19 de juny 2014

La PDE demana al Govern un informe sobre els impactes del Pla de conca

· Manolo Tomàs compareix a la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament

· També reclama la creació d'una comissió científica


Comissió de Territori i Sostenibilitat al Parlament, amb Tomàs, Arrojo i Prat.
Foto: Europa Press
Aguaita.Cat 19/06/2014

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, va comparèixer ahir a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament, on va acudir acompanyat d’una delegació de la PDE, per explicar els arguments del moviment contra el pla de conca. Dos dels científics que van ser més combatius en el seu dia contra el transvasament del PP, Pedro Arrojo i Narcís Prat, van tornar a rebatre la política hidràulica del PP, ara exemplificada en el pla de conca. Tomàs va demanar al Govern l'elaboració d'un informe específic sobre el possible deteriorament del Delta, un document que avalue els impactes del pla sobre sectors econòmics com la pesca, l'aqüicultura, l'agricultura i el turisme a la zona.

També va demanar al Govern català que "blinde" les Terres de l'Ebre contra el Pla Hidrològic de la Conca que ha aprovat l’Estat amb la creació d'una comissió científica que reculla informació per afrontar un eventual procés judicial. Concretament, Tomàs ha urgit a la Generalitat a la creació, abans de juliol, d’esta comissió tècnica formada per sis científics --tres proposats per la Plataforma i tres pel Govern-- amb la finalitat de recollir documentació per "tenir-la al dia" en el cas que el pla arribe als tribunals. El responsable de la Plataforma va dir que l'aplicació de l'actual Pla pot suposar "la mort del Delta", i el va ha titllar d'irreal i potiner, ja que fa un repartiment polític de l'aigua sense cap aportació científica. A més, va alertar que la seva implementació pot tenir un impacte social i econòmic en el territori i afectar negativament l'agricultura, la pesca i el turisme del Delta de l'Ebre.

Tots els grups, a excepció del PP, van deplorar l'absència del president de la CHE, Xavier de Pedro, fet que la portaveu de CiU a la comissió, Meritxell Roger, va considerar un "menyspreu". Gairebé tots van rebutjar l'actual proposta de Pla, i C's va matisar només que s'atenguen els avisos dels científics.

Alerta dels científics

El fundador de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, Pedro Arrojo, va carregar contra les més de 400.000 noves hectàrees de regadiu que preveu el Pla perquè són insostenibles, i va defensar la necessitat de reduir hectàrees. "No prevenir els esdeveniments extrems --com la sequera-- és d'una temeritat i irresponsabilitat clamorosa", va afirmar, a l’hora que alertava que l'estat de l'aigua és molt pitjor del que predica el Ministeri, a més d'avisar de l'increment de la salinització. Arrojo, un dels ideòlegs defensors dels Bancs d’Aigua , també va criticar durament la perversió que en vol fer el Govern central de l’essència que els podia convertir en instruments vàlids i no en eines per al mercadeig de l’aigua.

El catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB), Narcís Prat, per la seua banda, va afirmar que el Pla és propi d'una gestió de l'aigua del segle XIX i no del XXI, i va dir que el document tècnic sembla "totalment falsificat", ja que no conté disposicions científiques, sinó informes de consultores contractades per l'Estat.

Informació relacionada:

17/06/2014 La Fiscalia investiga si hi ha irregularitats al Segarra-Garrigues

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada