23 de jul. 2013

Alcaldes i ecologistes del Camp reclamen tancar el projecte de la MAT

La Secuita i la Selva del Camp ja han mostrat la seva oposició

per ACN / JM. Salvat
23/07/2013

L'expedient mediambiental de la línia de molt alta tensió (MAT) projectada per Red Eléctrica Española entre l'Aragó i la Secuita va caducar l'agost de l'any passat. Així ho han desvetllat aquest dimarts alcaldes de municipis tarragonins afectats pel traçat del projecte i entitats ecologistes, els quals reclamen al govern espanyol que reconegui la invalidesa i l'arxivament de l'expedient, amb l'objectiu que la línia de 400 kV no tiri endavant. L'Ajuntament de la Secuita va aprovar aquest dilluns aquestes demandes en una moció i insta ara la resta de municipis a sumar-s'hi. El seu alcalde, Eudald Roca (ERC), ha advertit que si el govern de l'Estat no arxiva el document portaran el cas a l'Audiència Nacional.

Un tràmit administratiu podria enterrar la polèmica línia de molt alta tensió projectada entre Escatrón (Aragó) i la Secuita. Una infraestructura que, abans de construir-se, ha despertat el rebuig frontal dels municipis de les cinc comarques del Camp i l'Ebre -Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès- per on està previst que transcorri.

Sense anar més lluny, l'Ajuntament de la Secuita, assessorat per un gabinet jurídic, ha corroborat que l'expedient mediambiental del projecte va vèncer l'agost de l'any passat i que el Ministeri de Medi Ambient l'hauria d'haver arxivat, segons el Reial Decret Llei 1/2008, sobre la Llei d'Avaluació d'Impacte Ambiental de projectes. Segons aquest decret, l'expedient requeria de l'aprovació d'impacte ambiental del projecte, informació pública i consultes en un termini màxim de divuit mesos, la qual cosa no es va arribar a produir.

Aquest dilluns, el plenari del consistori ha aprovat per una unanimitat una moció en què s'insta el Ministeri de Medi Ambient a arxivar l'expedient i, amb ell, el projecte. L'alcalde de la Secuita, Eudald Roca, ha demanat aquest dimarts en una roda de premsa que la resta de municipis donin suport a aquesta iniciativa. De moment, tot apunta que la mesura assolirà un ampli suport. Els municipis insisteixen que el projecte "tritura el territori, el paisatge i una forma de vida", segons ha lamentat Roca.

El Ministeri de Medi Ambient disposarà d'un mes per pronunciar-se, segons ha explicat Roca. Els municipis afectats estan plenament convençuts que l'expedient s'arxivarà i el projecte quedarà esborrat del mapa. En cas contrari, es mostren disposats a portar el cas al jutjat contenciós i, fins i tot, a l'Audiència Nacional. L'alcalde de la Secuita ha recordat que, si en el futur es vol recuperar, l'autopista elèctrica "s'haurà de fer de zero, tornant a pactar amb el territori i els ajuntaments i buscant la menor afectació possible". Malgrat tot, insisteixen que el projecte correspon a "temps passats" i que, a dia d'avui, és del tot innecessari per la davallada del consum elèctric i per l'elevada inversió que requeriria.

La Selva, en contra de la MAT

En la sessió plenària del passat 8 de juliol, la Selva del Camp també es va posicionar de manera unànime en contra del projecte. En declaracions a Reusdigital, el seu alcalde, Josep Maria Puig, ha recordat com "els sis municipis del Baix Camp per on està projectada la línia ja ens hem posicionat en contra". Segons ha declarat Puig, el moviment contra la MAT "està creixent" i confia que doni els seus fruits.

En el cas de la Selva, la MAT afectaria conreus practicables i és per això que l'alcalde ha defensat el posicionament contrari del poble. En l'actualitat, la Selva ja compta amb una subestació elèctrica. Per ella hi passa un cabal de 220kV i, de convertir-se en realitat la MAT, la subestació passaria a gestionar 620kV.

En l'acte d'aquest dimarts, celebrat a la seu d'ERC a Tarragona, hi han participat Andreu Escolà, portaveu de la plataforma XarxaSud; Jordi Puxeu, alcalde de Falset (PSC); Juan Carlos Garcia, alcalde de Capçanes (PSC); César Lòpez (FIC), expresident del Consell Comarcal del Priorat i futur vicepresident segon de la institució; Josep Andreu, alcalde de Montblanc i diputat al Parlament; Eudald Roca, alcalde de la Secuita (ERC); Josep Maria Piqué, alcalde de Marçà (ERC), i Jordi Sabaté, alcalde de la Vilella Baixa (ERC.

També ho han fet Joan Francesc Piqué (ERC), president en funcions del Consell Comarcal del Priorat; Josep Maria Sabaté (ERC), primer tinent d'alcalde de Constantí; Jordi Vinyals (ERC), primer tinent d'alcalde de la Selva del Camp; Jordi Cartanyà (ERC), regidor portaveu a l'Ajuntament de Valls; Ángel Xifré (ERC), alcalde d'Almoster; Tomàs Bigorra (ERC), alcalde de Vilaplana i diputat a la Diputació, i Rossendo Martorell (ERC), regidor portaveu a l'Ajuntament d'Alforja.

Més informació:

ERC i els seus alcaldes reclamen que s’arxivi la línia MAT perquè el seu informe mediambiental ha caducat (Infomakis)
Alcaldes i ecologistes reclamen l'arxivament de l'expedient mediambiental de la MAT entre l'Aragó i el Tarragonès (La Vanguardia)
ERC i els seus alcaldes reclamen que s’arxivi la línia MAT perquè el seu informe mediambiental ha caducat (Secció Local d' Almoster)
(3.24.Cat / ANN) 
ERC denuncia la caducitat de l'estudi ambiental de la MAT (PortalNou)  
El Baix Camp, contra la MAT (Canal Reus Notícies)
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada