6 de des. 2013

El Parlament de Catalunya aprova la constitució d’un Pacte Nacional per la Sobirania Energètica

CiU, ERC, PP i Cs rebutgen crear una comissió d’estudi per debatre el model de producció energètica.

Quim Arrufat. CUP-AE

Parlament de Catalunya 05/12/2013
Font: Premsa CUP-AE http://www.parlament.cup.cat

El Parlament de Catalunya ha acordat avui, a instàncies d’una moció de la CUP-AE, “establir les bases per constituir un pacte nacional per la sobirania energètica en que hi participin tots els agents implicats amb l’objectiu de definir les mesures a adoptar per transformar el model energètic català actual per un altre orientat cap a un horitzó 100% basat en les energies renovables, en l’autoabastament ener­gètic, en l’estalvi, l’eficiència i la contenció; i en un model de producció energètic descentralitzat, demo­cràtic i participatiu”. 

En la votació de la moció de la CUP-AE, que ha estat votada punt per punt amb diverses esmenes, ha estat rebutjada finalment la demanda de “crear, en el marc de la Comissió d’Empresa i Ocu­pació, una Comissió d’Estudi en la qual es debati sobre el model de producció d’energia elèctrica basada en la generació distribuïda descentralitzada renovable, l’estalvi i l’efici­ència, amb l’objectiu d’aconseguir un model que possibiliti una completa sobirania energètica i sota el lideratge públic”. Aquest punt ha estat rebutjat per CiU, ERC, PP i Cs, fet que ha provocat les crítiques per part del Quim Arrufat que els ha recordat que des de l’Esquerra Independentista “es vetllarà perquè en el marc de pacte nacional es puguin programar compareixences d’experts sobre la matèria”.

Entre els punts rebutjats en la votació hi ha aquell en que es demanava instar el Govern espanyol que elabori un pla que fixi com a objectiu el tancament de les centrals nuclears perquè abans del 2020 la demanda d’energia elèctrica quedi coberta sense necessitat d’haver de recórrer a la nuclear.

També s’han aprovat els punts de rebuig a les línies elèctriques de Molt Alta Tensió (MAT) d’Escatrón – La Secuita i les que creuen les comarques del Pallars. En canvi no s’ha aprovat rebutjar la MAT Sentmenat-Bescanó-Baixàs.

Finalment el text aprovat també és manifestar el rebuig a l’anomenada «reforma elèc­trica» promoguda pel Ministeri d’Indústria espanyol perquè penalitza les energies renovables i dificulta l’autoproducció i l’autoconsum d’energia i derogar l’impost del 7% establert en la Llei 15/2012 de 27 de desembre, de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica a les tecnologies en règim especial i les renovables destinades a l’autoconsum.

-.- 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada