3 de nov. 2014

Només un 11,5% dels llots tòxics extrets fins ara del pantà de Flix han requerit tractament de descontaminació



Gustau Moreno Pérez
La Marfanta 02/11/2014

FLIX (Ribera d'Ebre).- Fins a finals del mes d'octubre s'han retirat del pantà de Flix un 65% dels fangs contaminats per l'activitat de la planta electroquímica d'Ercros, uns 600.000 metres cúbics dels 960.000 totals. D'aquests, només un 11,5% s'han hagut de tractar abans de ser dipositats a l'abocador, menys del que es preveia en un inici. El procés, segons ha explicat la directora del projecte, Azahara Peralta, "avança en els terminis previstos", i es manté com a data d'acabament el final del 2015. Peralta també ha apuntat que cap a la primavera ja s'hauran extret tots els llots tòxics i que, en aquest punt, s'haurà de fer una campanya d'assajos per saber si la llera del riu està o no contaminada.

Del total dels sediments que s'han dragat fins ara, només un 11,5% han necessitat tractament per trobar-se contaminats per sobre de la normativa vigent, mentre que el projecte preveia una xifra d'entre un 15 i un 20%. Un fet del qual la directora s'ha mostrat satisfeta, tot i que ha alertat que des d'ara i fins al final de l'extracció pot ser que la xifra augmenti i acabi apropant-se més a la que es va marcar sobre el paper.

La directora també ha dit que cap a la primavera es podria haver enllestit la retirada de tots els llots, un moment en què caldrà comprovar si continua havent-hi contaminació a la llera del riu. "Si l'al·luvial està contaminat continuaríem dragant", ha assenyalat, mentre que "si no està contaminat, aturaríem el dragatge i finalitzaria el procés d'extracció".

El procés de descontaminació

Els treballs de neteja de l'embassament s'han dividit per lòbuls -grans masses de material acumulades al llarg dels prop de dos quilòmetres de riba on es concentren els col·lectors de la planta química-. Fins ara s'han extret tots els fangs del primer lòbul, el més proper a la presa. Es trobava situat davant de la planta de fosfats d'Ercros i contenia, principalment, residus de radionúclids. El segon, que ja s'ha retirat gairebé totalment, estava contaminat majoritàriament pel que s'anomena PCB, bifenil policlorat.

Per acabar l'extracció manca el tercer lòbul, fruit de l'activitat de la planta de tricloroetilè, en què el contaminant principal són organoclorats. Aquest lòbul té un nivell de contaminació més alt que la resta, i la principal preocupació de Peralta és que les plantes de tractament puguin treballar a ple rendiment, "sense solapar-se", per poder netejar aquests residus i dipositar els fangs, degudament, a l'abocador del Racó de la Pubilla, a quatre quilòmetres del municipi.

Quan acabi la neteja dels fangs començarà un període d'uns sis mesos en què es depurarà l'aigua del recinte, s'acabaran de traslladar els llots a l'abocador, se segellarà el Racó de la Pubilla i es desmantellaran les instal·lacions -situades en un espai de 3.000 metres quadrats vora el riu Ebre que la companyia Ercros ha cedit-. Tot plegat, per donar l'obra per acabada a finals del 2015.

Dirigida per Acuamed i executada per l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), l'obra té un cost total de 165 milions d'euros, cofinançats en un 70% per la Unió Europea. La finalització dels treballs abans del 2016 respon, precisament, a la possibilitat de perdre aquest finançament comunitari si no es compleix el termini. Es tracta d'una operació pionera en el món científic per l'elevada concentració i diversitat de contaminants en un sol espai. A més, l'obra s'executa mentre la fàbrica d'Ercros es manté en funcionament. Entre operaris i equip tècnic, dóna feina a més d'un centenar de persones.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada