14 d’abr. 2016

REE xifra en 100 milions l'estalvi per la connexió amb França

· La companyia projecta 18 noves subestacions a Catalunya fins a l'any 2020, de les quals 9 estaran a l'àrea de Barcelona

· Va invertir 86,88 milions l'any passat

Torres de molt alta tensió al seu pas per les comarques
gironines Foto: Arxiu / Joan Sabater.

Eva Garcia Pagán - Madrid 
El Punt Avui 14/04/2016

La interconnexió elèctrica a través dels Pirineus en la línia soterrada entre Santa Llogaia i Baixàs comporta un estalvi de 100 milions d'euros anuals al sistema elèctric, segons les estimacions de Red Eléctrica de España (REE). Segons explicava ahir el director general d'operacions de la companyia, Miguel Duvisón, el fet que el preu de l'electricitat sigui més barat a França que no pas a l'Estat fa abaratir la factura cada cop que se n'importa al global del sistema. Segons Lluís Pinós, delegat de REE a Catalunya, aquest estalvi també haurà de repercutir a la factura del consumidor final. La xifra de l'estalvi és una estimació ja que la nova interconnexió va entrar en funcionament a l'octubre de l'any passat i encara no s'ha complert un exercici sencer, però el que sí és cert és que ha permès duplicar la capacitat d'intercanvi d'energia amb els països del centre d'Europa, passant d'una capacitat de 1.400 MW als 2.800 MW actuals. La línia consta de 64,5 quilòmetres de traçat soterrat i va suposar un cost total de 700 milions d'euros.


La companyia, que avui celebrarà junta general d'accionistes a Madrid, va realitzar inversions a Catalunya durant l'any 2015 per valor de 86,88 milions d'euros, dins un pla inversor de 410,7 milions al conjunt de l'Estat. A més, projecta inversions per valor de 476 milions a Catalunya per al període 2015-2020, entre les quals hi ha la nova línia elèctrica entre Lleida i Barcelona, que ha d'unir les subestacions del barri dels Mangraners i la de Begues, al Baix Llobregat, i que comportarà una inversió estimada de 80 milions d'euros.

Altres projectes en curs són el ramal de Riudarenes de la MAT a Girona que, segons va recordar la directora general de Transport de REE, Eva Pagán, “és un projecte viu que serà reprès tan bon punt sigui possible”. La companyia insisteix que el projecte de la MAT queda coix si no es fa el ramal de Riudarenes. També està obert el projecte de MAT entre Sentmenat i Santa Coloma de Gramenet així com “el diàleg amb l'ajuntament per trobar una solució”, segons Pagán.

LA FRASE 
La interconnexió amb França ens ha permès duplicar la capacitat d'intercanvi amb Europa Central
Eva Pagán
Dtora, gral, de transport de REE

LA XIFRA

2.800
MW de potència té la interconnexió a la frontera francesa amb la nova línia soterrada, que ha doblat la capacitat.
Actuacions planificades fins al 2020 i més enllà
Les actuacions previstes per Red Eléctrica en territori català fins al 2020, xifrades en 476 milions d'euros, inclouen actuacions importants que estan encallades, com les del ramal de Riudarenes o la MAT entre Sentmenat i Santa Coloma i la nova línia entre Lleida i Begues, de la qual s'espera que el projecte i el traçat definitiu estiguin enllestits a primers o bé a mitjan any que ve.

D'altra banda, també ha projectat la renovació o creació de divuit noves subestacions en territori català, de les quals quatre seran de 400 kV (la Farga a Sant Julià de Ramis, al Gironès, la del ramal de Riudarenes a la Selva o la de Santa Coloma de Gramenet). La resta estan projectades a les ciutats de Barcelona, Badalona, Viladecans, Sant Just Desvern, Sant Celoni, Pujalt o Juneda, entre d'altres.

Més enllà del 2020, i amb la voluntat de començar a gestionar tràmits administratius, REE ha anunciat altres projectes com la voluntat de fer un eix elèctric des de Vic fins a una subestació que entronqui amb la línia Pierola-Vandellòs de 400 kV o una nova interconnexió, en aquest cas entre Adrall (a l'Alt Urgell) i Andorra amb una línia de doble circuit de 220 kV.

_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada