20 de nov. 2014

La PDE presenta una queixa pel pla de conca a la Comissió Europea

El moviment social denuncia els perjudicis mediambientals que suposa el pla per al tram final de l'Ebre i demana una reducció dels nous regadius i embassaments previstos

Membres de la PDE, ahir, presentant la queixa a l?oficina de la Comissió
a Barcelona. Foto: ACN
M.Millan 
Diari de Tarragona 20/11/2014

Representants de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) es van desplaçar ahir a Barcelona per lliurar la queixa sobre el pla hidrològic de la conca de l’Ebre a l’oficina que la Comissió Europea té a la capital catalana.

L’objectiu, segons detallà el portaveu del moviment, Manolo Tomàs, és denunciar que el pla hidrològic de l’Ebre incompleix diferents normatives europees i tindrà efectes greus sobre el delta de l’Ebre, una zona protegida en l’àmbit internacional. Així, reclamen a la Comissió que actuï perquè l’Estat espanyol modifiqui el pla.

El document s’ha estat elaborant per part de tècnics i científics des d’abans de l’estiu. La PDE va esperar que el pla fos debatut tècnicament entre la Unió Europea i el govern de Madrid, un procés que va tenir lloc la setmana passada.

A més, la PDE esperava també poder lliurar els documents de suport que va demanar a la Generalitat, que havia d’elaborar l’organisme que gestiona la Xarxa Natura 2000 a Catalunya, però això no ha estat possible i l’espera ha endarrerit tot el procés, comentà Tomàs.

Segons s’explicita a la queixa, el nou pla de conca vulnera la normativa marc d’aigües europea, «perquè l’anàlisi de l’estat de les masses d’aigua acaba a Tortosa i no té en compte el delta de l’Ebre». També demanen que s’investigui l’incompliment de diferents articles de les directives d’hàbitats i d’aus de la Unió Europea. Per últim, consideren que no hi ha cap justificació tècnica, econòmica i social per a la inclusió de 450.000 noves hectàrees de regadius i 40 nous embassaments en la planificació hidrològica de la conca de l’Ebre per als propers anys.

Al parer de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, aquestes noves infraestructures, de les quals el pla no explica els beneficis futurs que haurien d’aportar, comportaran greus perjudicis al delta de l’Ebre en dues vessants: reduiran l’aportació de cabals al tram final de l’Ebre i l’aigua portada estarà més contaminada i, per tant, serà d’una qualitat molt menor; fet que pot perjudicar l’equilibri ambiental del delta de l’Ebre.

La PDE espera que la Comissió atengui aquesta queixa i que la qüestió pugui arribar finalment al Tribunal de Luxemburg, on s’insti l’Estat a una modificació substancial del pla de conca.
Tots aquests aspectes s’analitzaran més a fons en una jornada tècnica que tindrà lloc el 2 de desembre a Tortosa, amb la col·laboració de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua.

Aquesta línia de lluita s’afegeix al front jurídic endegat en els propers mesos. Així, continua en tràmit el recurs contenciós administratiu presentat al Tribunal Suprem, el qual ha requerit documentació addicional a la PDE, així com les investigacions pels canals Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues als jutjats de Tortosa i Lleida, respectivament.

  • Molestos amb la Generalitat
Manolo Tomàs espera que la nova acció permeti a la llarga modificar els punts essencials del pla que afecten les Terres de l'Ebre: «excés de regadius, de nous embassaments i un cabal ecològic insuficient per al tram final del riu». En aquesta lluita la PDE esperava una major implicació de la Generalitat de Catalunya. «Estem molestos. Només hi ha hagut bones paraules però no el treball que requeríem», assegurà ahir el portaveu de la PDE. Aquest malestar fa referència a la demanda, no satisfeta per part del Govern, d'un document elaborat per l'ens responsable del pla de gestió dels espais protegits de la Xarxa Natura 2000, en què s'explicités els perjudicis que el pla ocasionarà a un dels espais inclosos, el delta de l'Ebre. 

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada