4 de jul. 2014

Acuamed ja ha extret la meitat dels prop d'un milió de tones de llots tòxics del pantà de Flix

El procés de descontaminació continua sota el calendari previst i en tres mesos s'acabarà la part més complexa amb la retirada dels metalls pesants

La draga treballa amb al pantà de Flix amb la fàbrica d'Ercros al fons.
Foto: ACN

ACN 04/07/2014

Els treballs d'extracció dels llots tòxics del pantà de Flix (Ribera d'Ebre) ja ha arribat al 50%. Dels 900.000 metres cúbics de fangs , se n'han dragat 450.000. Així ho ha explicat la directora del projecte de descontaminació que duu a terme la societat estatal Acuamed, Azahara Peralta, durant una sessió extraordinària del Cercle d'Infraestructures celebrada a Tortosa. L'obra està seguint el calendari previst i estarà enllestida totalment abans d'acabar el 2015. Segons ha explicat Peralta, en tres mesos acabaran de retirar la part més complexa dels residus: els metalls pesants, sobretot mercuri, i els organoclorats, els llots que requeriran més tractament posterior per descontaminar-los.

Entre els 450.000 metres cúbics de llots que ja s'han extret s'inclouen tots els fangs contaminats per radionucleids, entre ells l'urani, i s'ha iniciat la part dels metalls pesants com el mercuri, i els organoclorats. Precisament aquesta part és la més complexa ja que requerirà més necessitat de tractament per descontaminar-se. "Nosaltres preveiem que de tots els llots haurem de tractar entre un 15 i 20% i, fins ara, hem hagut de descontaminar un 13% del que hem retirat. A partir d'ara aquestes xifres s'incrementaran", ha explicat Peralta.

Aquesta fase de l'extracció s'acabarà d'aquí a tres mesos, i a partir de llavors, es faran assajos per conèixer el grau de contaminació de les sorres de la llera del riu. "Comprovarem si hem de dragar-ho tot, uns 200 metres cúbics, o no caldrà i podrem enllestir el procés d'extracció abans", ha detallat. Està previst que la descontaminació acabi al juny del 2015 i després s'inicia un procés de sis mesos per desmantellar totes les estructures del projecte. Amb tot, l'extracció dels llots podria enllestir-se abans si no s'han de dragar i tractar les sorres del llit del riu.

La directora del projecte de descontaminació del pantà de Flix s'ha mostrat satisfeta que, malgrat la complexitat de l'obra per la magnitud i per la diversitat de materials que s'han de tractar, s'hagi enllestit la meitat de l'extracció sense cap incidència. "Tot està funcionant correctament", ha afegit. Segons les dades d'Acuamed, dels 718.000 metres cúbics de residus que s'han de dipositar a l'abocador especial ubicat al Racó de la Pubilla, ja se n'han aportat 328.000, un 45,68%, i que han omplert 24 metres d'alçada de residus. Peralta ha explicat que les dades no coincideixen, exactament, amb els fangs retirats perquè quan es dipositen a l'abocador ja s'han depurat i tractat i, per tant, la xifra es redueix.

Però malgrat que el projecte de descontaminació està complint amb el calendari previst, no és així en el cas de les obres del pla de restitució que queden pendents. Una d'aquestes és la que afecta al Pinell de Brai (Terra Alta). Segons ha reconegut la mateixa Peralta, el projecte, redactat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), incloïa un error greu ja que no s'havia efectuat el sondeig previ al lloc on s'ha de fer el pou per captar l'aigua. "L'ACA ja ha licitat el sondeig d'investigació així que espera que es desencalli al més aviat possible", ha detallat.

Un projecte pioner però amb poca repercussió

Durant la jornada del Cercle d'Infraestructures, la directora del projecte ha destacat la importància de l'operació d'extracció i tractament dels llots, i tot i que hi ha hagut visites internacionals tant d'investigadors com de periodistes, ha lamentat la "poca repercussió" que ha tingut. "Crec que no estem fent una gestió correcta perquè es doni difusió al projecte", ha admès.

Dirigida per Acuamed i executada per l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) l'obra té un cost total de 165 milions d'euros, cofinançats en un 70% per la Unió Europea. La finalització dels treballs abans de 2016 respon, precisament, a la possibilitat de perdre aquest finançament comunitari si no es compleix el termini. Es tracta d'una operació pionera en el món científic per l'elevada concentració i diversitat de contaminants en un espai. A més, l'obra s'està executant mentre la mateixa fàbrica d'Ercros es manté funcionant.

Més enllà de la complexitat tècnica, el projecte també preveu mesures de seguretat molt importants. Es fan una desena de controls d'aigua diaris en diferents punts del recinte on es treballa, i també es fan controls de l'aire tant d'emissions com d'immissions a dins del municipi.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada