6 d’ag. 2014

El paisatge de la MAT i salut democràtica

· Vam advertir de l'impacte de la MAT, però molts no ho van creure fins que no ho han vist.
· Algun dia s'imposarà el sentit comú davant tanta falsa moral. Només cal mantenir-se ferm

Una torre de la Mat, a prop de la C-66. a
la variant de Banyoles.
Foto: JOAN SABATER.
Joan Martí
El Punt 06/08/2014

Podríem definir salut com l'equilibri entre l'estat físic, el psíquic i el social de la persona al lloc on viu. És una definició molt àmplia, però que alhora dóna importància a aspectes que habitualment no es tenen en compte quan es parla de salut. Només pensant en la qüestió física no es grata en altres factors externs que poden implicar el desencadenament de malalties. Tot plegat fa al cas quan un observa l'efecte que produeix el segon tram de la MAT.

Quan s'estava construint el primer tram de la MAT, per exemple aquella torre ben a prop de la masia natal de mossèn Cinto Verdaguer a Folgueroles, des de la Plataforma No a la MAT ja vam advertir que l'impacte seria important, però, incrèdula com és la gent, molts no ho van creure fins que no ho han vist. Ara, ens arriben laments des de diferents punts del territori sobre com han afectat el paisatge les enormes torres que s'han construït i que es poden veure des de molts llocs.

Com pot afectar tot això en el comportament i la salut d'una persona que viu relativament lluny de les torres? Doncs depèn de cada individu, però sí que és cert que una acumulació de factors pot desencadenar malalties. Factors com ara veure com la teva finca perd valor, com la línia afecta els teus caps de bestiar o notar efectes sobre la teva salut quan vius a menys de 500 metres d'una torre. I no parlem de les persones a qui els n'han imposat una a menys de 100 metres de casa seva, com a Fellines.

Quan es va començar a construir la línia ja vam advertir que tot això era previsible. A través d'estudis pagats de les butxaques dels membres de la Plataforma vam poder confirmar el greu impacte socioeconòmic que tindria la MAT. I vam denunciar els treballs de M. Rapacholi, encarregats per l'OMS, perquè estaven finançats per lobbies energètics. Després va haver de dimitir per haver fet estudis esbiaixats, però aquests encara estan penjats a diverses webs com a model.

Els promotors de la MAT fa anys que esperaven arribar en aquest moment. Ja construït el segon tram i el tercer quasi tot soterrat, queda només el tram de Santa Coloma i la subestació de Riudarenes per tancar físicament els diferents projectes. Ja tenen coll avall que el projecte ja està fet i que ben poca cosa els quedarà per tenir-ho tot al sac i ben lligat. Durant molts anys han dit que les obres serien ràpides i la infraestructura immediata, però les feines s'han allargat per l'alarma social que ha provocat la MAT. Amb una bona campanya de premsa, un milió i mig d'euros nets de beneficis diaris, alguns grups editorials els publiquen tot el que diuen.

Alguns mitjans de comunicació només són la veu dels lobbies, dels quals reben subvencions. Una forma d'esclavatge que alhora transmeten als seus treballadors amb sous precaris, càrrega laboral excessiva, feina de despatx i poc suport a la investigació. Per això molts s'han convertit en pamflets publicitaris.

Per exemple, ara diuen que no hi ha hagut ni protesta ni alarma social en aquest segon tram. Ha estat fet amb una estratègia diferent del primer i el tercer, però amb visió global idèntica des del primer moment. És lamentable que alguns sectors de la comunicació que s'autoproclamen progressistes ridiculitzin i menyspreïn tota aquella gent que fa anys que lluita contra una infraestructura imposada i que des del primer moment ha arribat amb arguments que han anat caient com un castell de cartes, com ara que la MAT es feia per al TGV. El tren funciona a tot drap i no hi ha hagut cap apagada. Ho vam advertir fa anys però ningú ho ha reconegut.

Per sort l'hemeroteca perdura i s'hi poden trobar escrits on denunciem els sous astronòmics d'alts càrrecs d'empreses elèctriques i el fenomen de les portes giratòries entre política i empresa. No calia anar a Sicília per trobar pràctiques mafioses. Precisament aquí rau la gran desconfiança que la societat té en els partits polítics que ben poc han après de les demandes del carrer (llistes obertes, finançament net dels partits, frau i evasió fiscal, el saqueig amb la crisi, etc.). Fins i tot en un tema tan cabdal com la MAT no hi ha hagut ni debat, ni estudis independents, ni dades, ni alternatives. Ells diuen que han ofert diàleg, però en realitat ha estat una imposició. I amb la MAT encara poden passar moltes coses. Ara s'està pendent del judici a Madrid i si falla anirem a la CE.

No acceptem cap lliçó d'ètica, moralitat o responsabilitat d'aquells que ahir coquetejaven amb l'extrema dreta espanyola i avui alcen la bandera independentista –o del seu soci de govern, que s'empassa tots els gripaus–. Malgrat la cacera de bruixes i la inquisició informativa, estem segurs que algun dia s'imposarà el sentit comú davant tanta falsa moral. Només cal que ens mantinguem ferms i actius en les nostres conviccions i no abaixem mai els braços.

Al Dr. Fernando Fonseca, que deu estar papallonejant a l'hort del cel...

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada