20 de maig 2013

La independència “energètica” de Catalunya

Deia Martí Gassiotal al Diari Avui el passat 01 d'octubre de 2012:

Sense cap mena de dubte, evitar o minimitzar qualsevol tipus de dependència de tercers, és sinònim de maduresa, seny i, per descomptat, també de llibertat.

Crec, per tant, que en paral·lel a l'exercici d'aquest dret sobirà en l'àmbit polític, no ens podem pas oblidar de fer el mateix en altres sectors, com per exemple en l'estratègic terreny energètic, en què la nostra dependència de tercers és brutal i ens fa vulnerables.

Catalunya, té recursos renovables i capacitat humana i industrial suficients per donar també el gran salt endavant cap a la pròpia sobirania energètica. Aquesta consistiria a aprofitar els abundants recursos energètics autòctons, de proximitat (sol, vent, biomassa, etc.) i l'important teixit industrial i, sobretot, la capacitat laboral existent, per tal d'oferir una resposta catalana en el sector energètic.

Donar aquest gran pas significaria sostenibilitat, independència, ocupació i, per tant, també llibertat.

-.-
Nostrosinyor de la LLum mos agafi confessats

*Està vist que s'omplen la boca d'independència i sobirania, però tan aviat els oligopolis aixequen el dit els cauen les calces.

Seguirem dependents dels mercats? i en especial de les energètiques?. Aquest és el país que volem?

Si volem tirar un país endavant, triem entre la nacionalització de les energètiques o supeditació als despòtics oligarques i dels seus titelles "mamporreros" (altrament dits polítics) que els fan donar la cara per defensar els interessos de les elits. 

-.-

Més informació:

El 16 de maig s'estrenava "Oligopoly2: L'imperi elèctric contra tots i totes" de manera simultània en 37 localitats. L'estrena va ser un gran èxit, reunint a mil persones el mateix dia de la seva projecció. Aquest projecte, que ha aconseguit reunir més de 4.000 euros mitjançant microfinançament, ha estat promogut per la Plataforma per un Nou Model Energètic de la qual forma part Amics de la Terra. Llegir més..

A Catalunya no tenim recursos energètics propis importants i la dependència de l'exterior cada vegada s'amplia per culpa de les politiques energètiques..

Una Catalunya independent disposarà dels recursos energètics necessaris per funcionar?
Catalunya, com gairebé tots els països del món, és depenent de tercers en matèria energètica. La dependència del país en combustibles és del 97%, pel 91% d’Espanya i el 53% de la Unió Europea. “La dependència del total d’energia (incloent l’electricitat), és del 76,6% segons les estadístiques convencionals de considerar l’electricitat nuclear com producció local”, segons un estudi sobre el sector. Aquest informe sosté que la capacitat de generació elèctrica actual és suficient per cobrir la demanda màxima, al temps que disposa de les instal·lacions adequades per transformar i emmagatzemar el petroli i el gas natural que necessita el país pel seu correcte funcionament. Un dels problemes a resoldre serà la creació d'un centre de control propi de l'electricitat, ja que actualment aquesta es gestiona des d'un centre de Red Eléctrica de España (REE) a Alcobendas (Madrid). Llegir més..

El candidat d'ICV-EUiA a la Generalitat, Joan Herrera, ha advocat aquest dimecres per la independència energètica de Catalunya, com a manera de garantir l'exercici del dret a decidir i la independència política real.
En un esmorzar informatiu a la Llotja de Mar, organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona, Herrera ha advocat perquè l'any 2020, el 30% de l'energia que s'emeti a Catalunya provingui de les fonts renovables, i arribar a també un estalvi energètic del 30%. Llegir més..

Dependència energètica / Mònica Terribas
Per què no ens preguntem com construirem la nostra independència energètica? El preu de l'electricitat i els carburants és la causa fonamental de la inflació que acompanya amb la baixada salarial la pèrdua de poder adquisitiu. Els experts alerten que la Comissió Nacional d'Energia que ha de temperar-ne els preus és captiu de l'oligopoli de les elèctriques. No controlarem ni la llum al final del túnel, quan hi arribem. Per què no ens assegurem que els amos de l'energia no puguin obrir els llums a qualsevol preu? Amb fred i a les fosques, les decisions sempre semblen més difícils.  ... Llegir més..

La dependència energètica de Catalunya

El 96% de l'energia que consumim prové de fora de Catalunya. Aquesta situació de dependència és un dels aspectes que tots els partits volen capgirar, ni que sigui a llarg termini. Més inversió en infraestructures i un impuls decidit a les energies renovables són les principals propostes polítiques.
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada