27 de gen. 2014

Molt Alta Tensió. De manifestant a declarant davant la policia

Jordi Navarro, regidor de la CUP
a l'Ajuntament de Girona
Una mica d'història recent

Entre els anys 2005 i 2008, les comarques gironines van viure l'efervescència d'un moviment social que va eclosionar en mobilitzacions massives a ciutats com Girona, Perpinyà, Figueres, Vic... L'oposició a la Línia de Molt Alta Tensió (MAT) va mobilitzar primer a les entitats ecologistes i després a una colla d'ajuntaments. L'impacte ambiental de l'obra va crear una sensació d'agressió que va fer que bona part de l'opinió pública es bolqués en les reivindicacions de la Plataforma No a la MAT, que aglutinava diversos sectors socials i canalitzava la preocupació del territori.

Oligopoli elèctric


La MAT forma part del problema elèctric del país. L'oligopoli heretat del franquisme i el model centralitzat de producció elèctrica són els responsables d'una banda del progressiu encariment de l'electricitat als usuaris i famílies i alhora de la imposició de la MAT. L'empresa REE té interessos econòmics molt clars i es deu als seus accionistes, que a la vegada estan vinculats al lobby nuclear francès i a les estratègies empresarials dels grans grups elèctrics i el projecte d'interconnexió euromediterrani per intercanviar excedents i seguir monopolitzant el mercat elèctric.

La manca de transparència i la nul·la cultura democràtica dels directius de l'empresa (Lluís Pinós de REE n'és un dels paradigmes) van impedir desenvolupar un debat obert i transversal sobre el model elèctric vigent al país. L'oligopoli, amb el suport de l'estat i de la Generalitat (en mans del tripartit!) va contractar tota una sèrie de personatges mediàtics per a propagar els arguments dels pro MAT. Articulistes, opinadors, empresaris... es van apuntar al carro de la MAT i un dels arguements era que calia la molt alta tensió per garantir el subministrament elèctric el TAV. Com s'ha pogut comprovar bona part dels seus arguments eren pura demagògia, però ja se sap que qui paga mana! Ni tan sols el canvi climàtic és un argument de pes per a convèncer a aquesta gent, que només vetllen pels seus interessos econòmics.

Model centralitzat i atac a l'autoconsum i les renovables


Per tant, model centralitzat, oligopoli elèctric, portes giratòries... són els ingredients que caracteritzen aquesta línia. Les elèctriques es protegeixen de forma gremial i per això el govern espanyol legisla per augmentar la tarifa elèctrica i penalitzar les renovables i l'autoconsum. El model centralitzat privilegia les grans companyies i arruïna les petites empreses del territori. Aquest model i aquesta estratègia aboca l'estat espanyol a una situació d'incompliment dels objectius de Kyoto i de les mateixes directius de la UE. En comptes d'optar per la independència energètica, la qualitat del subministrament, l'estalvi i l'eficiència i l'impuls de les renovables, ens obliguen a perpetuar un model ineficient, antidemocràtic, poc transparent, centralitzat i lesiu pel territori.

Impacte sobre el territori i reactivació de l'oposició

La línia s'està construint i els efectes sobre el territori son devastadors. Per això dues poblacions afectades s'ha rebel·lat recentment: Fellines (Gironès) i Santa Coloma de Farners (La Selva) L'impacte sobre el paisatge i l'economia agroturística del territori han espantat als seus habitants i la resposta no s'ha fet esperar. A Fellines un grup d'activistes van fer una acció original i innovadora, alhora que pacífica, i a Santa Coloma han respost amb una caminada massiva i un referèndum popular. La lluita contra la MAT s'ha reactivat després d'una anys de refredament del front activista i de reforçament de la lluita als tribunals. I per aquesta raó REE vol ofegar les protestes que hi ha al territori.

Augment de la repressió. Cridats a declarar

Com que l'impacte de les obres torna a alarmar la població REE vol ofegar les protestes que hi ha al territori. Per això vol seguir protegint una infraestructura que ha estat declarada d'Utilitat Pública mitjançant una llei franquista i just per aquest motiu estan fent tot el possible per a criminalitzar la dissidència i confondre l'opinió pública amb l'únic objectiu de desactivar l'oposició a la infraestructura. Així, la gran empresa oligopòlica no veurà i perillar els seus sucosos beneficis econòmics. La MAT és una aposta d'estat i una imposició del gran capital, els hi és absolutament igual l'impacte sobre el territori i la salut humana, el seu objectiu és només guanyar diners i estan disposats al que sigui per a aconseguir-ho.

Per tot això
diverses persones, entre les quals m'incloc, hem estat citades a declarar pel fet d'haver-nos manifestat el dia de l'acció de Fellines. Volen criminalitzar i silenciar veus opositores, però dificilment se'n sortiran. Tenim la consciència tranquil·la i la determinació de seguir treballant i lluitant per un país que el volem lliure en molts sentits. Volem un nou model energètic i volem democràcia, alhora que denunciem i rebutgem l'espiral repressiva i la ràtzia policial que s'ha desfermat contra persones del territori afectat per la MAT i contra activistes. Demà dilluns a partir de les 10h ens trobarem a la comissaria dels Mossos a Vista Alegre, i mirarem de ser una bona colla per demostrar que no ens arronsarem davant les seves coacchions. Fem una crida a assistir-hi, amb el cap ben alt i la determinació democràtica dels qui seguirem fidels a les conviccions i la defensa del territori!

Font: El blog d'en Jordi Navarro

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada