6 de jul. 2014

La Plataforma del Sénia portarà el Castor a diversos síndics de greuges

L'assemblea celebrada a Alcanar serveix per presentar una nova campanya de signatures contra el Castor que s'allargarà tot l'estiu

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha decidit impulsar una nova
campanya de signatures contra el projecte. Foto: Joan Revillas

J.J. Buj / Diari de Tarragona 06/07/2014

La Plataforma ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia presentarà el màxim nombre de signatures possible el proper mes de setembre davant el Síndic de Greuges de Catalunya. És la porta oberta que va deixar Rafael Ribó per arribar al síndic europeu, tal com va anunciar als membres de la Plataforma, en una reunió a Alcanar.

El manifest que està repartint l’entitat es basa en punts que Ribó ja va acceptar com a motiu suficient per estudiar el cas: la fragmentació del projecte per evitar l’avaluació ambiental del conjunt del Castor, com ha confirmat una sentència de l’Audiència Nacional; el fet que l’Administració estatal no va exigir els estudis referits al risc sísmic; la modificació del traçat del gasoducte sense sotmetre la nova ubicació a estudi d’impacte ambiental, i el fet que part de la documentació de l’empresa està redactada en llengua anglesa i no es va posar tota la informació pública a disposició de la ciutadania. A més, durant la tramitació administrativa s’han pogut vulnerar competències de la Generalitat de Catalunya.

No reconeguts per l’Estat


A tot això, cal afegir que els ministeris d’Indústria i de Medi Ambient no han reconegut la Plataforma del Sénia com a part interessada en el procediment.

Per a l’entitat, «el Reial decret pel qual s’atorgava la concessió protegeix els interessos econòmics particulars i atempta greument contra l’interès general, ja que el risc l’assumeix l’Administració i no el particular».

La Plataforma, finalment, denuncia que «l’empresa no ha presentat cap mesura de reparació dels danys mediambientals, ni cap mesura compensatòria».

Aquestes queixes, amb les signatures de suport, es faran arribar, en primer lloc, al Síndic de Greuges de Catalunya, però el col·lectiu vol portar aquestes reivindicacions també al síndic valencià i a la Defensora del Poble de l’Estat espanyol.

El portaveu de la Plataforma, Joan Ferrando, manifesta al Diari que «volem que es creï una comissió d’investigació i de seguiment del projecte Castor a les Corts espanyoles i que el seu desmantellament sigui declarat d’interès general».

L’entitat també presentarà mocions en aquest sentit a tots els ajuntaments de les Terres de l’Ebre.

Sobirania energètica

Això a banda, l’entitat va presentar la Xarxa per a la Sobirania Energètica a les Terres de l’Ebre i del Sénia ahir a Alcanar. La presentació de la jornada va anar a càrrec d’Eloi Nolla, d’Ecologistes en Acció, Jaume Castellà, de Som Energia a l’Ebre i el Sénia, que va parlar sobre el cooperativisme energètic i de Xavier Prats, mentre de la Xarxa i Som Energia a Tarragona i el Camp.

Prats explicà en relació amb el Castor que «no té cap sentit preveure uns grans projectes per emmagatzemar un gas que no necessitem».

-.-

Informació relacionada:
 
08/07/2014 Las claves del documento sobre 'fracking' que el Gobierno mantiene oculto. ElDiario.es 

 
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada