7 d’ag. 2015

Desenes d'entitats ens oposem als experiments amb transgènics


07/08/2015 

Xarxa Sud, agrupació d’entitats de defensa del territori del Camp i Terres de l’Ebre, juntament amb el sindicat agrari Unió de Pagesos, GEPEC-EdC, Som lo que sembrem, Orgànic Fruit, El Brot, SCCL, La Fava, CUP Reus  i  Procés Constituent, ens vam reunir ahir a Reus, a la seu del GEPEC-EdC, amb l’objectiu d’unir esforços i coordinar-nos per treballar en contra del projecte presentat per Oxitec, que es volia portar a terme per a l’ IRTA, al Camp de Tarragona, consistent en un experiment d ’alliberament de  mosques de l’olivera transgèniques.

Donat que el mateix dia, hores abans de la reunió, es va retirar el projecte, les entitats sota-signants mostrem la nostra satisfacció  que el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya  hagi notificat aquesta retirada. Al mateix temps, però, aprofitem per fer pública  la nostra ferma oposició als OGM (Organisme modificat genèticament) i la seva experimentació en el territori.

Així mateix considerem molt greu que, tot i haver una resolució al Parlament de Catalunya,  de l’any 2013, en que es rebutjava el mateix experiment, tan sols dos anys després s’intenti novament portar a terme aquest projecte, mostrant un total menyspreu a la decisió parlamentària. 

La gravetat i perillositat de l’experiment que es plantejava es  fa palesa en la preocupació mostrada pel propi Síndic de Greuges, que fa pocs dies va fer pública la seva intenció d’obrir investigació sobre aquest projecte. 

Les entitats sota signants ens reafirmem, com sempre hem fet, en la voluntat de confrontar qualsevol intent d’agressió que es faci al territori, sigui del tipus que sigui, per fer valer el nostre territori, la seva pagesia i la nostra salut.

Les entitats sota signants restarem amatents i ens oposarem a qualsevol altre projecte o experiment amb organismes transgènics que es vulgui portar a terme en el nostre territori i apostem per un model agrari tradicional, respectuós amb l’entorn, de proximitat, de respecte a la feina de la pagesia i a la salut.

Xarxa sud. Coordinadora d’entitats de defensa del Territori (GEPEC-EdC, Alveolus, Aturem Bcn World,  Defenterra, Delterpa, Geven, La Canonja 3 - Poble, paisatge i sostenibilitat, Plataforma Cel Net, Plataforma de l’Aleixar, Plataforma del Camp, en defensa de la terra i del territorio, Plataforma Martí Verd, Plataforma No a la MAT Almoster, Plataforma del Priorat, Plataforma Salvem la Platja Llarga), les associacions de consumidors Cooperativa el Brot i Grup de consumidors la Fava, Unió de Pagesos, Orgànic fruit (empresa productora oli ecològic), Som lo que sembrem, Procés Constituent i CUP de Reus.


-.-

6 d’ag. 2015

Negativa d'Agricultura a que s'alliberin a Tarragona mosques modificades genèticament

· El departament considera que no es pot garantir el confinament dels insectes


07/08/2015 reusdigital.cat 

El Departament d'Agricultura no dóna el vist i plau a les proves que l'empresa britànica Oxitec es plantejava fer en laboratoris de l'IRTA, a prop de Tarragona, alliberant fins a 5.000 mosques transgèniques per setmana durant un any, gairebé dos milions en total. Segons la companyia, l'assaig ocuparia una àrea, coberta amb xarxes, de mil metres quadrats. Agricultura, però, considera que no es pot garantir el confinament dels insectes i ha comunicat a Oxitec la seva negativa. L'empresa ha retirat formalment la seva sol·licitud per alliberar mosques de l'olivera modificades genèticament. Ja al 2013 Oxitec va voler realitzar una acció similar que també va ser denegada per la Generalitat de Catalunya.  

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va rebre, en data 29 d'abril de 2015, una sol·licitud per part de l'empresa Oxitec Ltd del Regne Unit per fer un alliberament voluntari amb mosques de l'olivera modificades genèticament a Catalunya. L'expedient presentat va iniciar la tramitació administrativa a través de la Comissió Catalana de Bioseguretat del DARP, òrgan competent de la Generalitat de Catalunya per l'autorització o denegació d'activitats amb organismes modificats genèticament (OMG) a Catalunya, tal i com determina el Decret 62/2015, de 28 d'abril, pel qual s'estableixen mesures per a l'exercici de les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria dels OMG.

El DARP es va reunir amb l'empresa el passat 30 de juliol per informar-la de les dificultats tècniques que s'observaven per garantir el confinament de l'alliberament de mosques modificades genèticament. Per això, en aplicació del principi de prevenció el departament, no donarà el vist i plau a les proves que es plantejava fer en laboratoris de l'IRTA. Davant el posicionament del departament, (que ja va denegar una actuació similar el 2013), en data 5 d'agost de 2015, l'empresa Oxitec Ltd ha fet arribar un escrit al Director General d'Agricultura i Ramaderia, informant-lo de la seva decisió de retirar formalment la seva sol·licitud.

Les mosques OX3097D-Bol olive fly que es volien alliberar estaven manipulades amb un ADN resultat d'una barreja d'organismes marins, bactèries, virus i altres insectes. Segons el projecte de l'empresa la intenció era que les mosques transgèniques mascle s'aparellessin amb les mosques femella nadiues i, per tant, introduïssin els seus gens modificats en la població existent. Així, es creu que la població nadiua de mosca de l'olivera disminuiria, la qual cosa eliminaria, presumptament, les pèrdues econòmiques en la producció d'oliva.

-.-

Promouen tres nous parcs eòlics més a la Terra Alta

· Els promotors de tres parcs eòlics a la Terra Alta inicien els tràmits per a la seva construcció

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/promouen-tres-nous-parcs-eolics-mes-a-la-terra-alta/video/5543910/

324.Cat 04/08/2015

Gandesa (ACN).- Les empreses Gas Natural i Alstom Wind, guanyadores del concurs per construir parcs eòlics a la zona de desenvolupament prioritari ZDP VII, a la Terra Alta, han mostrat el seu interès per executar el projecte. Els tràmits administratius ja s'han iniciat i, en concret, es construiran tres parcs eòlics de 30 MW cadascun amb deu aerogeneradors entre els termes de Batea, Vilalba dels Arcs i La Pobla de Massaluca. El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha mostrat la seva satisfacció per l'interès dels promotors a tirar endavant el projecte després d'anys d'aturada per la desaparició i rebaixa de les primes estatals de les energies renovables.
-.- 

Un excedent d'energía que s'ha d'evacuar.
Com? per on? Amb quina MAT? Ho tenen previst?


Recuperarem la MAT: Escatrón - La Secuita?

-.-

2 d’ag. 2015

Estudien usar mosques transgèniques per aturar la plaga de l'olivera a Tarragona

· L'empresa britànica Oxitec vol experimentar en uns terrenys protegits amb una malla

Les mosques s'alliberarien en una àrea protegida amb una malla (Gino/Flickr)
02/08/2015 324.Cat

La Generalitat decidirà cap a l'octubre si tira endavant el projecte d'una empresa britànica per fer una prova experimental amb mosques transgèniques en uns terrenys a prop de Tarragona. L'objectiu és alliberar-les en una àrea que es protegiria amb una malla, per lluitar contra la plaga de la mosca de l'olivera.

L'empresa OXITEC ja va fer una sol·licitud semblant fa 2 anys, però no va prosperar. Ara, fa 2 mesos, ho ha tornat a demanar. El director general d'Agricultura, Alfons Vilarrasa, ha explicat a Catalunya Ràdio que qui prendrà la decisió serà la comissió catalana de bioseguretat. Això sí, rebrà un informe no vinculant des de Madrid i també de la Comissió Europea.

La clau per donar el vist-i-plau al projecte serà la seguretat, segons ha explicat Vilarassa.
"La comissió catalana de bioseguretat haurà de valorar si les mesures són suficients per garantir la seguretat de l'experiment"
Des del sindicat Unió de Pagesos tenen reserves pel risc que les mosques transgèniques puguin sortir de la xarxa. Miquel Blanc, el responsable nacional del sector de l'olivera, assenyala els perjudicis que pot comportar que hi hagi alguna fuita i les mosques transgèniques surtin de la zona delimitada.
"No hi ha garanties absolutes de res. Hi podria haver un tipus de contaminació i que sigui inevitable que això condicioni la producció ecològica"
Greenpeace ja va expressar el seu rebuig a aquesta prova a principis de setmana. Considera que posa en risc la biodiversitat i la producció de les oliveres.

La mosca de l'olivera comporta pèrdues importants de producció al sector, ja que la femella posa els ous a les olives i la larva es menja el fruit. L'empresa OXITEC ha modificat genèticament els mascles d'aquestes mosques perquè es creuin amb les femelles i tinguin descendència estèril.

-.-