6 de jul. 2014

“Energia, territori i democràcia” article d’opinió al Punt

La recent acció de protesta contra la MAT a Fellines Foto: LLUÍS SERRAT.

Font: No a la MAT Girona

Els darrers mesos la lluita contra la MAT ha revifat a les comarques gironines, i això ens obre la porta a encetar un debat imprescindible sobre quin model energètic volem i necessitem com a país. L’energia és un bé necessari per al desenvolupament de les societats, i un dret reconegut per l’ONU. Per tant, cal que siguem molt rigorosos amb la gestió, comercialització i ús de l’energia, per garantir la seva principal funció, que és la de proveir de serveis la població.
.
Malauradament, als Països Catalans l’energia està sota control d’un conglomerat empresarial opac i sense control democràtic. Un oligopoli encapçalat per grans corporacions, com ara REE, Endesa i Iberdrola, que agrupades sota la patronal UNESA s’enriqueixen amb el control de la producció d’electricitat i el seu transport, distribució i comercialització. Un sistema injust i que disposa de la connivència dels poders públics, com ho demostren les portes giratòries entre les esferes polítiques i empresarials, l’aprovació del decret energètic que castiga i grava l’ús d’energies renovables i la persecució de petites cooperatives energètiques i d’usuaris actius.
.
Justament és aquest oligopoli el responsable de tres fenòmens que en els darrers temps han causat un enorme impacte negatiu a les comarques gironines. D’una banda la imposició de la MAT, que ha ocasionat estralls al territori, malmetent el paisatge i perjudicant la pagesia i el turisme rural a la Selva, el Gironès i l’Empordà. La MAT ha malmès conreus, boscos i masies, i ha vulnerat les distàncies mínimes exigides per llei. No han volgut escoltar el clam que arriba des de les comarques, amb iniciatives populars com ara el referèndum de Santa Coloma de Farners, Sils i Riudarenes, o les accions de desobediència civil de Fellines i Girona.
.
D’altra banda, el famós decret elèctric que ha impulsat el PP ha perjudicat el sector ramader gironí i les explotacions que depenien dels sistemes de depuració i valorització energètica. Aquest greu colp a la pagesia podria posar en risc l’economia d’àrees senceres com ara l’Alt Empordà, i de retruc el fràgil equilibri ambiental de les zones ramaderes de les comarques gironines. El mateix decret ha arruïnat també els petits inversors en panells solars, en una clara maniobra política per rescatar la gran patronal elèctrica i les seves inversions en energia insostenible. Finalment, el fenomen de la pobresa energètica, promogut per l’oligopoli, que sacseja la societat catalana i posa en risc la cohesió social de les comarques gironines i del conjunt del  país. El fenomen es tan cru que fins i tot la Creu Roja ha hagut d’intervenir-hi per rescatar famílies senceres. L’oligopoli, doncs, és el responsable que el sistema elèctric vigent al nostre país estigui ancorat en el vell model centralitzat, ineficient, corrupte i brut. Un oligopoli que respon de manera quasi mafiosa a les demandes de més democràcia, també energètica, per part de la societat. És aquest sistema que ens impedeix iniciar una transició energètica cap a models sostenibles basats en l’impuls de les energies netes i una nova cultura de l’energia, que prioritzi l’estalvi, l’eficiència i el respecte a l’entorn. És moment de treballar perquè el país que estem construint per demà ens permeti desempallegar-nos del model actual i puguem accedir a la plena sobirania energètica.
.
Jordi Navarro. Regidor de la CUP a l’ajuntament de Girona.
. 
Enllaç article d’opinió a El Punt

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada