17 de jul. 2014

El ministeri fiscal demana l’absolució per a les tres veïnes que es van encadenar contra la MAT

El ministeri fiscal i la defensa han demanat l’absolució per a les tres veïnes de Fellines acusades de participar en una acció contra la MAT en què es va aturar el trànsit de la Gran Via de Girona més de cinc hores mentre a la Subdelegació de l’Estat espanyol es portaven a terme les darreres expropiacions forçoses a propietàries afectades pel traçat de la línia.

Miquel Toll / Ariet 17/07/2014


En el judici de faltes, les tres imputades han defensat la seva participació a l’acció adduint que formen part del moviment opositor a la MAT, i que es veuen obligades a passar a l’acció per tal de visibilitzar l’oposició del territori i les irregularitats d’aquesta gran infraestructura. Al mateix temps, l’advocat defensor, Benet Salelles, ha declarat que és un orgull que hi hagi persones que es mobilitzin d’aquesta manera en defensa del territori.


Convocatòria unitària

La convocatòria organitzada des del Grup Antirepressiu Girona ha comptat amb la participació i l’adhesió d’organitzacions i col·lectius que porten a terme la campanya Desmuntem la MAT: IAEDEN-Salvem l’Empordà, Xarxa per a la Sobirania Energètica, CUP, Assemblea No a la MAT i AlarMAT.

Durant la concentració, que ha aplegat més de 50 persones, s’ha portat a terme una roda de premsa en què han intervingut una imputada, l’advocat, un membre del Grup Antirepressiu Girona i un membre de la campanya Desmuntem la MAT. En les seves declaracions han carregat durament contra un projecte que, asseguren, respon tan sols als interessos del lobby energètic. Han denunciat, també, la participació de la Generalitat de Catalunya, que ha posat el Departament d’Interior a disposició d’una empresa privada perquè faci la feina bruta.


Context de l’acció

L’acció, emmarcada en la campanya Desmuntem la MAT, pretenia visbilitzar les expropiacions forçoses que es portaven a terme de manera simultània a la Subdelegació del Govern de l’Estat espanyol. Aquestes expropiacions forçoses van ser les darreres del tram de la línia que passa per Fellines, després que els respectius propietaris no acceptessin cap pacte amb Red Eléctrica de España, decisió amb què s’oposaven d’aquesta manera al projecte de la MAT.

De fet, aquestes expropiacions s’haurien d’haver produït a finals de desembre passat, però es van haver de posposar quan les veïnes de Viladesens i Fellines van col·lapsar el poble i van evitar així l’aixecament d’actes. Per aquest motiu, la delgada del govern de l’Estat espanyol, Llanos de Luna, va citar les propietàries un mes després a la Subdelegació. Tot i així, les propietàries sotmeses al procés d’expropiació forçosa consideren nuls els aixecaments d’acta que es van portar a terme ja que no es va personar cap representant del municipi i les propietàries es van acollir al dret de ser expropiades a casa. De totes maneres, tal com ens explica Sergi Saus, propietari afectat, “REE ha tirat pel dret i ha fet ús de propietats privades sense respectar el dret de vol”.

Ferma oposició al territori

Com hem comprovat aquests darrers mesos, la posició de les veïnes de Viladesens i Fellines ha estat d’absolut rebuig a la MAT, i no s’han cansat de protagonitzar accions espectaculars de desobediència per tal de demostrar-ho.

D’altra banda, els resultats obtinguts del multireferèndum  han evidenciat un contundent resultat en contra de la MAT a les terres de Girona, amb un 84% en contra de la infraestructura.

De totes maneres, Red Eléctrica de España assegura que l’oposició del territori ha estat minsa i que han pactat amb les propietàries afectades la venda dels terrenys, de manera que obvien totes les expropiacions portades a terme entre el desembre i el gener.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada