24 d’ag. 2014

1r Volt Oligotòxic‏. En l’energia també volem decidir!

Des de la Xarxa per la sobirania energètica ens plau convidar-vos al 1r Volt Oligotòxic els propers 26, 27 i 28 de setembre. El Volt farà un recorregut pels indrets del territori que pateixen els impactes de model energètic oligopòlic, fòssil i nuclear, donant protagonisme als grups i comunitats locals que el denuncien, a més de visitar alguna de les alternatives. Podeu veure el recorregut en el mapa. Si esteu interessats/des en participar-hi, feu la pre-inscripció sense cap compromís en aquest formulari. Tota la informació estarà actualitzada al web de la Xarxa. Guardeu-vos les dates! 

Formulari de pre-inscripció.

[CASTELLANO] Desde la Xarxa per la sobirania energètica nos complace invitaros  a la  1ª Vuelta Oligotóxica, los próximos 26, 27 y 28 de septiembre.La Vuelta hará un recorrido por los lugares del territorio que padecen los impactos del modelo energético oligopólico, fósil y nuclear, dando protagonismo a los grupos y comunidades locales que lo denuncian, visitando también alguna de las alternativas. Podéis ver el recorrido en el mapa. Si estáis interesados/as en participar, rellenad la pre-inscripción sin ningún compromiso en el formulario. Toda la información estará actualizada en el web de la Xarxa. Guardaros las fechas!
 

Formulario de pre-inscripción.

[ENGLISH] The Network for People’s Energy Sovereignty in Catalunya is pleased to invite you to its 1st Oligopolic Volt, that will take place on September 26-27-28th. The Volt will be a tour visiting parts of the territory suffering from the impacts of a fossil and nuclear energy obsolete model, giving prominence to groups and local communities that are denouncing it. You can have a look on the map. If you are interested in taking part in it, you can pre-register yourself, without compromise, filling the form above. All the information will be updated in the Network’s website. Save the dates!

https://mapsengine.google.com/map/u/0/edit?mid=zT_Dm-Pv4m8g.k0G97aS_6yXY

Per més informació, clica AQUÍ
-.-

El paisatge del Priorat busca ressò internacional per aconseguir el reconeixement de la UNESCO

La manca de recursos fa que el dossier definitiu de la candidatura no es pugui presentar fins l'any que ve.

Reus Digital 24/08/2014

Cartell de la candidatura Priorat- Montsant- Siurana
en el balcó del Consell Comarcal del Priorat
L'any 2007 va néixer l'associació Prioritat, creada des de la societat civil de la comarca del Priorat amb l'objectiu de treballar per presentar una candidatura a la UNESCO com a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània. Uns anys després, la proposta ja es troba a la llista indicativa del Ministeri de Cultura, on ha de passar almenys un any abans de ser elevada a la UNESCO. Falta, però, el dossier definitiu que, tot i que estava previst que es pogués presentar aquesta propera tardor, no estarà enllestit fins l'any que ve a causa de la manca de finançament amb què s'han trobat els impulsors. A hores d'ara fan front comú Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona.

Roser Vernet, coordinadora de Prioritat, té claríssim que, malgrat els obstacles, el paisatge del Priorat-Montsant-Siurana acabarà esdevenint Patrimoni Mundial de la UNESCO. "Si tot va bé, si l'any que ve presentem el dossier, vol dir que al 2016 l'estat espanyol ens pot presentar, i que a la sessió del Patrimoni Mundial del 2017 ens podríem inscriure", ha detallat, esperançada, a l'ACN.

De fet, la candidatura està inclosa a la llista indicativa espanyola des del novembre del 2013, i a partir d'aquesta propera tardor ja podria ser presentada a la UNESCO sempre que el dossier final estigués acabat. "La nostra primera intenció era tenir-ho enllestit a finals d'enguany", ha explicat Vernet, "però la manca de recursos ens fa ser realistes i ens donem un any més de coll". Una situació que, ha afirmat, "ens va bé", ja que s'avança de manera que cada pas "queda ben consolidat".

Actualment, segons comenta la coordinadora, el projecte camina amb tres fronts paral·lels: el front territorial -fent conèixer la candidatura i implicant-hi el màxim de gent del territori-, el front acadèmic -el dossier que s'ha de presentar a la UNESCO, amb un guió molt pautat- i el front institucional -ja que són els estats els que presenten les candidatures, en funció de les propostes que fan les comunitats autònomes-.

Posant en valor les característiques del paisatge prioratí

Vernet ha assegurat que el paisatge de la comarca té valors molt diversos, però n'ha destacat un parell: la llegibilitat i l'heterogeneïtat. En aquest sentit, ha posat com a exemple el patrimoni de pedra seca, "que et permet llegir com ha evolucionat i com viu aquest paisatge", i demostra que no és homogeni "perquè no tots els marges estan fets amb el mateix tipus de pedra".

La realització del dossier de la candidatura, ha exposat, "ens obliga a conèixer d'una manera molt detallada els valors que tenim, i nosaltres mateixos estem descobrint coses que no sabíem". "Només estimes, defenses i promociones una cosa que la coneixes i la valores", ha remarcat la coordinadora. "Si estem aprenent a conèixer més el nostre territori, nosaltres mateixos ens el reconeixem i el farem reconèixer a fora", ha reblat.

El pla de gestió, de la mà de la Carta del paisatge

A més del dossier, per aconseguir el reconeixement de Patrimoni Mundial s'ha d'aportar un pla de gestió "que garanteixi que aquells valors que dius que tens, els continuaràs tenint", com ha relatat Vernet. En aquest punt la candidatura s'uneix amb la Carta del paisatge del Priorat, un document que diversos agents van signar al 2012 i que defineix les accions que cal dur a terme per potenciar l'entorn paisatgístic de la comarca i preservar-lo.

Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat, ha manifestat, en aquesta línia, que la candidatura i la Carta del paisatge "avancen juntes", i que la comissió de seguiment de la Carta del paisatge -que es va constituir a finals del 2013- s'hauria de convertir en l'embrió del pla de gestió. "Quan persones, empreses, administracions... entre tots, podem posar-nos d'acord sobre què volem ser quan siguem grans, no té preu", ha celebrat Vernet.

Els beneficis del reconeixement

És indiscutible que el reconeixement del Priorat-Montsant-Siurana com a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània per part de la UNESCO suposaria beneficis per a la comarca. A més, seria el primer paisatge cultural que l'organització reconeixeria a Catalunya. Des de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, el president del Consell Regulador, Toni Alcover, ha dit que l'entrada a la llista del Patrimoni Mundial com un bé més "revaloritzarà la nostra copa de vi i li donarà un valor afegit". Segons la coordinadora de Prioritat, a més del profit que aconsegueixen durant el procés, tot plegat comportaria "un reconeixement a escala mundial", una situació que "no et pagaria cap campanya publicitària", ha bromejat.

Més informació:

El paisatge del Priorat busca ressò internacional per ser Patrimoni Mundial
Diari de Tarragona

-.-

23 d’ag. 2014

S'està morint l'arròs de les parcel·les salinitzades per lluitar contra el caragol poma

Quan acabi la sega, al mes d'octubre, els arrossaires del Delta valoraran l'afectació i discutiran amb la Generalitat la millor estratègia per eradicar la plaga d'aquesta espècie invasora.

Una gran posta de caragol poma, al delta de l'Ebre. Foto: ACN

Diari de Tarragona 23/08/2014

A poc menys d'un mes per començar la sega de l'arròs al delta de l'Ebre, els pagesos han alertat que a les parcel·les que es van inundar amb aigua de mar per eradicar el caragol poma s'està morint l'arròs. Un fet que els preocupa, i molt, ja que en aquests arrossars podria suposar la pèrdua de fins a un 50% de la collita. La plaga en si, però, no ha fet tant mal com en altres temporades, ja que els productors han aplicat mesures per controlar-la. Des d'Unió de Pagesos, el responsable del sector de l'arròs, Dani Forcadell, ha augurat una collita mitjana, d'unes 130.000 tones, i una bona qualitat del producte. Pel que fa al preu, es preveu que es mantingui similar a l'any passat, amb 285 euros per tona.

Un estiu amb unes condicions climatològiques prou bones, tot i que el mes de juliol ha estat una mica més fred que de costum, fa que les previsions de la collita d'arròs al delta de l'Ebre siguin prou bones, tant pel que fa a quantitat com a qualitat. Forcadell, però, ha apuntat que la sega es retardarà una mica i començarà a mitjans de setembre -tot i que alguna varietat primerenca, com l'arròs bomba, es pugui començar a segar abans-.

Seguint la línia iniciada les darreres campanyes, enguany s'ha cultivat, bàsicament, arròs rodó tradicional, i s'està introduint també l'arròs llarg. Tot plegat en detriment de l'arròs de varietat bomba, del qual hi ha superproducció a tot l'estat espanyol. D'aquesta manera els arrossaires del delta poden enfrontar-se millor a la competència, i és que el consumidor compra, principalment, arròs rodó.

Alerta per la salinització

Malgrat les bones previsions, els pagesos han alertat que, tot i que la salinització ha funcionat molt bé per matar el caragol poma, podria estar afectant negativament el conreu de l'arròs. "Si es salinitza la parcel·la i mor l'arròs", ha explicat Forcadell, "és com si intentes eliminar les puces que tingui un gos matant-lo". En aquest sentit, ha dit que encara és aviat per treure conclusions, i que caldrà esperar al final de la sega, però ha lamentat que una arma "massiva i ecològica" que existeix contra el caragol poma no sigui tan efectiva com es pensava.

Així, quan acabi la collita al mes d'octubre, esperen reunir-se amb la Generalitat per tal de valorar els fets i definir, conjuntament, quina és la millor estratègia per lluitar contra aquesta plaga. Forcadell ha manifestat que cal coordinació entre tots els agents, "Generalitat, pagesos, cooperatives, Unió Europea", per eradicar el caragol poma del delta, "perquè si no, la despesa que ens comportarà, tant als pagesos com a nivell mediambiental, serà tremenda".

Sobredespesa de la pagesia

La plaga d'aquesta espècie invasora, però, enguany ha fet menys mal al conreu que en temporades passades ja que, a més de la salinització, els pagesos han aplicat diverses mesures per controlar el caragol poma. Així, han aplicat saponina i cianamida càlcica (un adob) per contenir el primer cop de la plaga, al moment de sembrar. Unes mesures que els han costat uns 250 euros extra per hectàrea, que s'han de sumar a la resta de despeses que tenen. Forcadell ha exposat que enguany s'ha pogut fer, però que si s'ha de realitzar aquesta inversió de manera fixa la situació es farà "inviable".

Denúncia per sabotatges

A més a més, des d'UP han denunciat que hi ha persones que estan portant caragol poma al marge dret del delta de l'Ebre, "que està net de caragol". Forcadell ha recordat que aquests sabotatges són un delicte penal contra el qual ja estan vetllant agents dels Mossos d'Esquadra i dels Agents Rurals. També ha manifestat la seva preocupació pel fet que la plaga vagi remuntant riu amunt, i pels problemes que això podria comportar en un futur.

-.-

19 d’ag. 2014

Nou reconeixement internacional per a la pel·lícula 'Buda. L'illa del Delta'


Gustau Moreno Pérez
La Marfanta 19/08/2014

AMPOSTA (Montsià).- La pel·lícula 'Buda. L'illa del Delta' ha rebut el premi al millor documental estranger en el Columbia Gorge Internacional Film Festival, que s'ha celebrat de l'1 al 17 d'agost. Es tracta d'un nou reconeixement per al film de Santi Valldepérez i Guillermo Barberà, que al novembre passat ja van guanyar el premi Ciutat de Reus del festival Memorimage de la capital del Baix Camp. 'Buda. L’illa del Delta' és una coproducció entre la productora Filmsnòmades i Televisió de Catalunya, i ha comptat amb la participació de TVE, amb el suport de la Diputació de Tarragona i l’IDECE. També hi van col·laborar ARGADELSA, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre. El documental té una durada de 79 minuts i és un retrat de més de dos anys a un dels espais més emblemàtics del territori. Aprofitant materials audiovisuals i fotogràfics d’arxius públics i privats, la pel·lícula ha volgut també retratar la memòria de l’espai, i especialment del far, que en la seua època (1864-1961) va ser el més alt del món. En aquest sentit, l’1 de novembre de 2014 es van complir 150 anys des de l’entrada en funcionament del far. Una llevantada el va vinclar el Nadal de 1961. Per a la realització del documental es van utilitzar arxius de la Filmoteca de Catalunya, del NO-DO, de l’arxiu de l’Exèrcit de l’Aire, de la família Borés i de la família Cabezas, entre d’altres.

-.-

18 d’ag. 2014

L'impost de la Generalitat a les nuclears és inconstitucional, segons el Consell de Garanties Estatutàries

Gustau Moreno Pérez
Marfanta.com 18/08/2014

BARCELONA.- El Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat aquesta setmana que l'impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica presentat pel Govern de la Generalitat és inconstitucional, perquè "no queda acreditada la seva finalitat ambiental" i per tant no es pot diferenciar "clarament" de l'impost estatal sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica. El dictamen arriba després de que el Partit Popular de Catalunya (PPC) portés al Consell de Garanties aquest mes de juliol passat diferents articles d'aquest projecte de llei, perquè considerava que l'objecte de l'impost que es pretén crear és "plenament coincident amb l'estatal ja existent".

El Govern va aprovar al febrer el projecte de llei per crear un nou impost ambiental a la producció nuclear a Catalunya. Amb aquest nou impost, la Generalitat preveu recaptar unes 43,2 milions d'euros anuals procedents dels tres reactors catalans: Ascó I, Ascó II i Vandellós II. El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va defensar que la mesura no tenia un afany recaptatori sinó que segueix les recomanacions de la Unió Europea. Així mateix, Homs va explicar que els diners permetran, en part, finançar inversions públiques orientades a la millora de l'entorn i també a incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient. És el cas, per exemple, del dragatge del port dels Alfacs. Una actuació que el Govern ja ha iniciat, i que ha de permetre que la multinacional Cemex mantenir l'activitat a la planta del Montsià durant un mínim de deu anys.

Però el PPC acusava al Govern d'aplicar una doble imposició sobre un mateix fet. I és que la taxa de la Generalitat a les nuclears és el segon impost a aquesta indústria, després de l'entrada en vigor a finals del 2012 de la llei estatal de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica. Segons el dictamen, "no queda acreditada la finalitat ambiental" d'aquest nou impost. D'aquesta manera, el Consell de Garanties ha considerat que el tribut qüestionat no es pot diferenciar "clarament" de l'impost estatal sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica. Així, el dictamen conclou que els articles del projecte de llei qüestionats pel PPC són contraris a l'article 6.2 de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) que prohibeix la doble imposició.

El PPC demana la supressió d'aquest impost

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, després de conèixer el dictamen del Consell de Garanties ha reclamat la supressió d'aquest impost. En aquest sentit, Rodríguez ha recordat que el seu partit ja va advertir que l'objecte de l'impost que es pretén crear és "plenament" coincident amb l'estatal ja existent. Així mateix, el popular ha manifestat que "en cas de mantenir aquest impost suposaria una doble imposició sobre un mateix fet". I ha destacat que el Consell de Garanties també ha dictaminat que el projecte de llei "no justifica suficientment el caràcter mediambiental del nou impost". Finalment, Rodríguez ha instat a ERC que "permeti a CiU votar les esmenes del PPC per suprimir aquest impost del projecte de llei".

-.-

“Treu els diners del banc i posa’ls a la teulada” Josep Pàmies

¿Quien no recuerda el corralito argentino o el avasallamiento de Grecia por la troika europea compuesta por Comisión Europea, Banco Central Europeo y el Fondo Monetario Internaciona?l.

Millones de personas vieron desaparecer sus ahorros por culpa de la especulación mundial financiera.

¿Para qué seguir teniendo nuestros ahorros en las mafias bancarias que han provocado la desdicha de millones de familias y puede que algún día se nos esfumen a nosotros como ha pasado en Argentina o Grecia?

Nuestra nave, la familia y los técnicos, costó subir y valió mucho hacerlo,
pero no lo olvidaremos.

Nuestra idea, la de nuestra empresa familiar Pàmies Horticoles y  la nueva etapa que iniciamos desde PamiesVitae, ha sido retirar parte de nuestro circulante depositado indebidamente en entidades bancarias españolas y ponerlo en el tejado de la nave principal, realizando una instalación de placas solares fotovoltaicas que nos permita reducir considerablemente el importe de nuestra factura de electricidad, contribuyendo de esta forma también a la sostenibilidad del sistema energético, mediante la producción de energía limpia y ahorrando transporte  innecesario de electricidad, por líneas de conducción cada vez más precarias, que lo son por falta de inversión de esa otra mafia eléctrica que no hace el mantenimiento que correspondería, por pura especulación y gracias al poder monopolístico que los Gobiernos han permitido.

Nos vamos a enfrentar con toda nuestra ilusión y activismo a la exigencia de las empresas eléctricas (el oligopolio) de tener que pagar un peaje de respaldo o compensación, por la energía producida por nosotros mismos con nuestros ahorros, como si el Sol fuera patrimonio de estas endiabladas empresas.

El Gobierno con un Proyecto de Decreto apoya estas pretensiones, pero la ciudadanía y las empresas nos tenemos que rebelar contra estas imposiciones, no solamente alegando contra este proyecto y manifestándonos, sino también desobedeciendo y sin miedo  pasando a la acción, realizando proyectos de todas las escalas, como el que ya hemos inaugurado nosotros y no temiendo las futuras represalias. Porque si llegan, las afrontaremos y nos negaremos a pagar estos peajes intimidatorios y quizás anticonstitucionales, aunque en ello peligre la integridad económica de nuestra empresa, o se nos corte el suministro del resto de energía que podamos necesitar y no produzca nuestra instalación..
Demasiados puestos de trabajo se han hundido por el miedo a la aplicación de ese peaje. Miles de instalaciones solares se echaron para atrás cuando el Gobierno títere, anunció este desdichado Proyecto de Decreto  Ley.

Para qué esperar pequeñas modificaciones del Decreto que seguramente no llegarán. Como hizo y dijo Gandhi, las leyes injustas son para incumplirlas y rebelarse de forma práctica contra ellas.
Si iniciamos estas acciones, nuestros hijos y nietos seguro que nos lo agradecerán, ya que un futuro con energías limpias ,  sin banca especulativa y sin ruines oligopolios, se consiguen enfrentándose a estos últimos cada día desde nuestra honrosa pequeñez como ciudadanos.

El próximo 6 de septiembre, cuando la instalación lleve un mes en marcha y tengamos ahorrados unos 2000 KWh, cuando ya hayamos parado, por momentos y numerosas veces, el contador de compañía, lo celebraremos por todo lo alto con un taller de desobediencia civil energética al que quedáis invitados¡

Nuestro más sincero agradecimiento a los iniciadores de  la Cooperativa de consumo de energía verde “Som Energía”, incitadores de este tipo de actuaciones. Cooperativa por otra parte de la que nos sentimos honrados en formar parte como recientes socios desde nuestra empresa. A nuestros proveedores de la instalación, la cooperativa local Coeco, a la ingeniería Adeinnova que ha desarrollado el proyecto y a Circutor, proveedor del kit tecnológico, gracias¡

4 generaciones Pàmies, y ahora solares¡

Por nuestra parte incitamos al resto de ciudadanía a no tener miedo, a contratar buenos profesionales y equipos, sacando  el dinero del banco y poniéndolo en el tejado, cambiando hacia comercializadoras de energía verde y ayudando a crear nuevos y limpios puestos de trabajo.

Iniciamos un camino de alianza con la tecnología humana y con el Sol bondadoso que levanta nuestras hortalizas y ahora genera toda nuestra limpia electricidad, sin ruido, sin contaminación, sin bancos ni oligopolios… vente a nuestra fiesta en septiembre¡.

Aquí enlace a la visualización en tiempo real  de la generación de nuestra instalación solar.

enllaç blog de Josep Pàmies 

-.-

Record Mundial: Alemanya produeix amb energia solar l'equivalent a 20 centrals nuclears

· Record Mundial: Alemania produce con energia solar el equivalente a 20 centrales nucleares


Font: diarioecologia.com 18/08/2014

Los alemanes acaban de anunciar que sus plantas de energía solar lograron producir 22 gigavatios de electricidad por hora, lo que, además de constituir un verdadero récord mundial de, equivale a tener 20 centrales nucleares funcionando a plena capacidad.

Cabe recordar que el gobierno alemán tomó la decisión de abandonar la energía nuclear después del desastre de Fukushima, como consecuencia del tsunami que asoló las costas de esta ciudad japonesa.

Marca mundial

En términos concretos, una vez tomada la decisión por el gobierno, los alemanes procedieron al cierre inmediato de ocho plantas y las nueve restantes instaladas en el país deberán estar fuera de servicio para el año 2022 y deben ser reemplazadas por fuentes de energía renovables como la eólica, solar y biomasa.

Norbert Allnoch, director del Instituto de la Industria de Energías Renovables (IWR) en Münster, dijo que los 22 gigavatios de energía solar por hora vertida a la red nacional el sábado, reunió casi el 50 por ciento de las necesidades de electricidad de la nación en un medio día promedio.

“Nunca antes, en ningún lugar, un país había logrado producir una mayor cantidad de electricidad fotovoltaica”, dijo Allnoch, quien agregó que “Alemania se acercó a los 20 gigavatios (GW) un par de veces en las últimas semanas, pero ésta era la primera vez que logra llegar a esta medida”.

Respaldo oficial

Este hecho no solo es un récord de energía solar, sino que demuestra que una de las principales naciones industriales del mundo fue capaz de suplir un tercio de sus necesidades de electricidad en un día de trabajo, el viernes, y casi la mitad el sábado, cuando las fábricas y las oficinas estaban cerradas.El gobierno  ha dado un total respaldo a los proyectos sobre energías renovables y las cifras muestran ahora que esto ha ayudado a Alemania ha llevarla a una posición de liderazgo mundial en este tema, con una cifra estable de 20 por ciento de la demanda de electricidad del país que ya está resolviéndose que estas fuentes alternativas.

En otra palabras, esto significa que Alemania tiene tanta capacidad instalada de generación de energía solar como el resto del mundo sumado y su objetivo es reducir sus emisiones de gases de efecto invernadero en un 40 por ciento desde los niveles de 1990 para el año 2020.

-.-

13 d’ag. 2014

Un jutge investiga per què el semen dels tarragonins és el pitjor d'Espanya

· Una denúncia ecologista ho atribueix a causes ambientals i a la indústria química de la zona

Visió microscòpica d'esperma
Ara.Cat 13/08/2014

Un jutge de Tarragona ha ordenat investigar per què el semen dels tarragonins és el pitjor d'Espanya, a resultes d'una denúncia presentada el 2010 pel grup ecologista L'Escurçó, que apuntava a causes ambientals i a la indústria química de la zona, segons ha confirmat avui aquesta associació.

Encara que el jutjat de Tarragona en el qual va recaure el cas el va arxivar dues vegades, l'última el passat 13 de febrer, el fiscal va recórrer la interlocutòria d'arxivament i va demanar noves diligències d'investigació. Finalment, el jutge ha atès la petició del fiscal i ha ordenat a la Guàrdia Civil que identifiqui les empreses de Tarragona emissores de substàncies perjudicials per a la fertilitat masculina, productes inclosos en un estudi fet l'any 2002 per l'Institut Marquès de Ginecologia i Obstetrícia, segons avança aquest dimecres el 'Diari de Tarragona'.

Aquest estudi va concloure que un 53% dels homes que resideixen a Tarragona presenten un semen que no compleix amb els paràmetres establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'informe assenyalava que la concentració d'espermatozoides en el semen dels tarragonins era de 65 milions per mil·lilitre, mentre que en altres poblacions estudiades, com en el cas de la Corunya, la xifra ascendia a 91 milions.
 
També indicava que els espermatozoides amb bona mobilitat en el cas dels gallecs eren el 28%, mentre que en els barcelonins eren el 14%, i en els tarragonins tan sols el 6%. Aquesta investigació assenyalava també que els disruptors estrogènics (unes 500 substàncies químiques d'ús habitual alliberades en l'atmosfera, l'aigua i la terra) eren els probables causants d'aquesta disfunció. 

A resultes de l'estudi, el grup ecologista L'Escurçó va presentar una denúncia davant el jutjat per dirimir si existeix relació entre la indústria química de Tarragona, on es concentren dos polígons petroquímics, i la mala qualitat del semen dels homes que viuen a la zona.

Informació relacionada:

Envien la Guàrdia Civil a investigar la qualitat del semen dels tarragonins

Una denúncia d'un grup ecologista ha fet que un jutge de Tarragona hagi demanat iniciar les investigacions per aclarir quins productes fan malbé l'esperma local. Llegir..

Imatge d'arxiu d'un control de la Guàrdia Civil. Foto: delCamp.cat.
-.-

8 d’ag. 2014

Red Eléctrica posarà en marxa el tram aeri de la MAT a mitjan setembre

· Les 115 torres que uneixen Bescanó i Santa Llogaia ja estan aixecades i els cables de 400 kV ja estan col·locats.

Dues torres de la MAT, amb els cables completament estesos, al seu pas per
Cartellà · Aniol Resclosa
En poc més d´un any, Red Eléctrica ha aixecat les 115 torres del tram aeri de la MAT i ha col·locat el cable que ha de transportar la corrent de 400 kV. A falta de quatre retocs per donar per acabada l´obra, la companyia preveu poder posar en marxa aquest segment de la línia a mitjan mes que ve. A partir de llavors, tan sols quedarà acabar els treballs del tram soterrat transfronterer.

Girona | Robert Van Eeckhout
Diari de Girona 08/08/2014

Ja està tot gairebé enllestit i la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia es podrà posar en marxa a partir de mitjan proper mes de setembre. Els operaris ja han aixecat les 115 torres que conformen aquest tram de la línia, i en les darreres setmanes s’ha acabat de col·locar el cable que transportarà la corrent de 400 kV que, entre altres coses, ha de servir per alimentar el tren d’Alta Velocitat, amb la subestació d’Adif, i millorar el subministrament a les comarques gironines, a través de la subestació que ha d’aixecar Endesa. A més, aquesta línia s’estendrà fins a territori francès mitjançant un tram soterrat que travessa els Pirineus i arriba fins a Baixàs, però l’obra d’aquest segment no estarà acabada fins a mitjan novembre i no es podrà posar en servei fins al maig del 2015.

Tan sols falten quatre retocs, segons explicaven ahir des de Red Eléctrica, i a partir de mitjan mes que ve el tram Bescanó-Santa Llogaia de la MAT es podrà posar en marxa. De fet, durant aquest mes ja es podrà donar per conclosa l’obra, però no podrà entrar en funcionament fins al setembre perquè prèviament ha de passar una inspecció dels tècnics de la Generalitat per revisar que l’obra compleixi amb tots els requisits.

En els darrers mesos, els operaris de Red Eléctrica han aixecat les 115 torres d’entre 50 i 60 metres, ja visibles des de les poblacions properes al pas de la línia. Aquest tram, que s’estén per un recorregut de 41,66 quilòmetres, travessa 13 municipis de tres comarques gironines (Gironès, Pla de l’Estany i Alt Empordà), com són Bescanó, Sant Gregori, Canet d'Adri, Palol de Revardit, Cornellà del Terri, Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Viladasens, Bàscara, Camallera, Garrigàs, Borrassà i Santa Llogaia d'Àlguema.

Els treballs per aixecar les torres van començar el mes de maig del 2013, i la companyia va iniciar l’extensió dels cables el passat mes de març amb l’ajuda d’helicòpters.

Aquest tram de la MAT, que es dóna per acabat a la seva arribada a la subestació de Santa Llogaia, que també està acabada, ha de tenir diverses utilitats. D’una banda, es connectarà amb el tram transfronterer de la línia, que va soterrat entre Santa Llogaia i Baixàs passant per un túnel de 8,5 quilòmetres per sota els Pirineus, que ha de permetre doblar la capacitat d’intercanvi energètic de l’Estat espanyol. Aquesta obra, però, no es posarà en marxa fins al maig que ve. De l’altra, la infraestructura estava ideada per alimentar el tren d’alta velocitat a través de la subestació que tindrà Adif, malgrat que el tren ja fa més d’un any que funciona. A més, la línia també ha de permetre millorar el subministrament elèctric a les comarques gironines amb la subestació transformadora d’Endesa, que encara no s’ha començat a construir.

-.-

6 d’ag. 2014

El paisatge de la MAT i salut democràtica

· Vam advertir de l'impacte de la MAT, però molts no ho van creure fins que no ho han vist.
· Algun dia s'imposarà el sentit comú davant tanta falsa moral. Només cal mantenir-se ferm

Una torre de la Mat, a prop de la C-66. a
la variant de Banyoles.
Foto: JOAN SABATER.
Joan Martí
El Punt 06/08/2014

Podríem definir salut com l'equilibri entre l'estat físic, el psíquic i el social de la persona al lloc on viu. És una definició molt àmplia, però que alhora dóna importància a aspectes que habitualment no es tenen en compte quan es parla de salut. Només pensant en la qüestió física no es grata en altres factors externs que poden implicar el desencadenament de malalties. Tot plegat fa al cas quan un observa l'efecte que produeix el segon tram de la MAT.

Quan s'estava construint el primer tram de la MAT, per exemple aquella torre ben a prop de la masia natal de mossèn Cinto Verdaguer a Folgueroles, des de la Plataforma No a la MAT ja vam advertir que l'impacte seria important, però, incrèdula com és la gent, molts no ho van creure fins que no ho han vist. Ara, ens arriben laments des de diferents punts del territori sobre com han afectat el paisatge les enormes torres que s'han construït i que es poden veure des de molts llocs.

Com pot afectar tot això en el comportament i la salut d'una persona que viu relativament lluny de les torres? Doncs depèn de cada individu, però sí que és cert que una acumulació de factors pot desencadenar malalties. Factors com ara veure com la teva finca perd valor, com la línia afecta els teus caps de bestiar o notar efectes sobre la teva salut quan vius a menys de 500 metres d'una torre. I no parlem de les persones a qui els n'han imposat una a menys de 100 metres de casa seva, com a Fellines.

Quan es va començar a construir la línia ja vam advertir que tot això era previsible. A través d'estudis pagats de les butxaques dels membres de la Plataforma vam poder confirmar el greu impacte socioeconòmic que tindria la MAT. I vam denunciar els treballs de M. Rapacholi, encarregats per l'OMS, perquè estaven finançats per lobbies energètics. Després va haver de dimitir per haver fet estudis esbiaixats, però aquests encara estan penjats a diverses webs com a model.

Els promotors de la MAT fa anys que esperaven arribar en aquest moment. Ja construït el segon tram i el tercer quasi tot soterrat, queda només el tram de Santa Coloma i la subestació de Riudarenes per tancar físicament els diferents projectes. Ja tenen coll avall que el projecte ja està fet i que ben poca cosa els quedarà per tenir-ho tot al sac i ben lligat. Durant molts anys han dit que les obres serien ràpides i la infraestructura immediata, però les feines s'han allargat per l'alarma social que ha provocat la MAT. Amb una bona campanya de premsa, un milió i mig d'euros nets de beneficis diaris, alguns grups editorials els publiquen tot el que diuen.

Alguns mitjans de comunicació només són la veu dels lobbies, dels quals reben subvencions. Una forma d'esclavatge que alhora transmeten als seus treballadors amb sous precaris, càrrega laboral excessiva, feina de despatx i poc suport a la investigació. Per això molts s'han convertit en pamflets publicitaris.

Per exemple, ara diuen que no hi ha hagut ni protesta ni alarma social en aquest segon tram. Ha estat fet amb una estratègia diferent del primer i el tercer, però amb visió global idèntica des del primer moment. És lamentable que alguns sectors de la comunicació que s'autoproclamen progressistes ridiculitzin i menyspreïn tota aquella gent que fa anys que lluita contra una infraestructura imposada i que des del primer moment ha arribat amb arguments que han anat caient com un castell de cartes, com ara que la MAT es feia per al TGV. El tren funciona a tot drap i no hi ha hagut cap apagada. Ho vam advertir fa anys però ningú ho ha reconegut.

Per sort l'hemeroteca perdura i s'hi poden trobar escrits on denunciem els sous astronòmics d'alts càrrecs d'empreses elèctriques i el fenomen de les portes giratòries entre política i empresa. No calia anar a Sicília per trobar pràctiques mafioses. Precisament aquí rau la gran desconfiança que la societat té en els partits polítics que ben poc han après de les demandes del carrer (llistes obertes, finançament net dels partits, frau i evasió fiscal, el saqueig amb la crisi, etc.). Fins i tot en un tema tan cabdal com la MAT no hi ha hagut ni debat, ni estudis independents, ni dades, ni alternatives. Ells diuen que han ofert diàleg, però en realitat ha estat una imposició. I amb la MAT encara poden passar moltes coses. Ara s'està pendent del judici a Madrid i si falla anirem a la CE.

No acceptem cap lliçó d'ètica, moralitat o responsabilitat d'aquells que ahir coquetejaven amb l'extrema dreta espanyola i avui alcen la bandera independentista –o del seu soci de govern, que s'empassa tots els gripaus–. Malgrat la cacera de bruixes i la inquisició informativa, estem segurs que algun dia s'imposarà el sentit comú davant tanta falsa moral. Només cal que ens mantinguem ferms i actius en les nostres conviccions i no abaixem mai els braços.

Al Dr. Fernando Fonseca, que deu estar papallonejant a l'hort del cel...

-.-

4 d’ag. 2014

La PDE demana a la Generalitat que reforce el seu recurs al Suprem amb una queixa a Europa

Gustau Moreno Pérez
La Marfanta 04/08/2014

TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha celebrat la presentació el 21 de juliol, per part del Govern, d'un recurs davant el Tribunal Suprem contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Tot i això, el moviment antitransvasament creu que la Generalitat no ha d'esperar la seua resolució per presentar una queixa en paral·lel davant la Comissió Europea per reforçar la lluita jurídica contra la llei. Segons ha recordat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, la Comissió té previst discutir el contingut del Pla el pròxim mes d'octubre. "Si, a més del de la Plataforma, tinguéssim un altre document del Govern, reforçaria la revisió del Pla Hidrològic", ha assegurat.

Pendents encara de conèixer el contingut concret del recurs del Govern, la notícia de la seva presentació ha estat acollida amb satisfacció per la PDE, que ja va presentar el seu mesos enrere, el 23 d'abril. Consideren que és una "bona via" per pressionar la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient perquè modifiquin una llei amb múltiples impactes sobre el tram final de l'Ebre i el Delta. També, admeten, dóna compliment al compromís que va assumir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

Amb tot, recorda Tomàs, aquest només hauria de ser un primer pas en el marc de l'estratègia jurídica oberta per aturar la seva aplicació. "Es diluirà en el temps, el Pla tira endavant i el següent hauria de ser presentar la queixa davant la Unió Europea", apunta. Més concretament, creu que la Generalitat hauria d'obrir la via europea de forma immediata i en paral·lel al procés encetat davant el Suprem. "Són camins diferents i, si bé és cert que la Unió Europea sol paralitzar una mica les actuacions quan es produeix un recurs a l'interior d'un estat, en aquest cas no ho farà perquè s'ha agafat l'Ebre com una prova del cotó de la gestió de l'aigua en l'àmbit europeu". Tot plegat s'ha de sotmetre a discussió, en l'àmbit de la Comissió Europea a Brussel·les, el pròxim setembre o octubre.

"Seria recomanable que el Govern comencés a preparar la queixa europea i fer les gestions necessàries perquè des de la Comissió es comencin a interessar pel Pla Hidrològic i el delta de l'Ebre", ha apuntat. La presència d'una nova queixa per part de la Generalitat, a punta, reforçaria de forma considerable la demanda de revisió del document per part de la PDE, que té previst presentar la seva queixa davant Brussel·les en les pròximes setmanes.

De fet, el moviment social  porta temps advertint als quatre vents que l'aplicació de la llei aprovada el passat mes de febrer pel govern espanyol pot tenir conseqüències "devastadores" per al tram final de l'Ebre i el seu Delta. La PDE va informar, precisament, fa només un mes que el mateix Tribunal Suprem havia admès a tràmit el seu recurs en contra del Pla.

Discrepàncies de fons

Però malgrat les coincidències en aspectes com la reclamació de la revisió dels cabals ambientals del tram final del riu i el Delta, les discrepàncies de fons amb el Govern continuen encara sent visibles i poden acabar aflorant de forma més evident durant els pròxims mesos. "El cabal ambiental ha de sortir dels recursos que hi ha i, segons el Pla Hidrològic, es destinen al regadiu", recorda Tomàs. De les més de 500.000 noves hectàrees previstes, 125.000 corresponen a Catalunya. "El Govern té una contradicció. Si vol preservar l'estabilitat i el futur del Delta s'han d'aprimar els regadius", argumenta, tot recordant que "no té sentit" demanant que es redueixin les hectàrees de la part alta i mitja de la conca per conservar les catalanes.

"És una prova de credibilitat. El Govern n'és conscient, sap que li crea contradiccions a Lleida. Però li demanem sentit de país. A Lleida es prepara el transvasament del Segre a Barcelona i el Govern el finança, una altra contradicció. Ha de prendre una opció i la més adequada és aprimar les polítiques de regadius i només permetre els viables. Dels projectats ara a la conca de l'Ebre, cap té la justificació suficient per ser viable", ha sentenciat el portaveu antitransvasament.

-.-