17 de març 2014

MAT: Dependència per la independència

Últimament la independència està en boca de tothom però quan el debat baixa a estadis més concrets els arguments es perden. La independència política també comporta sobirania energètica?


Joan Martí
Article Diari de Girona.

A la manifestació que vam fer a Barcelona l’any 2005 ja vam defensar una nova cultura de l’energia basada en un model descentralitzat, d’estalvi energètic, gestió de la demanda, augment de l’emmagatzematge elèctric, control de la xarxa de distribució, que potencii energies renovables, que aquestes estiguin a prop del consumidor, que deixi de banda les centrals nuclears i que estableixi un control dels preus.

Totes aquestes propostes van ser ?menyspreades i se’ns va acusar d’anar contra el progrés, un creixement econòmic que havia de ser infinit i de practicar la cultura del No. La campanya a favor de la MAT va ser brutal, desproporcionada i sense debat. Des d’articles, planes de publicitat i pamflets encartats dins de diaris, i tot pagat amb diner públic, es va carregar durament contra la Plataforma.

Amb l’esclat de la crisi molts assessors no oficials, que defensaven els lobbys energètics, han vist com el preu de la llum no ha parat de pujar i s’han adonat que ni el creixement econòmic és infinit ni el consum ha augmentat, per això s’han posat de cop i volta contra les oligarquies elèctriques, però paradoxalment segueixen defensant la MAT. Creuen que servirà per importar i exportar energia, sobretot l’excedent de renovable, i que amb aquesta infraestructura el preu de la llum baixarà. A més asseguren que és cabdal per a una futura Catalunya independent ja que garantiria la connexió amb Europa i la seguretat de la xarxa elèctrica catalana. Una argumentació desmentida pel director d’Energia de la Generalitat, Pere Palacín, que en una entrevista a la revista Entrelíneas de REE reconeix que la MAT no donarà més seguretat a la xarxa.

- El negoci de les “portes giratòries”: Nosaltres continuem rebutjant el model centralitzat que representen les MATs. Un model basat en un oligopoli elèctric que controla el mercat i format per empreses que tenen els consells d’administració plens d’expolítics amb sous estratosfèrics. José María Aznar, Felipe González, Elena Salgado, David Madí formen part d’una llarga llista de noms que han agafat les portes giratòries. La MAT no dóna més seguretat al consumidor, el que dóna és més seguretat al seu negoci, que cada any creix. Tan sols amb menys el 10% dels seus guanys n’hi ha prou per acabar amb la pobresa energètica

Però la MAT és part del seu negoci, no busquen un benefici per a la gent sinó que actuen pel seu propi interès. L’oligopoli va buscar unes justificacions, que no s’han complert mai, i han actuat en conseqüència basant-se a més en la llei d’expropiació forçosa del 1956. Els partits polítics que han tingut cotes de poder han tingut anys per derogar-la però es veu que han tingut “feina” fent una democràcia més forta amb llistes obertes, control del finançament dels partits o una nova llei electoral (cap de les tres s’ha desencallat; d’ací la gran desconfiança amb ells).

L’argument que des de Catalunya no s’hi pot fer res no és cap excusa. A una bona part de l’establishment polític català ja li va bé donar totes les culpes a Madrid, però la realitat és que és el govern català qui ha donat a la MAT categoria d’”interès nacional” tal i com va reconèixer el president Mas, en el transcurs de la inauguració de la subestació de Vilanna.

- Cal que el poble pressioni per canviar el model energètic: La realitat dels darrers mesos és dramàtica perquè ni tan sols es compleixen els documents signats entre la Generalitat i els ajuntaments, com la distància mínima de 100 metres que hi ha d’haver entre les torres i les edificacions. Una distància que no es compleix en diversos indrets del traçat de la MAT. Pel govern, però, només es veuen afectats per aquests incompliments quatre gats i així tenen resolt el problema. Fa anys que veiem com bona part de la classe política catalana s’agenolla davant els poders fàctics o té un silenci còmplice, com el del partit que dóna suport al Govern que tolera i consent tot aquest procés mentre dóna lliçons d’independència. De quina sobirania parla? Per ser independent el primer que cal és ser coherent.

Es pot viure amb un altre model energètic però aquest no s’aconseguirà només dient que s’aposta per fer grans parcs eòlics amb l’objectiu que les empreses filials de l’oligopoli exportin l’energia a través de la MAT. Sense controlar el lobby energètic mai baixaran els preus del rebut de la llum.

Cal voluntat política per canviar el model energètic. Mentre el poble no pressioni -sense por ni covardia- l’establishment no canviarà. Ja els va bé seguir amb MATs i centrals nuclears perquè així perpetuen el seu negoci encara que sigui a costa de trinxar el territori i perjudicar a molta gent i a la seva salut. L’impacte que s’ha fet a la Terra és impressionant. I quan siguem independents continuarem depenent d’ells i encara ens “creurem” lliures. De bajanades n ‘hem vist moltes i en seguirem veient. Amb això no tenen límit.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada