21 de febr. 2015

Mariano Rajoy i Manuel Valls inauguren la MAT, una infraestructura al servei de l'oligopoli elèctric

Les organitzacions opositores asseguren que continuaran la lluita als tribunals europeus quan esgotin la via judicial a l'Estat espanyol 

El president espanyol i el primer ministre francès han inaugurat la MAT
al municipi de Montesquiu d'Albera, a la Catalunya Nord
Toni Ferragut / Pere Fuster 20/02/2015

Dos dies després que nou tècnics declaressin davant del Tribunal Suprem que la MAT passa massa a prop de diversos nuclis habitats i que això pot tenir conseqüències nefastes per la salut de les persones, Mariano Rajoy i Manuel Valls n'han celebrat la inauguració a la Catalunya Nord. Pel president espanyol i el primer ministre francès, la MAT és una infraestructura "imprescindible" que enforteix la integració europea.

L'acte d'inauguració s'ha realitzat en un recinte tancat i fortament vigilat per la policia francesa situat al municipi de Montesquiu d'Albera. A l'acte hi han assistit desenes de periodistes, però pràcticament no han pogut interactuar amb els càrrecs públics. Manuel Valls ha contestat una única pregunta de la televisió francesa i Mariano Rajoy, com és habitual, ha ignorat completament la presència de les càmeres.

A banda de Rajoy i Valls, a la inauguració també hi han anat representants de la Unió Europea i un estol d'executius del sector energètic que han aprofitat les estones d'espera per parlar de negocis. “Aquest any les temperatures estan anant bastant bé i per primera vegada des que va començar la crisi s'incrementarà el consum de gas", comentava amb satisfacció un individu encorbatat, que una estona després es felicitava perquè la seva empresa havia obtingut un contracte de 2,000 milions de dòlars al Perú. Dominique Maillard, president de l'empresa de RTE France, estava entusiasmat amb les possibilitats comercials de la MAT: “Gràcies a aquesta infraestructura, França podrà vendre la seva producció energètica a Espanya, i viceversa”.

Un dels pocs representants de la societat civil que hi havia a Montesquiu d'Albera era Jean-Jacques Planes, portaveu de la plataforma que es va oposar a la infraestructura per la banda francesa. Davant d'un grup de periodistes, Planes ha explicat que, al principi, ningú els feia cas: “Ens van dir que no era possible soterrar la línia, però finalment ho hem aconseguit. Estem molt contents”. Tot i això, Planas ha criticat el model energètic vinculat a la MAT: “Sobre les obres, no en tenim cap queixa, però sobre el model energètic, sí. Nosaltres creiem que s'ha d'afavorir la producció d'energia de proximitat”.

El soterrament de la MAT a l'Estat francès ha multiplicat el cost de les obres, però ha permès vendre el projecte com un “èxit democràtic”, segons les paraules de Manuel Valls. Res a veure amb el que ha succeït a l'Estat espanyol, on el projecte s'ha imposat per la força i saltant-se la normativa de seguretat. Lluís Pinós, representant de Red Eléctrica a Catalunya, ha preferit no valorar la possibilitat que la justícia espanyola il·legalitzi la infraestructura: “Això ja es veurà. És una hipòtesi que de moment no tenim en compte”, ha dit Pinós, que està convençut que la MAT té el suport del territori i de les administracions.

La lluita continuarà a Europa”

Al mateix temps que s'inaugurava la MAT a la Catalunya Nord, les organitzacions opositores realitzaven una roda de premsa a Can Planella, l'indret on l'any passat un activista es va enterrar sota terra per frenar l'avanç del projecte. Lucía Aguilar, portaveu d'AlarMAT, ha negat que la infraestructura proporcioni cap mena de benefici a Catalunya, perquè el país ja superava el 10% d'interconnexió amb altres països recomanat per la UE abans que comencessin les obres. “Ens han mentit i ens continuen mentint”, ha dit Aguilar, que ha assegurat que continuaran lluitant als tribunals europeus quan esgotin la via judicial a l'Estat espanyol.

Quim Arrufat, diputat de la CUP al Parlament, ha afirmat que la MAT és "una ferida al medi ambient, al territori i a la seva gent”. Segons Arrufat, la infraestructura forma part d'un model energètic caduc, que només beneficia a les gran multinacionals del sector elèctric. Des del seu punt de vista, cal seguir el camí que estan marcant altres paísos europeus, basat en l'autonomia, la descentralització i l'autoproducció energètica.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada