3 de jul. 2014

El Tribunal Suprem admet a tràmit el contenciós de la Plataforma en Defensa de l’Ebre contra el Pla Hidrològic de Conca

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, i la portaveu Mireia Palos

03/07/2014 per Aigua Vida

El Tribunal Suprem ha admès a tràmit el contenciós-administratiu presentat el passat mes de maig per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) i Depana contra el Pla Hidrològic de la Conca aprovat pel govern espanyol. El recurs davant l’alt tribunal espanyol és un dels fronts oberts pel moviment social per lluitar contra la llei que redueix el cabal ambiental del tram final de l’Ebre prioritzant els regadius aigües amunt del riu. Durant les pròximes setmanes, de fet, la PDE té previst formalitzar finalment davant la Comissió Europea la presentació d’una queixa contra el Pla. Aquestes reivindicacions es visualitzaran també en la catorzena piraguada per l’Ebre convocada pel pròxim 13 de juliol.

La lluita jurídica dins l’Estat espanyol és un dels àmbits estratègics en la lluita contra el Pla Hidrològic de l’Ebre que la PDE va decidir obrir arran l’aprovació definitiva del document a finals del passat mes de febrer. L’acceptació a tràmit per part del Suprem suposa, doncs, per al moviment social, una reafirmació de les seves tesis sobre la política del govern al PP al respecte, a qui retreuen que l’aplicació del Pla pot liquidar ambiental, econòmica i socialment el tram final del riu i el seu Delta. En l’àmbit jurídic espanyol, la PDE treballa colze a colze amb les principals organitzacions ambientals de l’Estat.

Conscient, però, que la influència de l’executiu espanyol al territori estatal pot resultar un escull important per avançar exitosament en aquest procés judicial, l’atenció se centra en bona mesura cap a les decisions que pugui prendre Brussel·les. “A nivell europeu, el nivell de pressió del govern espanyol és mínim. Però aquí és molt forta. A Brussel·les està molt desacreditat. I fins i tot ens pot anar bé que ens pressioni”, ha assegurat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.

Recorda el portaveu que l’executiu del PP té “molts contenciosos” oberts a Europa en matèria ambiental “i els perd tots”. La possibilitat que l’exministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, arribés a comissari del ram seria, a ulls de Tomàs, un “greu error” i un “descrèdit total” per a la Unió Europea, a qui han fet arribar els seus incompliments quan va passar pel govern espanyol.

Durant les pròximes setmanes, el moviment social formalitzarà la presentació de la queixa contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre davant la Comissió Europea. Confien que la legislació comunitària, “modèlica” en temes ambientals, pot acabar incidint favorablement en la protecció del tram final del riu. El text, ha precisat Tomàs, es troba fet i redactat, però encara no s’ha pogut revisar completament ni signar, fet que ha retardat la presentació.

Com a tercer àmbit de l’estratègia, i per reforçar la lluita europea, la PDE continua apostant també per la mobilització social, en sentit ampli. Aquí s’inscriu la catorzena edició de la tradicional piraguada en defensa de l’Ebre, que tindrà lloc el pròxim diumenge 13 de juliol amb l’habitual recorregut de dotze quilòmetres entre Xerta, Aldover i Tortosa. El moviment social ofereix un total de 174 places en piragües individuals, dobles i, fins i tot, unes poques en barques amb motor. Els tiquets es vendran als punts habituals del 4 a l’11 de juliol per 15 euros cadascun. També s’hi poden afegir persones que disposin d’embarcacions pròpies.

Segons ha explicat Tomàs, la catorzena edició d’aquesta piraguada tindrà un caire més reivindicatiu, atès que l’acció a l’Ebre serà el referent a l’Estat dels actes reivindicactius del Big Jump, en defensa de la conservació dels rius europeus. “Mantenim la lluita, baixem el riu, això no s’atura sinó que agafem embranzida i qui vulgui prendre’n nota, que la prengui”, ha tancat el mateix portaveu.

Font: Diari de Tarragona

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada