6 de jul. 2014

La meitat dels pobles ebrencs amb risc pels llots no tenen els pous alternatius

Els alcaldes del Pinell de Brai, Garcia i Vinebre lamenten el retard en l'execució dels seus nous pous d'abastament d'aigua

Les obres de retirada dels llots tòxics avances a bon ritme i sense incidències.
Foto: Joan Revillas

A.Caralt / Diari de Tarragona 06/07/2014

Tres dels sis pobles de les Terres de l’Ebre que haurien de ser subministrats amb camions cisterna en cas d’un episodi de contaminació durant l’extracció dels llots tòxics de Flix no tenen, encara, l’abastament alternatiu promès per evitar, precisament, aquesta circumstància crítica.

La societat estatal Acuamed informà la passada setmana que s’han retirat ja la meitat dels fangs, que les obres avancen a bon ritme i sense incidències i que preveuen finalitzar l’extracció el juny de 2015. Restaran, llavors, sis mesos per desmantellar totes les instal·lacions aixecades pels treballs abans de culminar l’operació, pionera a Europa.

Els ajuntaments, l’ens comarcal de la Ribera i la Generalitat havien demanat a Acuamed l’inici de les obres només un cop executats els pous alternatius d’aigua potable previstos en els sis municipis, on existeix un risc de contaminació. L’Estat, tanmateix, va desatendre aquesta prec, en part per evitar més endarreriments en l’obra, i inicià l’extracció dels llots el març de 2013.

Ara, més d’un any després, i malgrat les promeses d’Estat i Generalitat d’accelerar les obres més urgents, la meitat dels pobles continuen sense pous alternatius i amb la preocupació d’un hipotètic accident.

El cas més rocambolesc és el del Pinell de Brai, que veu d’un pou d’aquïfer situat al costat del riu, prop de Benifallet. Acuamed no va poder fer l’any passat l’obra prevista, la construcció d’un nou pou a la falda de la serra de Cavalls, perquè el projecte redactat per l’ACA no incloïa el sondeig previ al lloc on s’havia de fer el pou per captar l’aigua. Així ho va assegurar la cap de l’obra de la retirada dels llots, Azahara Peralta, divendres a Tortosa. En aquests moments, l’ACA ha licitat el pertinent sondeig d’investigació per comprovar que hi hagi aigua. En cas afirmatiu, Acuamed executaria el pou, valorat en un milió d’euros.

L’alcalde del Pinell de Brai, Lluís Melich, es va traslladar divendres a la capital ebrenca, on Peralta oferir una conferència, per preguntar-li obertament sobre l’estat de l’obra.

El segon municipi sense l’obra iniciada és Garcia, a la Ribera d’Ebre. El seu alcalde, Joan Marimon, espera, com ho feia l’any passat, la construcció d’un nou pou allunyat de l’àrea d’influència del riu i d’un dipòsit d’aigua, infraestructura que reclamen fa vuit anys a la Generalitat. Les obres estan pendents d’adjudicació per part d’Acuamed, assegura Marimon. «En tot aquest temps, s’ha demostrat que la única prioritat ha estat retirar els fangs», lamenta.

El tercer municipi afectat és Vinebre. Després de provar sense èxit l’arranjament d’un pou ja existent, l’ajuntament espera que ACA i Acuamed accelerin la construcció el nou pou alternatiu previst. L’alcaldessa, Gemma Carim, tem com la resta que l’avançat estat de la retirada dels fangs perjudiqui la construcció de les infraestructures, imprescindibles per aquests pobles menuts.

Informació relacionada:

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada