6 d’oct. 2014

El Síndic promourà una impugnació contra la indemnització al Castor

Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya, durant una visita a Tarragona.
Foto: Oriol Montesó

Naciódigital.Cat 06/10/2014

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, promourà accions d'impugnació contra el reial decret llei, aprovat divendres pel govern, a partir del qual es concedeix una indemnització de 1.350,7 milions a la companyia promotora del projecte de gas subterrani Castor.

El Consell de Ministres va aprovar este divendres un reial decret llei pel qual ha acceptat la renúncia d'Escal UGS, empresa participada pel grup ACS de Florentino Pérez en un 66,67 %, a la concessió del magatzem subterrani de gas Castor, situat davant de les costes del Delta de l'Ebre i fixa una indemnització per a la companyia de 1.350 milions.

Ribó es reunirà enles pròximes setmanes amb entitats de defensa dels drets dels consumidors, col·legis professionals afectats -advocats i enginyers- i moviments veïnals per estudiar accions legals contra una decisió que ha qualificat d '"indignant".

El Síndic analitzarà si han existit irregularitats en l'adjudicació de la plataforma per part dels governs de Mariano Rajoy i José Luis Rodríguez Zapatero, així com l'afectació mediambiental que han patit algunes zones de la costa ebrenca.

Així mateix, Ribó ha denunciat la decisió que la indemnització es carregue al rebut del gas durant 30 anys i s'ha compromès a animar els defensors del poble de totes les comunitats perquè se sumen a l'ofensiva per estudiar accions legals contra un decret "aberrant".

Entre els arguments que preveu el Síndic per defensar la il·legalitat del decret llei és la desestimació del Tribunal Suprem del recurs que l'Executiu va presentar l'any passat, en què es preveien indemnitzacions a Escal UGS, la concessionària de l'emmagatzematge de gas Castor. L'alt tribunal va considerar llavors que el precepte recorregut "s'adequava al complet a la legalitat" i no xocava amb la Llei del sector d'hidrocarburs, com sostenia l'administració, i va recordar que el seu manteniment no exclou la possibilitat que la companyia es quedés sense compensació en cas de "dol o negligència".

És en aquest últim punt en el qual el Síndic considera que les indemnitzacions a la concessionària podrien no estar justificades, ja que l'activitat de la plataforma gasista ha provocat sismes que, segons Ribó, han afectat "la vida de milers de persones".

En este sentit, el Síndic ha explicat que al setembre va rebre més de 500 queixes per part de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, en què expressaven el rebuig al projecte i exigien responsabilitats a les administracions.

"Hi ha hagut una manifesta mala gestió del govern d'Espanya a la Plataforma Castor. És aberrant que el pagament de les conseqüències del tancament recaiga en tots els consumidors", ha asseverat Ribó.

El Síndic també analitzarà si la concessió per a l'explotació de la plataforma gasista es va fer "sense incorporar cap estudi d'impacte mediambiental" previ, una decisió que, si es confirma, transgredeix la normativa europea. A més, Ribó ha denunciat el govern, així com als responsables de la plataforma, per ignorar un dictamen de l'Observatori de l'Ebre en el qual s'advertia del risc de sismes en el cas que s'iniciessen prospeccions gasistes a la zona.

El Síndic ha recordat que continuen en marxa els estudis per avaluar els riscos i les conseqüències dels sismes que es van produir a la zona, així com les possibles indemnitzacions, en el cas que finalment s'aproven.

Finalment, ha criticat la poca capacitat de lideratge de la Defensora del Poble, Soledad Becerril, l'única amb competències davant el ministeri d'Indústria, mentre que ha urgit a la seua homòloga europea, Emily O'Reilly, que tinga en compte accions judicials contra el projecte a partir del material que té a la seua disposició.

Al setembre de 2013, durant la fase d'injecció de gas matalàs en Castor, es van produir terratrèmols que van aconseguir un valor màxim de 4,2 graus en l'escala de Richter a la zona de la costa de Castelló i les Terres de l'Ebre.

L'Executiu va paralitzar les obres i encarregar estudis a l'Institut Geològic i Miner i al Geogràfic Nacional, així com a altres entitats internacionals, que van concloure que hi havia relació entre els sismes i l'activitat al magatzem.

D'altra banda, el grup polític valencià Compromís ha encarregat estudis jurídics per impugnar els actes administratius que han donat lloc al rescat de la concessió de la planta de gas Castor, a fi de depurar "responsabilitats econòmiques i polítiques".

Més informació:

Especial: Crisi sísmica

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada