Apel·la a la cautela i demana que s'esperin els resultats dels informes encarregats a experts internacionals
Plataforma marina del projecte Castor, davant la costa de Vinaròs i Alcanar. Foto: Joan Revillas |
Maribel Millan
Diari de Tarragona 28/05/2014
La Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats ha rebutjat avui, amb l’únic vot en contra del Partit Popular, la proposició no de llei de CiU perquè el govern de l’Estat tanqui definitivament el projecte Castor, ja que l’informe de l’Institut Geològic Nacional estableix una vinculació directa entre la activitat d’injecció i extracció i els sismes registrats a la població de Tarragona i de Castelló.
La diputada del Partit Popular Teresa de Lara ha remarcat que el govern està a l’espera dels informes internacionals que confirmen les conclusions dels informes de l’Institut Geogràfic Nacional i l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, «tal i com recomanaven els mateixos estudis».
Un cop hagin conclòs tots els treballs i informes requerits i que estan en curs, «es comptarà amb una base tècnica sòlida sobre la que es prendrà una decisió definitiva, i que pot incloure el desmantellament del magatzem de gas», ha assegurat la diputada del PP, qui ha afegit que en tot moment primarà la seguretat de les persones i el respecte al medi ambient.
Lara també ha rebutjat les crítiques al Ministeri d’Indústria per haver amagat els informes que relacionaven directament la injecció del gas al magatzem amb els vora 600 sismes registrats a la zona, i ha remarcat que la tramitació del Castor es va dur a terme durant el govern socialista, el qual va donar llum verda a una declaració d’impacte ambiental que no incloïa estudis de risc sísmic de la zona.
En tot cas, des del Partit Popular s'ha remarcat que la paralització de l’activitat decretada al setembre del 20013 es mantindrà el temps que faci falta, i s'ha demanat prudència i cautela en aquesta problemàtica.
Per la seva banda, el responsable de Medi Ambient de CiU, Martí Barberà, ha defensat que, després de conèixer els informes, només cal procedir al desmantellament de les tres infraestructures del Castor amb totes les garanties de seguretat i ambientals.
Aquesta ha estat una de les principals demandes incloses en el text que CiU va consensuar amb PSOE i Esquerra Plural i que ha aglutinat el suport de tots els grups tret del popular.
La proposició no de llei també reclamava que es depuressin totes les responsabilitats tècniques i polítiques pertinents i l’adopció de mesures perquè la solució que es doni a aquest projecte fallit no se sufragui «amb diners públics» i hagin de ser els ciutadans o els consumidors de gas natural els que assumeixin les conseqüències del Castor.
Des del PSOE s'ha demanat que es reconeguin com a part afectada tots els municipis a banda i banda del Sénia que han rebut les conseqüències dels terratrèmols. Per la seva banda, la diputada catalana Laia Ortiz (Izquierda Plural) ha qualificat el projecte Castor de despropòsit «mancat de transparència» i ha reclamat al govern que doni a conèixer tots els informes, tècnics, jurídics o econòmics existents.
Informació relacionada:
L’Institut Geològic estima que els sismes del Castor poden arribar a 4,8 Aguaita.Cat
Un informe apunta que les injeccions de gas de Castor haurien activat falles desconegudes fins ara 324.Cat
-.-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada