27 de des. 2013

El Consell de Ministres ajorna de nou l'aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre

La Plataforma en Defensa de l'Ebre manté la concentració de rebuig convocada per aquesta tarda a Tortosa 


Diari de Tarragona 27/12/2013

El darrer Consell de Ministres de l'any no ha aprovat, finalment, el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Tot i que aquest dijous en la reunió del Consell Nacional de l'Aigua, presidida pel ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, es va anunciar que es faria, i que diferents representants del govern espanyol havien dit que seria abans d'acabar l'any, un cop més, el Consell de Ministres torna a allargar l'aprovació d'aquest planejament. Amb tot, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha decidit mantenir la concentració de rebuig que ha convocat per aquesta tarda a les cinc a Tortosa, a la plaça del Carrilet, per expressar un clam contra aquesta planificació que també rebutja la Generalitat.

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat prèviament al juliol pel Consell Nacional de l'Aigua, limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees. El pla planteja la construcció de nous embassaments que se sumarien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al rec, i preveu un augment substancial del consum de l'aigua del riu. Actualment la demanda d'aigua de l'Ebre ascendeix a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet arribar a 10.700 hectòmetres cúbics al 2027, que és el 70%, de manera que el Delta de l'Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant.

El Pla aprovat reserva per a Tortosa un volum mínim de 3.100 hm3 a l'any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon, mentre que el Govern en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l'Ebre. El Ministeri d'Agricultura argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren de manera substancial els cabals històrics.

Primera mobilització

Davant l'aprovació imminent del Pla de Conca, que es preveia per aquest darrer Consell de Ministres, la Plataforma en Defensa de l'Ebre havia convocat la primera mobilització per aquesta mateixa tarda a les cinc a la plaça del Carrilet de Tortosa. El moviment social ha decidit mantenir la convocatòria. 

Més informació:

27/12/2013 El Consell de Ministres té previst aprovar avui el Pla Hidrològic de l'Ebre

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada