8 de des. 2013

L'oposició a la MAT Escatrón-La Secuita es reforça amb una nova plataforma ciutadana contrària

La Plataforma del Camp compta de moment amb el suport de quatre municipis i una quarantena d'entitats 

Alguns dels portaveus de la nova Plataforma del Camp en la presentació
que s'ha fet aquest diumenge al Castell de Paborde de La Selva del Camp.
(Anna Ferràs/ACN)

Font: ReusDirecte.Cat 08/12/2013

Continua creixent l'oposició a la Línia de Molt Alta Tensió (MAT) que es projecta entre Escatrón, a l'Aragó, i la Secuita, al Tarragonès. Fa uns dies van ser els alcaldes i presidents dels consells comarcals qui oficialitzaven un front comú contra la MAT. Aquest diumenge s'ha presentat una nova ofensiva ciutadana contra la línia, la Plataforma del Camp en defensa de la terra. La plataforma assumeix els vells arguments d'un territori que se sent més que castigat per la indústria energètica i iniciarà una campanya de conscienciació perquè la ciutadania torni a sortir a defensar "casa seva". La plataforma està formada de moment per quatre municipis i ja té el suport d'una quarantena d'entitats.

La Selva del Camp.- Anna Ferràs
La sala del Castell de Paborde s'ha omplert de gom a gom per conèixer
la nova Plataforma del Camp que s'ha presentat aquest diumenge a
La Selva del Camp. (Anna Ferràs/ACN)

La sala d'actes del Castell de Paborde de La Selva de Camp s'ha omplert de gom a gom aquest diumenge per conèixer la nova Plataforma del Camp per la defensa de la terra i del territori que s'ha creat amb un primer però no únic, objectiu: lluitar contra la MAT Escatrón-La Secuita. De moment la plataforma està formada per La Selva del Camp, Almoster, Vilallonga del Camp i la Secuita, i una quarantena d'entitats ja s'han adherit al manifest de l'associació.

De moment es descarten mobilitzacions i protestes i l'actuació de la plataforma es centrarà en seguir informant, conscienciant i sensibilitzant a la ciutadania de les cinc comarques catalanes afectades -la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, el Baix Camp i el Tarragonès- dels perjudicis de la implantació d'aquesta nova línia de molt alta tensió. "El més important és que la gent entengui que això no és terra de ningú, que és casa seva i és el seu patrimoni" i que, tot i que "hi ha gent en qualsevol lloc del món que li va bé jugar amb la terra dels demés, aquesta és casa seva i l'han de saber defensar", ha demanat un dels portaveu de la Plataforma del Camp, Anton Crusells.

Per portar a terme tot el treball la plataforma s'organitzarà en comissions d'afectats, de tècnics, de jovent, d'informació, i de poble i entitats. L'objectiu és treballar per reforçar "el sentiment de territori" i tornar a la vella batalla d'un territori marcat per l'indústria energètica. Des de la Plataforma han tornat a recordar que mentre la demarcació de Tarragona consumeix un 13% de l'energia que es gasta a Catalunya en produeix el 70%, i tot a canvi "d'un territori trinxat" i les engrunes de les grans multinacionals.

"Volem deixar el territori endreçat als nostres fills tal com l'hem trobat nosaltres", ha insistit Crusells. Malgrat que aquesta pugui acabar sent una lluita inútil, no es vol tirar la tovallola. "No sabem si la MAT es farà però es important que el dia de demà quan els nostres fills ens preguntin on érem, els puguem dir que estàvem treballant en contra de la MAT", ha afegit.

Front polític

Després d'un informe negatiu de la Generalitat, i mostres contràries tan evidents com l'oposició del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, o l'aprovació d'una moció de la CUP a la cambra catalana de rebuig a la MAT Escatrón-LaSecuita, el front polític contra la línia que es va formalitzar dilluns al territori entre els presidents dels cinc consells comarcals afectats i alcaldes de diversos municipis, se sent reforçat.

Mentre no hi ha novetats des del govern espanyol sobre la pròrroga dels tràmits administratius de la MAT que es va sol·licitar el passat estiu, el front institucional ha demanat reunir-se amb el director general d'Energia, Pere Palacín, i els directors dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació de la Generalitat al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre per tal de conèixer amb detall els estudis i la posició de la Generalitat davant el projecte de la MAT i, posteriorment, determinar les accions d'oposició a la línia a emprendre conjuntament.

Posició discordant però respectada de la Ribera d'Ebre

En aquetses reunions hi assistirà també el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí, malgrat que l'ens comarcal hagi mostrat la seva posició favorable a la MAT. Jardí s'ha compromès ha mediar amb Red Eléctrica Espanyola (REE) de manera que es pugui dialogar i negociar amb la companyia per arribar a "acords on totes les parts es surtin el més satisfetes possibles". 

Des de la Ribera d'Ebre defensen que, enlloc de construir una nova línia de molt alta tensió, caldria estudiar la possibilitat de compactar les existents. "Si tenim un corredor obert que no està explotat al 100%, abans d'obrir-ne un altre cal mirar d'ocupar del tot l'existent i en cas de necessitar-ne un de nou, caldria fer-lo passar en paral·lel al que hi ha", ha defensat Jardí.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada