Pujol amb les Terres de l'Ebre, perquè la majoria absoluta del PP havia fet caducar els pactes anteriors i els coves ... Llegir més..

04/07/2013 El plan hidrológico del Ebro se aprueba sin Catalunya · El 50% del agua del Ebro será consumida en el 2027.
El plan prevé crear unas 445.000 nuevas hectáreas de regadíos, que se sumarían a las 800.000 hectáreas que ahora son regadas (aunque la concesión suman 965.000 hectáreas). Asimismo, se plantea aumentar el aprovechamiento de agua desde los 7.000 hectómetros cúbicos anuales en unos 2.500 hectómetros cúbico en el horizonte del 2027, según el portavoz de la Confederación del Ebro. Llegir més..

04/07/2013 Aprobado el plan hidrológico del Ebro con el rechazo de los ecologistas y la Generalitat de Catalunya.
El Govern y las asociaciones en defensa del medio ambiente consideran que dejará el caudal ecológico bajo mínimos y pondrá el delta en peligro. Todos los partidos, excepto el PP, han lamentado su aprobación y han coincidido en que será en Bruselas donde se pueda frenar la decisión adoptada hoy en Zaragoza. Llegir més..

L'alcalde de Tortosa ha votat en contra del nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre, en la seua condició de representant de la Generalitat, amb motiu de la reunió del Consell de l'Aigua reunit aquest dijous a Saragossa. De fet, Ferran Bel ha remarcat que és la primera vegada que un document d'aquest calat s'aprovat sense l'acord de les comunitats autònomes que formen part de la conca de l'Ebre. Llegir més..

04/07/2013 El nou pla hidrològic de l'Ebre, sense el cabal ecològic que volia Catalunya i amb el consentiment dels regants del Delta
La PDE afirma que l'aprovació suposa l'inici d'una nova 'marxa militar' d'Arias Cañete · Els regants al·legen que s'han solidaritzat amb la resta d'usuaris del riu i que el pla és massa important per votar-hi en contra. Llegir més..

18.06.2013. El Govern dóna via lliure a la sobreexplotació de l’Ebre
· La demarcació de l’Ebre reserva només 106 m3/s d’aigua a Tortosa, la meitat del cabal ecològic que demanava la Generalitat. “No es respecta la directiva marc i s’agreujarà el risc de regressió i salinització del riu”. Llegir més..

Més informació:
Twitter: Plataforma Defensa de l'Ebre ‏@PDE #PDE

-.- 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada