29 de gen. 2014

Diari de Girona “La Diputació exigeix aturar els tràmits de la MAT a la Selva amb el vot de CiU i ERC”

La moció presentada per l’alcalde de Santa Coloma reclama que se soterri en el cas que la línia es consideri “imprescindible”


Diari de Girona 29.01.2014

La Diputació de Girona s’ha posat rebel. Amb els vots de CiU i ERC, el ple provincial va demanar ahir que se suspengui la tramitació del ramal de la línia de molt alta Tentió al seu pas per la Selva. L’escrit, que va presentar l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, només ha rebut el suport de CiU i ERC, mentre que el PSC es va abstenir per les formes en què es va presentar.


La moció demana suspendre la tramitació del ramal de la MAT a Santa Coloma i estudiar alternatives als 400 kV -com ara elevar la tensió de 132 a 220 kV de la línia actual línies ja existents-. En cas que es demostri que la MAT és necessària, l’escrit reclama que se soterri, com ja s’està fent en el tram de la interconnexió fronterera.

El text subratlla que el ramal inclourà torres “d’entre 50 i 80 metres d’alçada” i també recorda el resultat de la consulta popular que s’ha fet aquest cap de setmana, on el 98,5% dels 6.000 votants van posicionar-se en contra de la infraestructura. A més, la moció critica que la línia tindrà “un gran impacte paisatgístic” i posa en entredit que els 400 kV serveixin per alimentar el TAV, quan ja fa un any que el tren d’alta velocitat ha entrat en servei.


Tot i que la moció va tirar endavant amb el suport dels vint diputats que sumen CiU i ERC, els set representants socialistes es van abstenir. No pel fons sinó per la forma. L’alcalde de Riudarenes, Jordi Gironès, afectat directament pel ramal, es va encarregar d’explicar-ne els motius. Gironès s’ha posicionat obertament en contra de la línia dels 400 kV, però ha criticat que la Diputació “instrumentalitzés” l’afer amb la moció i també va lamentar que el text s’hagués redactat a corre-cuita. Gironès, a més, va lamentar que el mateix grup de CiU s’oposés a una línia que fa 14 mesos va ser aprovada pel govern de la Generalitat.

El portaveu de CiU, Albert Piñeira, va remarcar que es tractava d’un tema que afectava al territori i que no es demana l’anul·lació sinó “aturar-se a pensar” el projecte


CiU i ERC rebaixen la consulta


A favor de la consulta sobiranista, però instant la Generalitat a dialogar amb l’Estat perquè sigui possible fer-la “acordada i en el marc de la legalitat”. Aquesta és la fórmula que van trobar els grups polítics a la corporació provincial perquè el PSC també se sumés a CiU i ERC a l’hora de votar-hi a favor del dret a decidir.


L’inusual suport unànime dels tres grups de la Diputació de Girona a la consulta va ser possible després de consensuar el redactat. El mes de desembre, ERC volia portar al ple la moció impulsada per l’ANC, però a darrera hora la va retirar amb l’objectiu d’acordar-ne el text amb la resta de grups. Al final, el text rebaixa les pretensions que va impulsar el govern d’Artur Mas i tant CiU com ERC van acceptar que la consulta sigui acordada, dins del marc de la legalitat i que s’estableixi un diàleg entre l’Estat i la Generalitat.

Malgrat això, el portaveu de CiU, Albert Piñeira, va agrair “l’esforç” fet per tots els grups, que ha permès consensuar la moció. Piñeira també va destacar que, amb “aquesta unitat de partits”, la Diputació de Girona dóna “una lliçó” perquè es converteix “en l’administració pública de més mida de Catalunya” que aconsegueix tirar endavant una moció a favor de la consulta amb el suport de tots els grups.


Per la seva part, el president del grup republicà, Lluís Sais, va remarcar que l’objectiu de la moció és posar de manifest “la voluntat del poble català de poder votar, perquè en definitiva això és la democràcia”.


La portaveu socialista, Pia Bosch, va subratllar que el seu grup està a favor de la consulta, sempre i quan el referèndum tiri endavant “en el marc de la legalitat i amb acord i diàleg” amb l’Estat. I com a exemple que això és possible, va posar els models canadenc i britànic, on la consulta es va pactar amb el govern de l’Estat.


El text porta per títol “A favor del dret a decidir del poble de Catalunya”, però els matisos es multipliquen al llarg de l’escrit. La moció valora l’acord al qual van arribar la majoria de les forces del Parlament per tirar endavant la consulta sobiranista, “on el poble de Catalunya pugui decidir, de manera lliure i democràtica, el seu futur col·lectiu”. També afegeix el compromís de la Diputació de Girona amb la Generalitat i el Parlament perquè el referèndum sigui una realitat.

És en aquest punt on comencen els canvis. L’escrit pactat perquè el PSC s’hi sumi també reclama que el govern català i l’espanyol “busquin el diàleg i el pacte” per arribar a una entesa i parla de la legalitat de la consulta. Els tres grups fan una crida a la ciutadania perquè el proper 9 de novembre participi “de manera activa, pacífica i en llibertat en aquest acte democràtic, decidint el seu destí”.


-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada