27 de març 2014

Un llibre destapa els noms que s'amaguen rere els interessos econòmics del projecte Castor


Jesús Rodríguez / @ALBERTMARTNEZ

Força expectació a les terres del Sènia per la presentació del llibre “Castor: la bombolla sísmica”, del periodista Jordi Marsal, on es posen noms i cognoms als qui durant dues dècades han impulsat el projecte de la planta gasística a cavall de les comarques del Montsià i el Baix Maestrat. L'edició ha anat a càrrec d'Edicions Saldonar i del Grup de Periodistes Ramon Barnils, i ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge que va comptar amb 118 aportacions populars.

No va ser la concessió a l'empresa Escal UGS publicada al BOE de 4 d'agost de 2007 el primer pas vers la construcció del magatzem submarí, sinó que molt abans, amb data de setembre de 1996, el ministre d'Indústria del govern del PP, Josep Piqué signava un primer permís en favor de la sucursal espanyola de l'empresa España Canada Resources Inc. Allà no s'esmentava la intenció de fer-hi la planta de gas, però sense aquell primer pas no hauríem arribat on som. Aquest episodi és un dels que il·lustra el periodista Jordi Marsal –corresponsal de l'Agència Catalana de Notícies a les Terres de l'Ebre– en aquest llibre d'investigació que serà presentat el proper dissabte a dos quarts de vuit del vespre al Centre Cívic d'Alcanar. L'alcalde del municipi Alfons Montserrat farà d'amfitrió de la presentació.

Marsal, però, no només ens detalla els noms i cognoms dels que van impulsar i es van enriquir amb una infraestructura actualment paralitzada –arran dels 570 terratrèmols que es van desencadenar després d'iniciar-se la injecció de gas sota terra–, sinó que també posa noms i cognoms a les víctimes. La introducció del llibre (arxiu adjunt) es titula "Un avís d'estiuenca nocturnitat" i explica com en Mariano Suñer –veí de Vinaròs– es va assabentar de tot plegat a través de la premsa local, malgrat que uns terrenys de la seva propietat havien de ser expropiats per a fer-hi passar les conduccions gasístiques. Nocturnitat, traïdoria, despropòsits, interessos, mur de silenci, manca de transparència, són paraules que surten al llibre i que l'autor utilitza per a definir l'actuació del Ministeri d'Indústria i Escal UGS en aquest cas. Una constatació d'això és que, tant la institució pública com l'empresa, s'han negat de manera expressa a col·laborar en el llibre i a respondre a cap pregunta.
.
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada