2 d’ag. 2015

Estudien usar mosques transgèniques per aturar la plaga de l'olivera a Tarragona

· L'empresa britànica Oxitec vol experimentar en uns terrenys protegits amb una malla

Les mosques s'alliberarien en una àrea protegida amb una malla (Gino/Flickr)
02/08/2015 324.Cat

La Generalitat decidirà cap a l'octubre si tira endavant el projecte d'una empresa britànica per fer una prova experimental amb mosques transgèniques en uns terrenys a prop de Tarragona. L'objectiu és alliberar-les en una àrea que es protegiria amb una malla, per lluitar contra la plaga de la mosca de l'olivera.

L'empresa OXITEC ja va fer una sol·licitud semblant fa 2 anys, però no va prosperar. Ara, fa 2 mesos, ho ha tornat a demanar. El director general d'Agricultura, Alfons Vilarrasa, ha explicat a Catalunya Ràdio que qui prendrà la decisió serà la comissió catalana de bioseguretat. Això sí, rebrà un informe no vinculant des de Madrid i també de la Comissió Europea.

La clau per donar el vist-i-plau al projecte serà la seguretat, segons ha explicat Vilarassa.
"La comissió catalana de bioseguretat haurà de valorar si les mesures són suficients per garantir la seguretat de l'experiment"
Des del sindicat Unió de Pagesos tenen reserves pel risc que les mosques transgèniques puguin sortir de la xarxa. Miquel Blanc, el responsable nacional del sector de l'olivera, assenyala els perjudicis que pot comportar que hi hagi alguna fuita i les mosques transgèniques surtin de la zona delimitada.
"No hi ha garanties absolutes de res. Hi podria haver un tipus de contaminació i que sigui inevitable que això condicioni la producció ecològica"
Greenpeace ja va expressar el seu rebuig a aquesta prova a principis de setmana. Considera que posa en risc la biodiversitat i la producció de les oliveres.

La mosca de l'olivera comporta pèrdues importants de producció al sector, ja que la femella posa els ous a les olives i la larva es menja el fruit. L'empresa OXITEC ha modificat genèticament els mascles d'aquestes mosques perquè es creuin amb les femelles i tinguin descendència estèril.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada