30 de gen. 2014

Un reial decret obrirà la porta a allargar la vida útil de les nuclears

· L'Executiu de Rajoy pot aprovar avui una normativa que permetria renovar la llicència més enllà dels 40 anys actuals

Foto: Joan Revillas

A.Caralt
Diari de Tarragona 30/01/2014

El Consell de Ministres del Govern espanyol pot aprovar aquest migdia un Reial Decret que permetria allargar la vida útil de les centrals nuclears més enllà dels 40 anys, fins els 50 o 60 anys. Aquesta ha estat una demanda constant dels municipis en àrees nuclears, sempre i quan es garanteixi la seguretat de les instal·lacions.

El document es va posar sobre la taula el juliol de 2013 en forma d’esborrany i ahir l’agència Europa Press n’avançà el contingut definitiu.

El decret estableix, a grans trets, que el tancament d’una central nuclear només serà definitiu per raons de seguretat nuclear o de protecció radiològica. En altres casos, per exemple raons econòmiques, la propietat podrà sol·licitar la renovació de l’autorització sempre i quan ho demani dins els següents 12 mesos.

La normativa permetria a Nuclenor, gestors de la nuclear de Garoña (Burgos), reobrir la instal·lació, tancada des del 6 de juliol de 2013, després de 43 anys d’operativitat .

De fet, el PP ha expressat en nombroses ocasions la voluntat de permetre la reobertura de la nuclear, el tancament de la qual fou considerada una victòria del moviment antinuclear espanyol.

Per a fer-ho, l’empresa propietat d’Endesa i Iberdrola a parts iguals, hauria reclamat garanties a l’Estat de poder operar fins els 60 anys . Això permetria a Nuclenor afrontar les costoses obres de millora de seguretat exigides a les plantes atòmiques després del desastre de Fukushima.

La normativa, apunten fonts afectades per la mesura al Diari, obrirà la porta a que altres centrals nuclears espanyoles utilitzin el mateix mecanisme. De fet encara que, finalment, Nuclenor no fes efectiva l’opció, el mecanisme ja hauria quedat instaurat per a futurs casos, per exemple les centrals d’Ascó i Vandellós.

Aquesta setmana, el president de l’Empresa Nacional de Residus (Enresa), Francisco Gil Ortega, anuncià que les autoritats - en referència al Govern espanyol- pensaven en ampliar fins els 60 anys la vida útil dels reactors, de la mateixa manera que als Estats Units poden assolir els 70 i 80 anys d’activitat.

L’any 2011, el Ministeri d’Interior aprovà la renovació de la llicència del dos reactors d’Ascó deu any més, fins al 2021. Una data molt propera als 40 establerts coma vida útil de les centrals, 2024 en el cas d’Ascó I I 2026 en el cas d’Ascó. Vandellòs II esgotaria la seva vida útil, segons els paràmetres actual, el 2028.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada