9 de nov. 2015

“L´estudi de la Generalitat conclou que no és necessari el ramal de la MAT a Riudarenes”

Felip Puig afirma que defensaran davant l'Estat que aquest tram dels 400 kV no s'executi perquè «hi ha alternatives»

 El de Riudarenes és l´últim ramal per completar la MAT a les comarques gironines.
A la imatge, la MAT a Fellines. Marc Martí

Diari de Girona 09/11/2015

L'estudi encarregat per la Generalitat conclou que el polèmic ramal de la MAT a Riudarenes no és necessari. L'informe, que porta el segell del Col·legi d'Enginyers, conclou que hi ha altres alternatives per assegurar el subministrament al TAV i a la Costa Brava Sud que no passen per aixecar torres de 400 kV enmig de les Guilleries. En concret, proposa reforçar línies ja existents i construir-ne alguna de nova, però que com explica el conseller d'Empresa, Felip Puig, en cap cas tindrien «el gran impacte ambiental» del projecte de Red Eléctrica. Puig afirma que la Generalitat reclamarà a Madrid que el ramal no es faci i lamenta que en la planificació elèctrica sigui l'Estat qui tingui la darrera paraula.

El ramal de Riudarenes és l'última peça que falta per completar el projecte de la MAT a les comarques gironines. Si més no, el que vol tirar endavant Red Eléctrica (REE). Sobre plànol, aquest tram de línia de 400 kV neix al mig de les Guilleries, a l'alçada de la torre 134 de l'estesa Sentmenat-Bescanó.

El ramal té 17,5 quilòmetres, 41 torres i ha d'enllaçar amb la futura subestació de Riudarenes. Segons defensa REE, és necessari per alimentar tant el TAV com per injectar energia a la xarxa elèctrica de 132 i 110 kV de la zona sud de les comarques gironines.

La fèrria oposició ciutadana a aquest ramal, traslladada en mocions a ajuntaments i Diputació, i fins i tot una consulta popular, va portar el Parlament a instar el Govern que encarregués un estudi per revisar-ne la idoneïtat. L'informe havia de determinar si el ramal dels 400 kV és imprescindible, veure si es podia soterrar en cas que s'hagués de fer de totes totes i estudiar la possibilitat de reforçar la línia actual (passant-la de 132 a 220 kV).

Les conclusions de l'estudi

El Departament d'Empresa i Ocupació, d'on penja Energia, va encarregar l'informe al Col·legi d'Enginyers. I ahir, el conseller Felip Puig, en va fer públiques les conclusions. Ja d'entrada, l'estudi assegura que el tram dels 400 kV no és necessari, i que hi ha alternatives millors -tant tècniques com ambientals- que no passen per aixecar més torres de gran alçada com les de la MAT enmig de les Guilleries. «Es tracta de traçats alternatius a aquesta variant elèctrica de gran impacte», va afirmar Puig.

En concret, l'informe del Col·legi d'Enginyers proposa reforçar línies actuals, tot i que també aixecar-ne alguna de nova, que permetin cobrir el subministrament. En tots els casos -va afegir el conseller- s'està parlant de tensions d'entre 140 i 220 kV. «Per tant, amb línies de menor voltatge, es pot donar resposta tant a les necessitats del TAV com de la zona», va concretar el conseller. I hi va afegir: «Amb traçats diferents, s'aconsegueix un impacte menor sobre el territori».

Demanaran que no es faci

Un cop rebut l'estudi, la Generalitat reclamarà ara a Madrid que no autoritzi la construcció del ramal de la MAT a Riudarenes. «Veiem que hi ha alternatives a l'opció que defensa el Ministeri, i per això defensarem que no s'executi la variant de la manera com està dissenyada», va dir el conseller, en referència a les torres de 400 kV.

Puig també va lamentar que, malauradament, serà l'executiu espanyol qui tindrà la darrera paraula. «Avui per avui, la planificació elèctrica continua depenent de l'Estat; fins ara no ens ha escoltat cap proposta i espero que canviï d'opinió, però nosaltres no deixarem d'intentar-ho», va concloure.

El president de REE, Luis Atienza, Artur Mas, Xavier Soy i Lluís Pinós
durant la inauguració de la subestació de la MAT a Bescanó. 2011.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada